Mi áll egy meglepetés parti hátterében?

Egy meglepetés parti esetében a legfontosabb, hogy valóban meglepetés maradjon. 🙂 Épp ezért a szervezést már másfél-két hónappal előtte el szokták kezdeni. Lehetőség szerint a vendégek jönnek az étterembe, de volt rá precedens, hogy családi háznál rendeztük meg – ez nehezebb, hiszen az ünnepelt is ott lakik.

Abban az esetben, ha a helyszín egy étterem, általában úgy szoktuk végrehajtani, hogy a család vagy barátok kitalálnak valamit, amiért útra kell kelni, és véletlenül betérnek hozzánk.

A menüsort illetően ilyenkor megpróbálunk magasabb színvonalú, elegánsabb ételeket prezentálni, de felszolgálás terén a büfészervizt tartjuk előnyösebbnek, hiszen maga a parti nem kötött. A vendégek sokkal könnyebben oldódnak fel, ha kötetlenül zajlik az evés-ivás. Nálunk, a Friedmann étteremben továbbá lehetőség van arra is, hogy a la carte rendszerben, a látványkonyhán grillezzünk.

Előételként általában hidegtálakat készítünk, akár olyan megoldásban is, hogy nem az asztalra helyezzük ki, hanem megérkezéskor kínáljuk a vendégeknek.

Főételként leginkább valamilyen húsroládot szoktunk ajánlani különböző mártásokkal, vagy grillételeket, halakat – akár lazacot, fogast. Köretként is elegánsabb ételeket szoktunk választani, például egy francia rakott burgonyát vagy burgonyagratint. Desszertek terén pedig nyilvánvalóan jellemző a torta – akár rajta egy fényképpel vagy az ünnepeltre jellemző motívummal.

parti

A rendezvény természetesen zenével, esetleg meglepetésvendéggel zajlik. Előfordul, hogy egy zenei életben ismert énekes előad egy-két számot – ekkor is fontos, hogy hirtelen előbukkanva kezdjen el énekelni, hiszen ez teszi fel a pontot az „i”-re. Van, hogy személyes kapcsolaton keresztül kérnek fel egy meglepetésvendéget, de mi is tudunk ebben segíteni – van olyan központi rendszer, ahol különböző énekesek ügynökei vannak összegyűjtve, ott lehet őket megkeresni. Még olyan partink is volt, ahol óriás hungarocell tortából ugrott ki a meglepetésvendég. 🙂

A terem berendezésekor figyelembe kell venni, hogy az ünnepelt nyilván kap ajándékokat, tehát úgy kell kitalálni az elrendezést, hogy a virágok és ajándékok biztonságban elférjenek egy külön asztalon vagy pulton. Télen lehetőséget kell biztosítani a vendégeknek arra is, hogy kényelmesen és biztonságosan letehessék a kabátjaikat, ehhez érdemes egy ruhatárat felállítani. Apróságnak tűnik, de fontos.

Dekoráció tekintetében a terem – és persze az ünnepelt – stílusához kell igazítanunk a megoldásokat. Még mindig szokás a lufi dekoráció, de az is jellemző, hogy inkább a fényekkel játszunk: például félhomályos teremben, spandexszel megterített büféasztalon, beleillesztett LED-világítással keltünk elegáns, különleges hangulatot.

Viszonylag gyakori elem a tűzijáték – még olyan is előfordult, hogy az éttermen belül kérték, ez is megoldható. Igaz, hogy maga az esemény csak 5 perc, de igazán látványos. 🙂 A külső helyszínen zajló tűzijátéknál van egy plusz kör, hiszen azt engedélyeztetni kell, be kell jelenteni rendőrségen és tűzoltóságon.

Előfordul olyan kérés is, hogy összeállított képekből, videókból vetítsünk kisfilmet – ez is üde színfoltja lehet az estének. A vendégek gyakran szerveznek játékokat is, melyek az ünnepeltre éleznek ki: baráti körével, gyerekkorával, emlékeivel kapcsolatos dolgokat elevenítik fel.

Étteremben rendezett meglepetés parti esetében gyakran felmerül a hazautazás problémája. Feltehetően kevesen jelentkeznek, hogy betölthessék a kijelölt sofőr szerepét, így ilyenkor igény szerint tudunk szervezni előre lebeszélt helyi taxit vagy sofőrszolgálatot, de akár kisbusz bérlésére is van lehetőségünk.

Ha háznál van a meglepetés parti, nekünk minimum 6 óra kell, hogy elkészüljünk – addig az ünnepelt nem lehet otthon. Ennyi idő mindenképp szükséges ahhoz, hogy a kijelölt terület csillogjon-villogjon, és minden a helyére kerüljön. Ezek is jól szoktak sikerülni, csak nehezebb kivitelezni. Előnye, hogy az étteremben levő kötöttséggel – a hazautazással – szemben, itt van lehetőség az ottalvásra. A rendezvény során egy megadott időszakig marad a felszolgáló személyzet, és amikor már mindenki evett és ivott, akkor mi otthagyjuk a területet és másnap megyünk vissza takarítani, elpakolni. Ez kívánság és igény szerint módosítható, de általában éjfél -1 óra magasságában már nincs szükség ránk.

Friedrich Anti

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!