Az ősz a céges események, és különösen az autóbemutatók időszaka. Az ilyen jellegű rendezvények speciális cateringet igényelnek, ebben a szezonban pedig előtérbe kerülhetnek a fajsúlyosabb, szezonális ’őszi’ ételek, valamint a finom, minőségi borok. Írásunkban ezt a témát járjuk körbe Friedrich Antal segítségével, aki ötleteket ad a menü meválasztásához is!
Egy catering szakember számára mindig izgalmas feladatot jelent, ha egy-egy különleges rendezvényre kell menüsort készítenie. Így van ez a különböző autós cégek eseményeivel, egy szalonbemutatóval vagy egy új autó bemutatása esetében is. Nézzük, mi mindent érdemes szem előtt tartanunk, hogy az ételkínálat is nagyban hozzájárulhasson az rendezvény színvonalához
A legfontosabb szempont az előkészületekkor, hogy az ételsor összeállítása, illetve javaslattétel előtt mindenképp szükség van egy előzetes helyszínbejárásra, valamint egyeztetni kell a megrendelő igényeivel kapcsolatban. Az ő elképzeléseikhez fogjuk ezt követően igazítani a cateringet, és fontos figyelembe vennünk azt is, hogy a középpontban az autó bemutatása áll, ezért az étkeztetés, bár nagyon fontos, de ilyenkor a fő programelem kerül fókuszba.
Ezek a rendezvények egy bővített vacsoraidőszakot fednek le, rendszerint 4-6 órán át tartanak. Jellemzően 5-6 óra felé kezdődnek, és este 10 óra táján érnek véget. Mivel egy kötött programon belül zajlik az esemény, a cateringes szakember pontos menetrendet kell, hogy kapjon; az étkeztetés egyes lépéseit ugyanis a kialakított programhoz kell igazítania. Az étkezésre a beszédeket, illetve az új gépjármű bemutatását követően kerül sor, előtte csak italkínálattal szolgálunk.
Ami a menüsort illeti, többféle étkeztetési stílushoz is nyúlhatunk az esemény jellegétől függően: kínálhatunk egy 3-4 fogásból álló büfévacsorát, de egy tányérszervizes prezentáció is tökéletesen működik ezeken a rendezvényeken. Tányérszerviz esetén borkínálattal is kiegészülhet a menü, ezt főként nívósabb eseményeken, magasabb kategóriájú autók bemutatóján javasoljuk. Az ételkínálatot szezonális alapon javasoljuk: az őszi időszakban őszies ízeket preferálunk, és mindenképp egy 3-4 fogásos ételsorban gondolkodjunk. A büfévacsora szintén több fogást tartalmaz, ilyenkor többféle levest, főételt és desszertet kínálunk, a menüt pedig hidegkonyhai ételekkel is kiegészítjük
Milyen szezonális ételeket javasolhatunk? Az őszi rendezvényeken már terítékre kerülhetnek a nehezebb ételek, a fehér húsokat például felválthatják a vörös húsok. Emellett jó választás lehet a kacsasült, illetve a sütőtökös fogások is megjelenhetnek ilyenkor már a menüben. Itt megjegyezném, hogy a sütőtököt ma már meglehetősen sokoldalúan használják, a főételek mellett bevehetjük akár az előételek közé is.
Végezetül nézzük, miként állhat össze a menüsor, íme egy példa hidegkonyhai kínálatra büfé szervizben:
Gourmand hidegtál
Baconba göngyölt aszalt szilva
Camambert sajt szőlővel
Hátszín galantin
Töltött tojás kacsamájas pástétommal
Mozarella golyó koktélparadicsommal
Sajt rolito
Speck sonka grissinive
Szárnyas galantin
Töltött olajbogyó
Salátabár
Friss salátakavalkád
Narancsos sárgarépa saláta
Céklás alamasaláta
Majonézes tésztasaláta
Főételek:
Csirkemell Satay
Pulykamell rolád feta sajttal és fehérbor mártással
Sertésoldalas BBQ
Vajas kosárka erdei gombás vadraguval
Köretek
Burgonyalepény, grillezett paradicsommal
Grillezett cékla és cukkini
Desszert
Csokoládéfelfújt, erdei gyümölcsökkel
Dobos torta
Gyümölcs saláta
Szólj hozzá!