Főzés borral és más alkoholokkal

Számtalan ételt, főként pörkölteket és szószokat tehetünk még ízletesebbé azáltal, hogy borral vagy bármilyen más alkohollal főzzük őket. Szakértőnk megoszt veletek néhány fortélyt az alkohollal készülő ételekről!

cooking alcohol
Kép forrása: .foodiejunky.com

 

A kifinomult konyha egyik alaptétele, hogy alkoholos italokkal különleges és izgalmas módon lehet fokozni bizonyos ételek ízprofilját. Csak úgy, mint a só, az alkohol is segít az ízek kiemelésében, megmutatásában. A különböző borok, a sörök, a likőrök, a whisky, a rum és a vodka is mind egyéni módon alakítja az ételek ízeit, a gasztronómiai élmény szempontjából tehát érdemesebb főzni velük, mint a fogás mellé kínálni őket. Csak néhány példa: barnasörös kenyér, vörösborban párolt burgundi marha, rizottó. Jól esik a sör kenyérrel is, persze, de együtt olyan új ízeket bontanak ki, amelyeket egymás mellé fogyasztva nem képesek. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a különböző alkoholos italok milyen sokféle szerepet játszhatnak a főzési és ételkészítési folyamatokban.

A legalapvetőbb főzési alapanyag természetesen a bor, melynek üde gyümölcsös vagy mély tanninos aromáit szívesen használjuk a legkülönbözőbb fogások színesítésére. A fehérbor a legjobb rizottók alapja, kifinomult vajmártások gerince, serpenyőkbe lesült fehérjék mágikus feloldója. Szintén alkalmas könnyű fehér húsok és halak pácolására. Ha egyfajta fehérborral szeretnénk főzni, az legyen a Sauvignon Blanc, mely igazi sokoldalú harcos a konyhában. Vörösborokkal már nehezebb pályán játszunk, az ő fő szerepük súlyosabb vadakból vagy vörös húsú állatokból készült raguk aromatizálása, de olyan nehezebb ízű zöldségeket is megfőzhetünk bennük, mint például a fekete retek vagy a zeller. Vörösborból, ha lehet, sose válasszuk azokat, amelyek kimondottan sokat voltak tölgyfahordóban, mert a visszaredukálás során az ízük könnyen keserűvé válik. Itthon a közepesen testes Kékfrankosok jelentenek ideális választást.

Csakúgy, mint a bor, a sör is alapvető kelléke egy változatosan főző séf repertoárjának. A sör nem csak ízben segít elmélyíteni egyes fogásokat, de a benne lévő enzimeknek köszönhetően puhítja a rábízott húsokat, segít azokat szaftosabbá varázsolni – így hát főszereplője lehet különböző marinádoknak. A főzött, sütött sör ízben egy különleges, mogyorós aromát visz az ételbe, egyszóval mélyíti az ízeket. A csupán egy órája feldobott raguknak és pörkölteknek is olyan mély ízt ad, mintha hosszú órák óta főznénk őket. A kenyérsütésnél is jó szolgálatot tehet a sör, aromája és cukortartalma miatt szépen karamellizálja a tésztát, élesztőtartalma pedig jó hatással van a kovászra vagy a friss élesztőre.

A whisky az ízek fő kiemelője, akárcsak a só. Ha csínján bánunk vele, a halaknak még halasabb ízt, a füstölt és érlelt húsoknak extra mélységet ad, illetve a desszertek édességét is nagyon finom irányba tereli. Ne feledkezzünk meg a whisky természetes ízeiről sem, amelyek a zöldalmától, a citrusokon keresztül a kemény tölgyes, mogyorós ízekig terjednek. Egy szép steak mellé különösen illik egy alaplével és vajjal koncentrált whisky mártás.

A vodka sem kivétel, szintén nagyot lehet vele ugrani, ha jól használjuk. Finom, tiszta íze különösen jól áll a paradicsomnak, de péktermékeken is rengeteget tud segíteni. Ha az a cél, hogy egy sütemény héja vékony, mégis álomszerűen ropogós legyen, akkor a tészta keverésénél használjunk egy kevés vodkát is a víz mellett. A vodka ugyanis sülés közben elpárologtatja alkoholtartalmát, így késlelteti a héj kialakulását, ropogósabbá és vékonyabbá téve azt, miközben nem hagy hátra mellékízeket.

A rum természetesen a desszertek nagy királya, mind sütés, mind pedig serpenyős desszertek flambírozása esetén. Természetesen karamellás íze remekül illik a mangóhoz, a banánhoz és más trópusi gyümölcsökhöz. De ha kísérletezni támad kedvünk, és egy karibi ihletésű curry-t vagy akár pacalt állítanánk össze, abban az esetben is nyugodtan használjunk egy kis rumot, mely a legjobb irányba fogja terelni az étel össz-ízhatását.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!