Bankettek és konferenciák a hotelben

A hotelek nem csupán szállást, hanem sok esetben konferenciák (vagy egyéb rendezvények) helyszínét is biztosítják a vendégek számára. Mire ügyeljünk, hogy minden zökkenőmentes legyen? Olvasd el cikkünket, szakértőnk, Pap Márk elárulja!

Konferencia hotelben

A bankettek és konferenciák amennyi kihívást, éppen annyi kreatív lehetőséget is tartogatnak a hotel dolgozó, illetve étkeztetéssel foglalkozó szakemberek számára. Egy szállodának ebből a szempontból nagy előnye, hogy van saját, berendezett konyhája: nincs szükség arra, hogy egy catering cég külön kitelepüljön egy adott helyszínre, hiszen minden helyben van, beleértve a személyzetet és a technikát is. A hotelben mindezt ráadásul úgy tudják megoldani, hogy nem zavarják a vendégeket sem, mivel külön erre a célra kialakított helyiségek állnak rendelkezésre, megfelelő hangszigeteléssel.

Egy hotel esetében is sokat számít azonban, hogyan kezdünk neki az előkészületeknek. Ez elsősorban az adott rendezvény jellegétől függ. Mivel a bankett és a konferencia között számottevő különbségek vannak, nézzük elsőként ezeket!

Egy bankett lehet osztálytalálkozó esküvő, évforduló vagy akár céges összejövetel, tehát alapvetően egy informálisabb eseményről van szó. A bankett célja legfőképp a kikapcsolódás, ezért az étel és a dekoráció jobban előtérbe kerülhet. A konferencia ezzel szemben szakmai rendezvény, így itt a környezetre, a technikára, a felszereltségre esik nagyobb hangsúly.

Lássuk, milyen menüsorral készülhetünk ezekre az eseményekre! A rendezvények közti különbség az ételek jellegében is megmutatkozik: a konferencia menüsora átlátható, gyorsan elfogyasztható, hiszen rövidebb ebédszünetekkel, dinamikusabb étkezésekkel kell számolnunk a szoros időbeosztás miatt. Egy banketten azonban több idő jut az étkezésre, így gondolkodhatunk büfé jellegű, svédasztalos ebédben vagy vacsorában. Az ételválasztásban szabadabb kezet kapunk, bár esetenként a vendégek maguk adják meg pontosan, hogy mit szeretnének, így az ételérzékenység és egyéb kívánalmak figyelembevételével tudjuk kialakítani a menüsort. Mindazonáltal egy banketten több lehetőségünk van a kreativitásra, készülhetünk például kézműves falatokkal, süteményekkel. Ezzel emelhetjük az ételsor színvonalát is, hiszen a legtöbb vendég kedveli az ilyen gesztusokat, és fel is figyelnek a kézműves részletekre.

Az előkészületeket tekintve mindenképp nagyobb feladatot jelent egy konferencia, mint egy bankett, mert összetettebb, akár több napig is eltarthat, ezért több felkészülést kíván. Nem kimondottan a menüsor miatt bonyolultabb egy konferenciára való felkészülés, inkább a kávészünet változatossága jelenti a nagyobb kihívást, hiszen több alkalommal kell változatos kínálattal szolgálni.

A menü a napszaktól függően változhat: egy reggeli kávészünet esetében kínálhatunk croissan-t és joghurtokat, délután azonban több zöldségelemet érdemes felszolgálni. Ebben az időszakban már kerüljük a nehéz ételeket. Emellett fokozhatjuk a hatást azzal is, ha mindig más helyszínre tervezzük a kávészüneteket. Ezzel mozgásra ösztönözzük a vendégeket, elősegítve a felfrissülésüket.

A kávészünetek alkalmával nem kizárólag a felszolgált menüvel, hanem a dekorációval is sokat segíthetünk a résztvevőknek. Szükség van valamire, ami kiragadja, kizökkenti őket a napi programjukból, ebben a 10-15 percben az a cél, hogy valóban ki tudjanak kapcsolódni, és ez a jól megkomponált részletekkel könnyen sikerülhet is.

pap_mark_alairas

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!