Teljes körű kényelem: avagy mi a butlers szerepe?

Felsőbb kategóriájú szállodákban találkozhatunk gyakran butlers-szel, más néven személyi inassal. Mai cikkünkben azzal foglalkozunk, mi a feladata a személyi inasnak egy hotelben, és milyen módon segítheti a vendégek mindennapjait ottlétük során. A butlers munkakörébe Pap Márk szakértőnk vezet be bennünket!

butlers

A butlers szerepe ma már egy kissé elfeledett pozíció a szállodákban. Főleg külföldön, nagyon elit hotelekben találkozhatunk vele, olyan helyeken, ahol fontosnak tartják a hagyományokat, és ahol a vendégek ezt a szolgáltatást kimondottan preferálják.

A személyi inas munkájára voltaképpen mára különvált a londiner és a concierge munkaköreire. A londiner a felsőkategóriás hotelek elengedhetetlen részét képezi. Körültekintően foglalkozik a vendégekkel, figyelemmel kíséri őket az érkezéstől a távozásig, ha szükséges, akár taxit rendel számukra, míg a concierge az, aki igény szerint színházjegyet foglal, belépőket szerez kiállításokra vagy asztalt foglal a vendég részére. A concierge-zsel ma is gyakran találkozhatunk a luxus kategóriájú szállodákban. A butlers a két munkakör egyesülése: ő egy adott vendég vagy vendégcsoport mellett dolgozik, ezért akár tanácsadói feladatot is elláthat, ajánlhat például a vendég ízlésének, szokásainak megfelelő ételt vagy éttermet, figyelembe véve a speciális kéréseket, diétát is.

A személyi inas foglalkoztatásának régen nagy hagyománya volt, azonban elsősorban otthoni butlerst tartottak, a szállodákban kevésbé volt jellemző, és ma sincs ez másként. A szerepük azonban eltérő, hiszen, míg az otthoni inas egy adott családdal foglalkozik hosszútávon, addig a hotelben dolgozó butlers sokkal rövidebb időt tölt együtt a vendégekkel. Neki néhány nap, esetleg 1-2 hét alatt kell elnyernie a vendég bizalmát. Emellett a butlersnek nagyon jó emberismerőnek is kell lennie, és fel kell mérnie a határokat: némely vendég távolságtartóbb lehet, mások azonban igénylik, hogy többet foglalkozzanak velük. Utóbbi esetben a butlers a kicsomagolásban is segíthet, vagy együtt alakíthatják ki a vendég részére a heti menüsort, de akár egy heti programot is összeállíthat számára. Ahogy a fentiekből is látszik, a butlers munkája felelősségteljes, bizalomra épülő pozíció.

Hogy visszatérhet-e ez a trend a hotelekbe? Bár jelenleg Magyarországon nem jellemző a butlers alkalmazása, inkább kiegészített londinert foglalkoztatnak a hotelekben, de jó eséllyel kialakulhat ismét, akár itthon is. Az emberek szeretik, ha több figyelmet szentelnek nekik, és mi is tapasztaljuk ezt az igényt a saját vendégeinken. Ez nem véletlen, hiszen a butlers személye óriási pluszt adhat nekik, nem beszélve arról, hogy egy idegen országban, más kultúrában járva nagy segítséget jelent számukra, ha hasznos tanácsokkal látják el őket az étkezést, a szokásokat és a látnivalókat illetően.

pap_mark_alairas

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!