Ilyen a pizza, ha egészséges

A pizzának nehéz ellenállni… Néhány egyszerű ’trükkel’ azonban egészségessé varázsolhatjuk! Ha ügyelünk a tészta összetevőire, minőségére, valamint a feltétre, akár diétázó vendégeink is lelkifurdalás nélkül élvezhetik az ízeket! 🙂

Pizza 1

Sokan úgy tartják, hogy ami finom, az szinte biztosan egészségtelen, esetleg még hizlal is. 🙂 Hasonlóan állnak legtöbben az egyik legfelkapottabb olasz ínyencséghez, a pizzához is, holott ez az elgondolás nem feltétlenül helytálló. Nézzük, miként tehetjük egészségesebbé, könnyebbé!

Az egészséges pizza a gondosan megválogatott alapanyagoknál kezdődik. Nem mindegy, miből készítjük a tésztát, milyen lisztet és olajat használunk fel hozzá, és sokat számít a feltét minősége, összetétele is.

Nézzük elsőként, milyen lehetőségeink vannak a fehér liszten túl! Sokféle anyagból válogathatunk, közülük a legismertebbek a teljes kiőrlésű és a graham liszt, illetve a gluténmentes változatok, mint a kukoricaliszt vagy a rizsliszt. Érdemes tudnunk, hogy a teljes kiőrlésű vagy a graham liszt felhasználásával értékes rostokat, ásványi anyagokat viszünk a tésztaalapba, rizslisztből, kukoricalisztből vagy kukoricalisztből pedig gluténmentes tésztát készíthetünk.

A teljes kiőrlésű liszteket hántolatlan gabonából és csírából készítik el. A maghéj és a csírák feldolgozása miatt ez a fehér liszthez képest gazdagabb rostban, vitaminban és ásványi anyagokban, felhasználása azonban megegyezik azzal. A beszerzésekor érdemes szem előtt tartanunk, hogy a magasabb zsírtartalom miatt könnyen avasodhat, ezért rövidebb ideig tárolhatjuk. A teljes kiőrlésű lisztekből készült ételek enyhén savanykás ízűek, így a feltétek megválasztásakor ezzel is érdemes számolni. A graham liszt voltaképpen korpával dúsított búzaliszt. Értékes zsírokat, szénhidrátot és enzimeket tartalmaz.

A rizsliszt az egyik legnépszerűbb gluténmentes liszt. Barna és fehér, hosszú szemű rizsből készítik, és nagyon finomra őrlik. A kukoricaliszt szintén tökéletes megoldás, ha gluténmentes tésztát szeretnénk készíteni. Az érett kukoricaszemek megőrlésével és szitálásával készül, hasonlóan a búzaliszthez, felhasználása pedig csaknem teljesen megegyezik azzal. A szezámmagliszt nagyon magas a kalciumtartalma, emellett gazdag ásványi anyagokban is. Felhasználása rendkívül változatos, így pizzatészta elkészítéséhez is kiváló. Lenmagliszttel, tökmagliszttel keverve is remek elegyet alkot.

És mi a helyzet az olajokkal? Ha igazán egészséges pizzaalapot szeretnénk nyerni, olíva vagy lenmagolajat célszerű használnunk. Ezek értékes zsírsavakat tartalmaznak, így nagyszerűen kiegészítik az alternatív lisztek előnyeit.

Burgonyalepény
Alternatív megoldás: Aviko burgonyalepény

És végül, de semmiképpen sem utolsósorban: a feltétek! Ha egészséges pizzát készítünk, a feltét minőségét is számításba kell vennünk: kerüljük a nehéz, zsíros hozzávalókat, inkább olyan alapanyagokban gondolkodjunk, amelyek alacsony energiatartalommal bírnak, mint például a sonka, gomba vagy a sajt, de kiegészíthetjük különféle zöldekkel, salátákkal is. Még teljesebbé teszi az összképet, ha az Aviko gluténmentes, vagy akár vega és vegán termékeivel egészítjük ki! Ha pedig ennél is extrább alternatívára vágyunk, kipróbálhatjuk az Aviko burgonyalepényt pizzaalapként – nemcsak finom, de gluténmentes is! 🙂

 

Forrás: nosalty.hu, cleaneating.hu

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!