„Összetett, sokrétű feladatunk van” – interjú Angerman László sommelier-vel

Folyamatos ismeretszerzés, naprakész tudás, az italok alapos ismerete és szeretete – a szakmai elhivatottság elengedhetetlen egy sommelier szakmai életében. De mivel is foglalkozik pontosan egy sommelier? Hogyan segítheti a vendégeket az italválasztásban? Ebbe az izgalmas és változatos tevékenységbe Angerman László, Magyarország 2018-as Sommelier Bajnoka nyújt betekintést!

sommelier
Kép forrása: pexels.com

Hogyan kerültél a szakmába, mi vonzott téged a borok és más italok világában?

A szerelem hozta el, amelyből aztán kialakult egy másik ’szerelem’. A korábbi partneremmel nagyon sokat boroztunk együtt, innen ered a borok iránti érdeklődésem. Akkoriban fel is kerestem egy nemzetközi boriskolát, a Borkollégiumot. Innen már nem volt visszaút: sorra jártam a borkóstolókat, borvacsorákat, borfesztiválokat, illetve külföldön is megfordultam. Igyekeztem megérteni, minél jobban megismerni az italokat, kialakítani a saját stílusomat.

Hol tettél szert a további tudásodra, tapasztalataidra?

Valójában nem az a legfontosabb, hogy hol tanulsz, hanem az, hogy kik vesznek körül napi szinten a szakmai fejlődésed során. Nagyon sokat tanultam Mészáros Gabriella borakadémikustól és a párjától, Rohály Gábortól. Az első munkahelyem a Szalonspicc volt, a következő állomás pedig az Innio Bár, ahol az induló csapat oszlopos tagja voltam, és ahol a Hantos család a champaigne-ok és a burgundi borok szeretetével megalapozta a stílusomat. Ezt követően az Onyxban kezdtem dolgozni; elmondhatom, hogy itt sajátítottam el a tökéletes munkavégzés folyamatát. Olyan kollégák álltak mellettem, akik a legmagasabb szinten végezték a szervírozást és a sommelier munkát. Ilyen Varga Norbert, aki véleményem szerint egyike a legszebben dolgozó sommelier-knek.

Ma már én magam is tanítok. Rendszeresen szervezünk csapatépítő jelleggel borkóstolókat különböző borvidékeken, és közösen alakítjuk ki a borlapot is: mindenki ízlése benne van, így színesedik a kínálat. Sokat tanulunk egymástól, motiváljuk egymást.

Mesélj egy kicsit arról, mi is pontosan a sommelier feladata! Hogyan segítheti a vendégeket a szakember az italválasztás során?

Összetett, sokrétű feladatunk van. Fontos, hogy mindenféle italt ismerjünk – beleértve az aperolt, a likőröket, a koktélokat is –, ahhoz, hogy valóban az adott ételhez illő italt javasolhassunk a vendégeknek. Fontos még, hogy szorosan együttműködjünk a bartenderekkel is, együtt kóstoljuk az italokat, közösen ötleteljünk és fejlődjünk.

borvacsora
Kép forrása: pexels.com

Tudnál néhány tippet ajánlani? Milyen ételekhez milyen italokat javasolnál?

Nézzünk át egy teljes étkezést! Kezdetnek egy könnyű, illatos fehérbort ajánlanék, amely a savassága révén nagyon jó étvágygerjesztő. Első fogásként vegyünk egy zöldfűszeres, kapribogyós tatár beefsteak-et; e mellé egy érettebb olaszrizlinget érdemes választanunk. Ha inkább egy levessel kezdenénk, mondjuk, egy újházi tyúkhúslevessel, akkor szintén jó döntés egy olaszrizling vagy akár egy kéknyelű. Ha maradunk a magyaros vonalon és főételként rántott húst fogyasztunk burgonyasalátával, ahhoz jól illik például a tokaji száraz fehérbor. Ha húsétel helyett inkább tésztát választanánk, mondjuk, egy paradicsomos pennét mozarellával, annak nagyszerű kísérője lehet egy kékfrankos Szekszárdról vagy Egerből, esetleg egy kadarka, szintén Szekszárdról. A desszert mellé választhatunk egy édesebb, extra dry kategóriájú magyar pezsgőt, de ha inkább bort innánk, akkor megfelelő lehet a tokaji aszú vagy szamorodni is.

Mi az, ami szerinted kiemelten fontos ebben a szakmában?

Nagyon fontosnak tartom, hogy egy sommelier minden esetben legyen naprakész. Ahogy említettem, minden italt jól kell ismernünk, a teákat, kávékat, borokat, a röviditalokat is. Vannak még bejáratlan borvidékek, mindig jelennek meg újabb borok, és ezeket is fel kell fedeznünk. A sommelier tevékenységét tehát állandó tanulás kell kísérje, hogy a legjobbat nyújthassa a szakmájában és a vendégeknek.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!