Street food a világ körül – Az afrikai országok különleges fogásai I.

Az amerikai kontinens után átkelünk az Atlanti-óceánon, és ebben a cikkünkben az afrikai országok street food konyháját mérjük fel. Ahogy Amerikánál, úgy itt is igaz, hogy egyetlen cikkben lehetetlen összefoglalni az országok sokszínű gasztronómiáját, így ismét igyekszünk földrajzilag tagolni a kontinens országait. Korábbi blogcikkünkben már írtunk az arab országok jellegzetes fogásairól, így most elsőként a Nyugat-afrikai országokra koncentrálunk, köztük is Ghánára, Nigériára és Elefántcsontpartra.

Nyugatról Kelet felé haladva kezdjük a sort Elefántcsontpartnál. Egyre inkább azt gondoljuk, hogy egyetlen országot sem találnánk, ahol ne lenne nagy kedvenc a helyi fánkszerű sült tészta – így van ez Elefántcsontparton is, ahol ezt a Bofloto testesíti meg. A fánkhoz hasonló édességet leginkább desszertként fogyasztják, de tipikus reggeli fogás is egyben. A bofloto receptjét tekintve is nagyon hasonló az eddig bemutatott olajban sült tésztákhoz: víz, élesztő, liszt, kevés só és cukor alkotja a tésztakeveréket, melyet szerecsendióval ízesítenek, majd olajban sütnek ki. Kínálhatjuk önmagában is, de édesen és sósan is rendkívül finom. Előbbihez egyszerűen beleforgathatjuk porcukorba, vagy készíthetünk hozzá különböző szószokat: csokoládé-, fehércsokoládé-, karamell öntetet. Utóbbi esetben pedig hagyományosan sült hagymás-babos keverék mellé szokták kínálni.

Afrikában bőségesen megtalálható a főzőbanán, vagyis plantain, így nem is csoda, hogy számos ételükben is visszaköszön, mint hozzávaló. Jó példa erre az elefántcsontpartiak egyik kedvenc édessége, az Alloco. Elkészítése rendkívül egyszerű: a főzőbanánt meghámozzuk, hosszúkás gerezdeket vágunk belőle, majd olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A bofloto-hoz hasonlóan fogyasztható édesen és sósan is – önmagában eleve édes, ám sütés előtt kevés sóval meghinthetjük a banándarabokat, vagy tálalhatjuk afrikai chili szósszal is. Ha már a főzőbanánnál tartunk, nem feledkezhetünk meg az ebből készült chipsről sem, mely, ahogy a neve is mutatja, nagyon vékonyra vágott sült banán szeleteket jelent.

street food
Kép forrása: milkandcookies.fr

A főzőbanán természetesen nem csak Elefántcsontpartra jellemző alapanyag, számos afrikai országban használják fel különböző ételekhez – például Ghánában is. A Kelewele nagyon hasonlít a fent említett Alloco-ra, azonban Ghánában jellemzően fűszeresen készítik. Ehhez gyömbért, szerecsendiót, ánizst és szegfűszeget kevernek össze hagymával, majd a felszeletelt, és sóval, chili paprikával megszórt banánhoz adják. Az így készült keveréket olajban kisütik, és hámozott földimogyoróval tálalják. Első hallásra rendkívül furcsának tűnhet az édes, sós és pikáns ízek keveréke, az összhatás azonban tökéletes.

A desszertek mellett kiadós street food fogásokat is bőven találunk Ghánában. Nagy népszerűségnek örvend például a Chichinga, mely a kebab ghánai változata. Egyaránt készítik csirkéből, marhából, vagy akár kecskéből is. A húst a már ismertetett jellegzetes afrikai fűszerekkel készítik elő – fokhagymával, chilivel és gyömbérrel szórják meg -, majd nyárson ropogósra sütik. Az ételt Afrika több országában is megtalálhatjuk, gyakran Suya névre keresztelve. 

A következőkben kicsit ugrunk a térképen és Nigériába látogatunk. Az ország legismertebb street food fogása az Akara, vagyis a „babpüré torta”. Az előkészületek első lépése a bab beáztatása bőséges vízbe, mivel ez jelentősen megkönnyíti a hámozást – pár óra után a bab héját egyetlen mozdulattal le lehet húzni. Az így előkészített babot tegyük egy turmixba, adjunk hozzá apró darabokra vágott pirospaprikát és hagymát, valamint chili paprikát (Scotch bonnet) és kevés vízzel felöntve alaposan dolgozzuk össze. Ha még krémesebb állagot szeretnénk elérni, adjunk hozzá tojást, fűszerezzük sóval és ismét turmixoljuk össze. A tésztából kanálnyi adagokat süssünk ki olajban, és tálalható is az autentikus nigériai finomság.

street food

Desszertnek tökéletes választás a Chin chin, melynek elkészítése is roppant egyszerű, hiszen lényegében egy teljesen általános süteménytésztát kell kikevernünk hozzá: liszttel, tojással, tejjel, cukorral, vajjal, sütőporral, kevés sóval és szerecsendióval. Az így elkészült tésztát alaposan összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, és apró téglalapokat vágunk belőle, melyeket olajban kisütünk. A recept a gyakorlatban is éppoly egyszerű, mint leírva, a kész édesség pedig rendkívül finom – ráadásul, mivel alapanyagai teljes mértékben ismertek a magyar konyhákban is, vendégeinknek se lehet kifogása ellene. 🙂

Az afrikai fogások egyedi ízvilága ideális lehetőséget nyújt arra, hogy a nyári étlapot kicsit különlegesebbé tegyük, arról nem is beszélve, hogy mind a főzőbanánból készült desszertek, mind az olajban sült tészták pár falatos fogást jelentenek, így tökéletesen alkalmasak sörkorcsolyának.

Tartsatok velünk jövő hónapban is, és ismerkedjetek meg Dél-Afrika országainak ételeivel is! 🙂

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!