Google Maps, mint marketingeszköz

Korábbi blogcikkeinkben számos online marketingeszköz használatát vizsgáltuk már meg – a megfelelő honlap, a közösségi média használata és a hirdetések kezelése után, most a Google Maps adta lehetőségekre térünk ki.

Az, hogy a térképen való megjelenés hasznos egy étterem számára, kétségtelen és egyszerűen belátható: potenciális vendégeink gyakran hozzájuk közel levő vagy éppen útba eső éttermeket keresnek, melyhez az egyszerűség kedvéért a Google Maps szolgáltatást használják. Tehát ha éttermünk szerepel rajta, ezúton új vendégeket is szerezhetünk.

Google Maps

Szerencsére a térképre felkerülni nem egy ördöngösség, csupán pár kattintás a Google My Business felületen és pár perc alatt „fel is kerülünk a térképre”. A felületen meg kell adnunk a vendéglátóegység nevét, címét, telefonos elérhetőségét, illetve a legördíthető menüben található kategóriák közül ki kell választanunk a számunkra megfelelőt. Ezután már csak meg kell erősíteni az adatokat és nincs is több teendőnk – a Google Maps a megadott információk alapján automatikusan elkészíti „oldalunkat”. Opcionálisan további lépéseket tehetünk – és érdemes is végigjárni ezeket: adjuk meg a weboldal vagy Facebook oldal elérhetőségét, tüntessük fel a nyitvatartási időt, csatoljunk képeket és készítsünk rövid bemutatkozó leírást.

És itt jön a dolog igazán marketing része: a térkép a találatokat nem csak földrajzi közelség szerint jeleníti meg, ennél sokkal részletesebb, és több elemből áll a lista összeállításának mikéntje.

A rangsorolás során a Google a saját honlapunkat is feltérképezi, és az ott található információk alapján erősíti meg a megadott adatokat – épp ezért fontos a konzisztencia. Ügyeljünk rá tehát, hogy a saját és más honlapokon fellelhető adatok is megfelelően szerepeljenek és naprakészek legyenek. Szintén jó megoldás, ha a saját honlapunkon levő „Kapcsolat” oldalra beágyazzuk a Google térképet.

Ugyancsak jelentős szempont a relevancia. Ahhoz, hogy a Google relevánsnak tartsa vállalkozásunkat, minél pontosabb információkat kell megadni. Ennek megfelelően a vállalkozás profiljának meghatározásakor próbáljunk minél szűkebb kategóriát keresni. Próbáljunk „vendég fejjel” gondolkodni, és aszerint határozzuk meg a profilt, hogy ők milyen kulcsszavakra keresnének rá: sokkal pontosabb például, ha „kínai és thai étterem”-ként határozzuk meg magunkat, mintha csak annyit írnánk, hogy „nemzetközi konyha”.

A Google találati listájában jelentős szerepet játszik a SEO, avagy a keresőoptimalizálás. Ennek a megoldásnak a Google Maps rangsorában is hatása van, így a lehető legjobb eredmény elérése érdekében érdemes szakemberhez fordulni.

Akárcsak Facebookon, itt is lehet értékelni a vállalkozásokat, melyeket a Google felhasznál egy rangsor készítéséhez. A beérkezett értékelésekre reagálni is van lehetőségünk és természetesen előnyös is, ha élünk ezzel.

Eredményeinket monitorozni is tudjuk a My Business Insights segítségével, mely rendszeresen statisztikákkal lát el minket, így segítve a további fejlődést.

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!