Édesburgonya variációk az Aviko kínálatában

Termékbemutató rovatunk legfrissebb részében az édesburgonyát mutatjuk be. A batáta évek óta felfelé ívelő trendként mutatkozik meg a gasztronómiában, itthon is folyamatosan növekvő igény van rá. A rajongói nem pusztán különleges ízéért kedvelik, de pozitív élettani hatásai és diétába egyaránt beilleszthető mivolta miatt is. Az édesburgonyáról, mint növényről írtunk már korábban, most azonban külön kitérünk az Aviko kínálatában megtalálható édesburgonya verziókra is.

Az édesburgonya hasábok évek óta jelen vannak az Aviko termékpalettáján, rendkívüli népszerűségére felfigyelve pedig további édesburgonyás termékekkel is bővítettük a választékot: édesburgonya kockákkal, valamint édesburgonyás gratinnel és GN gratinnel. Nézzük, mit érdemes tudni róluk! 🙂

Az édesburgonya hasábok és kockák nagyban hasonlítanak egymásra. Mindkét termék rizsliszt bevonattal van ellátva, melyet már ismerhettek korábbi cikkünkből, amit a Super Crunch termékcsaládról írtunk. A bevonat feladata, hogy az édesburgonya minél ropogósabb legyen, emellett pedig tartást is ad a terméknek. Aki dolgozott már édesburgonyával, tudja jól, hogy szerkezete hő hatására meglágyul, ezt a problémát azonban kiválóan orvosolja a rizslisztes réteg. Fontos kiemelni, hogy a bevonat miatt a termék csak fagyasztva tárolható, hiszen, ha sütés előtt kienged a burgonya, nem a lehető legjobb végeredményt kapjuk.

édesburgonya

A két termék közti egyetlen különbség az elkészítésükben rejlik. Míg a hasábok esetében csak fritőz használható – 175°C-on 3-3,5 perc alatt készül el, kicsivel tovább sütve pedig édesebb végeredményt érhetünk el -, addig a burgonyakockákat sütőben is készre süthetjük. Normál sütőben ehhez 15-18 percre van szükség 220°C-on, légkeveréses sütő esetében pedig 9-13 percre 190°C-on.

Mindkettő kiváló köret sült húsok és halak mellé, de kínálhatjuk őket (főként nyáron) önállóan, snack-ként is. Ebben az esetben választhatunk különlegesebb mártogatósokat, melyek kiemelik az édesburgonya egyedi ízét. Bátran készítsünk például citromos-majonézes vagy sós karamellás mártogatóst mellé. Jó hír, hogy akárcsak az Aviko legtöbb burgonyája, az édesburgonyás termékek is gluténmentesek, így az érzékenységgel küzdők is fogyaszthatják.

Az édesburgonya hasábok és kockák töretlen sikere miatt fejlesztettük ki az édesburgonya gratineket is, melyek rendelkeznek a gratinek minden előnyével. Ideális választás például nagyobb rendezvények alkalmával, hiszen elegáns köretet biztosít, ráadásul egyszerre több száz adagot tudunk elkészíteni ugyanabban a minőségben. Mindkét gratin ementáli sajttal és tejszínnel ízesített, lágy és krémes textúrájú köret.

édesburgonya

Elkészítése során nagy könnyebbség a vele való egyszerű kalkulálás, vagyis hogy egy csomag (2,5 kg) elég egy ½ GN edényre.

További információkért – ahogy már megszokhattátok 🙂 – forduljatok Szabó Károlyhoz, blogunk tanácsadójához!

Elérhetősége:

Szabó Károly
KA területi képviselő, Food Service, Magyarország
+36 20 497 25 04
k.szabo@aviko.hu

termékbemutató

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!