Superfood – sok hűhó, de nem a semmiért

Valójában nem létezik olyan, hogy superfood. Legalábbis az élelmiszerekkel foglalkozó szakmai bizottságok és a tudomány nem ismer ilyesmit. A marketingszakma annál inkább – így tudnak egyébként tényleg egészséges ételek forgalmazása és feldolgozása révén a vártnál jóval magasabb profitra szert tenni. Ez önmagában még nem veszélyes, de az igen, hogy áltudományos tézisek alapján a superfood „vallás” követése képes egyoldalú diétát kialakítani az egyébként egészségesen táplálkozni kívánóknál, illetve egészségtelenül táplálkozókkal elhiteti, hogy néhány szem goji bogyótól majd rendben lesz minden. Mindenesetre van több olyan superfood-nak is kikiáltott zöldség- és gyümölcsféle, amelynek egészségügyi jellemzőivel, modern konyhai felhasználásukkal jó, ha tisztában vagyunk,. Főleg, hogy most jön a szezonjuk.

Superfoodnak egyébként azokat az élelmiszereket szokták nevezni, amelyek a többihez képest kiemelkedő mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára hasznos tápanyagokat. Ez sok esetben igaz, de például a superfood-ok egyik zászlóshajójára, az áfonyára pont nem, amely az átlagosnál szerényebb mértékben tartalmaz például C-vitamint. Érdemes szintén odafigyelni a feldolgozott superfood-okra is! Többek között, noha a zöld tea nagyon egészséges, feldolgozott formájában, silányabb teával és cukorral felütve már lehet, hogy inkább kerülendő a fogyasztása. Mindenesetre a superfood nem biztos, hogy egy rossz első lépcsőfok azok számára, akik eddig még nem is hallottak olyan dolgokról, mint például a tápérték. Talán segít egyeseknek abban, hogy a valóban egészséges ételek felé forduljanak, de a modern gasztronómiának felelőssége van abban, hogy ha használ vagy nevez is valamit superfood-nak, akkor azzal kapcsolatban legyen mértékletes és kellően informatív.

superfood
Kép forrása: pexels.com

Közkedvelt újdonság napjainkban az édesburgonya, amely szintén beleillik a superfood ételek sorába: egyrészt, mert C-, B2-, B6-, és E-vitaminban gazdag, valamint nagy arányban tartalmaz káliumot, rezet béta-karotint, fehérjét, foszfort, cinket és mangánt. Másrészt azért olyan népszerű sokak körében, mert a zsír- és koleszterintartalma alacsony, így a szervezetünket is kíméli. Egy finom édesburgonyás fogást mélyhűtött édesburgonya hasábokkal és kockákkal a legegyszerűbb elkészíteni, citromos-majonézes vagy sós-karamelles mártogatóssal ízletes ropogtatnivalóként kínálhatjuk.

Nagyon hazai és nagyon super a kelkáposzta, amiről talán a legtöbbeknek a vastag rántással készült szürkés-pempős menzás főzelék jut az eszükbe – nem hiába. A kel azonban nagyon finom, könnyen termelhető, és bár nem kiemelkedően, de egészséges zöldség – közeli rokonságban a brokkolival és a kelbimbóval. Talán azért ő a superfood a családból, mert rokonainál több kalóriát, vasat, B6 vitamint és kalciumot tartalmaz. Mindenesetre nagy lehetőségek rejlenek ennek a főzeléknek a megjavításában (rántás nélkül), valamint könnyű ropogós chipset is készíteni a kelből, és remek téli saláták alapjául is szolgálhat.

A magyar piacokon is könnyűszerrel megtalálható superfood-ok családját erősíti a cékla is, amelyet pár évvel ezelőtt még csak az idősebbek szerettek ecetesen, köményesen eltéve. Mekkorát fordult azóta a világ! A céklában viszonylag kevés vitamin van, de magas nitrát-tartalmával mégis beférkőzött az elitbe, nem beszélve arról, hogy egy picit még a magas vérnyomást is csökkenti. Egyes modern nézetek szerint a közvetlenül edzés előtt fogyasztott cékla növeli a vér oxigén-felvevő kapacitását, ezáltal pedig a teljesítményt, de ez egyelőre nem teljesen bizonyított. Ami viszont tény, hogy a cékla rendkívül sokoldalú teremtmény. A retro salátához hasonlóan marinálhatjuk vagány savakkal és ecetekkel, készíthetünk belőle finom és ropogós chipset, a levében eltehetünk különböző zöldségeket, illetve sütve is kiválóan finom köretelem.

gránátalma
Kép forrása: pixabay.com

Kicsit délebbre tőlünk virágzik a super-fa, rajta sok superfood gyümölccsel – a gránátalmáról van szó, ami egyébként helyenként idehaza is megnő, de olyan kiválóan azért mégsem érzi magát, mint mondjuk Törökországban. A gránátalma elvileg a keringésnek tesz nagyon jót, de a kutatások még nem véglegesek. Ezen kívül rengeteg antioxidánst is tartalmaz, de a tudomány jelenlegi állása szerint ez sem 100%-osan biztos, hogy szerencsés dolog. Ami azonban az, hogy remek kiegészítője lehet például a vadételeinknek, ugyanis színt és vibráló savakat visz a tányérra. Bármilyen vadragut vagy vadpörköltet felvillanyoz. Szintén jól illik vega és vegán fogásokhoz, például pirított zöldségekkel készült kuszkuszhoz vagy bulgurhoz.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!