Jóízű élmények – mit kínáljunk egy borvacsorán?

Igazi kulináris élményt jelent az ínyencek és a borkedvelők számára ebben a szezonban egy kellemes borvacsora. Mai témánkban catering szakértőnk, Friedrich Antal arról mesél, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a borokat egy ilyen eseményre, valamint kitér arra is, hogy milyen menüsorral készüljünk az eseményre, hogyan hangoljuk össze a bort az ételek ízvilágával.

borvacsora 1

Ha ősz, akkor borok, ha borok, akkor borvacsora – ez az időszak kimondottan kedvez a borkóstolóknak és hasonló rendezvényeknek. Elöljáróban örömmel mondhatom, hogy ma már egyre nagyobb keletje van Magyarországon a minőségi borfogyasztásnak. Időközben a hazai borászatok helyzete is változott. Régebben 20-22 féle borvidéket különítettek el, most meghatároztak 6-7 borrégiót Magyarországon; ezeken belül is vannak külön felosztások, és minden területnek megvannak a saját specifikus borai (ilyenek például az egri vagy a tokaji borok).

Borvacsora_2
Forrás: Friedrich Antal

Visszatérve a borvacsorára: egy ilyen eseményen érdemes úgy megkomponálni az ételeket, hogy azok a bemutatott borhoz kapcsolódjanak. Maga az étkezés több fogásból áll; a legkisebb háromfogásos, de akadnak hétfogásos vacsorák is. Valójában ennél többet nem érdemes betervezni, mert nagyon széthúzná az estet. Én a három– vagy ötfogásos vacsorának vagyok a híve, a rendezvény szempontjából ezt tartom ideálisnak.

Borvacsora_3
Forrás: Friedrich Antal

A borok bemutatására az étkezést megelőzően kerül sor. Ezt általában maga a borászat végzi el, de felkérhetnek egy sommelier-t is erre a feladatra, illetve szerepet vállalhat a főszakács vagy az a személy, aki megkomponálta a menüsort, így a vendégek jobban megismerhetik azokat az italokat és ételeket, amelyeket kóstolnak. A borvacsorák gyakran kiegészülnek valamilyen művészi előadással, verssel vagy zenei produkcióval, ezek minden esetben értékes, színvonalas programelemek, amelyek kiemelik az est hangulatát.

Milyen borokat mutassunk be a rendezvényen? Az esemény megtervezésekor célszerű egy adott borászatot vagy egy teljes borrégiót kiválasztani, és az ő kínálatukhoz hozzákölteni a vacsorát, így az étel és a bor kapcsolata egy meghatározott séma szerint haladhat. Mindenképp érdemes a friss és az érettebb borokból is szemezgetni.

De mit is fontos tudnunk a borok és az ételek összepárosításáról? Ez nem mindig könnyű feladat. Én azt javaslom, hogy a bor jegyeihez és a bor jegyeiben található különböző ízekhez, illatokhoz próbáljuk meg kapcsolni az ételeket. Ha például valamilyen piros bogyós gyümölcs illatot érezni a boron, akkor illesszünk valamilyen piros bogyós gyümölcsöt is a menübe, és ezzel máris megteremthetjük a kapcsolatot. Ezen kívül fontos, hogy a borvacsorán nem csak a boroknak kell különlegesnek lenniük; az menüsort is úgy érdemes összeállítanunk, hogy igazi ínyencfogások kerüljenek az asztalra, olyanok, amelyek kiemelik a bor ízét, és így a bor és az ételek egymást erősíthetik.

Borvacsora_4
Forrás: Friedrich Antal

Borvacsorán általában fine dining tálalással szervírozunk, így nem csupán az ízekkel nyűgözzük le a vendégeket, hanem a látvány is szemet gyönyörködtető lesz. A célunk az, hogy egy magas színvonalú, emlékezetes eseményt hozzunk létre, ezért is jelent a borvacsora szép szakmai kihívást az egész étteremnek, a szakácsoknak, a felszolgálóknak és a borászatnak egyaránt.

Több ízben ejtettem már szót a menüről, most lássunk néhány konkrét ötletet egy négy fogásos degusztációs vacsorára:

Egri Borrégió

Hideg előétel

Vulcano sonka, tökmagolajon grillezett sütőtökkel és sok-magvas rozsos kenyérrel     

                – száraz fehér Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2017

Leves

Kacsa erőleves, kacsahús gombóccal és zöldségekkel, lúdgége tésztával                           

                – száraz fehér Egri Királyleányka 2016

Főétel

Magyarország étele 2018.                                                                                                                        

                – száraz rose  Thummerer Egri Rosé 2017

Makói hagymás velővel töltött szűzlabda, paprikamártással,

hajdina ropogóssal és zelleres daragaluskával

Desszert

Étcsokoládés mousse és sült túró torta karamell morzsa ágyon,

vörösáfonya krémmel és mango coulis-val                                                                                                                      

                – száraz vörös Tréfli Cuvée 2015

 

Jó étvágyat!

Friedrich Antal

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!