Hogyan készül az Aviko sült burgonya?

A mélyhűtött termékek és különösen a hasábburgonyák körül a mai napig rengeteg tévhit és sztereotípia kering, sokan pedig ezen téves ideák miatt ódzkodnak is a használatuktól. Blogcikkünkben lépésről-lépésre bemutatjuk az Aviko hasábburgonyák gyártásának folyamatát, hogy eloszlassuk a kételyeket és biztosítsuk olvasóinkat ezek kiváló minőségéről.

Bár evidensnek tűnik, de kezdjük a legfontosabbal: az Aviko termékei valóban burgonyából készülnek.  A standard hasábburgonya előállításához minden gyár, így az Aviko is kizárólag burgonyát és növényi zsírokat használ. A hasábburgonya burgonyagumóból szeletelt, elősütött félkész termék, nem formázott püré, nem adalékanyaggal turbózott massza, ahogy sok szamár városi legenda még ma is állítja.

Az alapanyag termesztését itt nem részleteznénk (noha megérné elmerülni abban, miért jó egyik fajta hasábburgonyának, a másik pürének, a harmadik meg salátának), ugorjunk egyből a gyárba!

A nyers burgonya beérkezésekor az elsődleges feladat a burgonyák megmosása, hiszen az alapanyag sokszor közvetlenül a földekről érkezik. A mosott gumók azonnal átesnek az első teszten – hasonlókból a folyamatok során több is van, hogy a magas minőséget biztosítani tudják -, egy szúrópróbaszerű minőségi vizsgálaton. Ennek keretében az ellenőrök egy-egy véletlenszerűen kiválasztott burgonyát felvágnak, kivágnak belőle egy darabot, megsütik és megvizsgálják, hogy megfelelő-e az állaga, íze, színe, textúrája, stb.

A mosás és az első tesztek elvégzése után következik a hámozás (természetesen utóbbi lépés a héjas burgonyák esetében kimarad): a burgonyagumó egy üstbe kerül, ahol a héját nagy nyomású gőzzel fellazítják, majd kefékkel ledörzsölik. A meghámozott és tisztított burgonyák ezután vízzel teli, egyre szűkülő csőbe kerülnek, melynek végén a hossztengelyük irányába fordult gumókat közel 100 km/h sebességgel pengeéles késeknek ütköztetik. A burgonyagumóból így lesz hasábburgonya, keresztmetszete annak megfelelően változik, hogy a szeleteléshez milyen késeket használtak. A hasábburgonyák ezt követően hossz szerint válogatják majd egy automatizált válogatóasztalra kerülnek, ahol a fotocellás technológiával kiszűrt hibás, foltos hasábokat a pillanat tört része alatt sűrített levegő „fújja le” a szalagról.

Az első hőkezelési eljárás: a válogatott hasábburgonyákat előfőzik, blansírozzák. Ennek technológiája és időtartama meghatározó fontosságú a végtermék minősége (íze, színe, textúrája stb.) szempontjából. A blansírozást követően szárítás, majd újabb hőkezelés, az elősütés következik, időtartama és az olaj hőmérséklete (fajtája) szintén nagyon lényeges része a technológiának.

A sütés után a termékek hűtése és – mélyhűtött hasáboknál- gyorsfagyasztása következik, ezután pedig készen is állnak a csomagolásra. 🙂 A teljes folyamat automatizált, minden részfolyamatot és adatot a központi ellenőrző helyiségben ellenőrök figyelnek és módosítanak, ha szükséges.

A Magyarországon elfogyasztott hasábburgonyák közel 100%-a import termék, az Aviko termékei Hollandiában és Németországban készülnek. Érdekesség, hogy manapság egy ilyen modern gyár óránként akár 20 tonna hasábburgonyát is képes előállítani.

A nagykereskedések és viszonteladók a leadott rendeléstől számított 48-72 órán belül kapják meg a termékeket. Hűtött termékek esetében a szavatossági idő természetesen rövidebb, 2-3 hét, így azok szinte egyenesen a gyártószalagról érkeznek. Szállítás és tárolás közben fontos figyelni a hőmérsékletre: a hűtött termékeket mindvégig 0-4°C között kell tárolni, hiszen egy aprónak tűnő, 2-3°C-os eltérés is károkat okozhat. Mélyhűtött termékeknél a hűtőláncban -18°-os hőmérséklet szükséges, egész a felhasználásig.

Ha szeretnétek látni a teljes folyamatot képekben is, nézzétek meg erről készült videónkat! 🙂

burgonya

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!