Mit lehet tudni a jelenlegi burgonyahelyzetről?

Itt az ősz, a burgonya betakarítása lassan befejeződik. Jövő nyárig a megtermett alapanyagból gazdálkodhatunk, fussunk hát neki az új szezonnak! A burgonyahelyzettel kapcsolatban számos információ látott napvilágot, esetenként találgatások is borzolják a kedélyeket, ezért fontosnak éreztük, hogy tisztázzuk és összefoglaljuk a tényeket. Szabó Károly, az Aviko területi képviselőjének írása.

burgonyahelyzet

A főbb európai burgonyatermelő területeket – Belgium, Hollandia, Németország – idén tavasszal és nyáron, a burgonya vegetációs idejének túlnyomó részében ritkán tapasztalt szárazság sújtotta. Az idei év 1976 óta a második legaszályosabb évnek számít arrafelé.

Az aszály következtében idén egy átlagos „burgonyaévhez” képest akár 20-30 százalékkal kevesebb krumpli kerülhet a tárolókba, a terméshozam csökkenése pedig megjelenik – már meg is jelent – a beszerzési árakban. Ha a gumó nem jut elegendő nedvességhez, mérete is kisebb lesz és szerkezete, állaga sem megfelelő. Sajnos a burgonyatermő területeknek Nyugat-Európában is csak kisebb része öntözött – ráadásul van olyan ország, ahol tiltott az öntözéses földművelés -, és tudvalévő, hogy öntözéssel amúgy is magasak a költségek.

A jelentős terméskiesés erős kihívás elé állítja a gyártókat, hogy folyamatos ellátást biztosítsanak, az apróbb gumók eredménye, hogy a belőlük készült hasábburgonya átlagos szálhosszúsága is rövidül a csomagban. A feldolgozott burgonyatermékek árának jelentős emelkedésével kell számolni, s ezt csak tetézi, hogy a szállítási díjak is növekednek a nemzetközi fuvarozásban.

A vendéglátásban is célszerű időben felkészülni az elkövetkező, várhatóan nehezebb időszakra. Az ezen a területen dolgozók számára javaslom, hogy beszállítóikkal szoros együttműködésben „biztosítsák túl” magukat, azaz az előttünk álló hónapokban érdemes magasabb raktárkészlettel dolgozni.

Ami az adagok árait illeti: olyan mértékben érdemes emelni, amennyi feltétlenül szükséges. Kritikus alapanyaghelyzetben az ún. B kategóriás, vagy olcsó hasábburgonya elérhetősége még nehezebb, hiszen a gyártók márkatermékeik előállításának biztonságára helyezik a fő hangsúlyt. Ilyen körülmények között a vendéglátásban is célszerű lesz áttérni egy magasabb minőségű hasábburgonyára.

Az édesburgonya felhasználók megnyugtatására hozzátehetjük, hogy a jelenlegi helyzet az édesburgonya ellátást nem érinti; ezt az alapanyagot más, Európán kívüli országból szerezzük be.

Mi az Avikónál továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy folyamatos ellátást tudjunk biztosítani minden termékünkből, és hogy az áremelkedésből a partnereink a lehető legkevesebbet érzékeljék. Hosszú hónapok állnak előttünk, jövő nyárig közösen és sokat kell dolgoznunk a vendégek legjobb kiszolgálásáért.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!