Gyerekmenü, avagy mivel kínáljuk legkisebb vendégeinket?

Az éttermek esetében mindig eldöntendő kérdés, hogy kívánnak-e „családbarát övezetként” funkcionálni. Abszolút megoldható természetesen az is, ha ezen a téren a vendéglátóegység nem foglal külön állást – a gyerkőcök jöhetnek, ehetnek, de külön nem hangsúlyozzák családbarát mivoltukat. Miért ne hangsúlyozzák azonban, ha ezzel biztosan új vendégeket nyerhetnek azon családok személyében, akik kifejezetten olyan helyet keresnek, ahol a lurkókkal együtt élvezhetik a gasztronómia örömeit?

Ahhoz, hogy egy étterem igazán gyerekbarát legyen, több fontos elemre kell figyelmet fordítani. Egyrészt érdemes kialakítanunk egy játszósarkot, ahol az apróságok elfoglalhatják magukat, például amíg az ebédre várnak. Másrészt a gyerekek sok esetben más felszerelést igényelnek, mint felnőtt vendégeink, így például készüljünk etetőszékekkel a legkisebbeknek, és biztonságos étkészlettel a nagyobbacskáknak. Ugyanígy ügyelni kell arra is, hogy a mosdó kialakítása megfelelő legyen: alacsonyabbra helyezett törölközővel és szappanadagolóval, vagy fellépővel.

Elkerülhetetlen továbbá a gyerekmenük kialakítása – cikkünkben erre térünk ki részletesen. 🙂 Egyértelmű, hogy nem várhatjuk el az apróságoktól, hogy csillogó szemmel falatozzanak egy sous vide kacsacombból vagy egy parajjal sült fogasfiléből. A gyerekek ízlése kevésbé kiforrott, sokuk esetében pedig még otthon is gondot jelent, hogy 3-4 féle ételnél többet megegyenek. Így aztán igyekezzünk minél inkább a közízlésnek megfelelő, egyszerű fogásokkal készülni nekik.

Nézzük, milyen ételeket ajánlhatunk apró vendégeinknek!

Viszonylag biztosan kijelenthetjük, hogy a gyerkőcök köretként legszívesebben a burgonya különböző formáit fogyasztják. (E mellett kínálhatunk zöldségeket is, ezzel is segítve a szülőket a rászoktatásban.) Felnőtt vendégeink örülnek, ha a sült burgonya kicsit különleges – rusztikus, háziasan szelt, héjas, fűszeres, stb. -, gyerekek esetében azonban maradjunk a klasszikusoknál: ropogós, sült hasábburgonya, és hullámos hasábburgonya. A burgonyapürés specialitások is befutók lehetnek az apróságoknál: biztosan imádni fogják például a kroketteket, a hercegnőburgonyát (főként a lányok persze 🙂 ), illetve a házias burgonyapürét. Egy így összeállított kínálattal pedig nincs olyan főétel, melyhez ne tudnánk ideális fogást társítani. 🙂

gyerekmenü

A rántott hús és sült csirkemell mellett kínálhatunk étvágyfalatkákat is. Tipikus gyerekmenü például a rántott sajt burgonyapürével, melyet kicsit feldobhatunk, ha különféle sajtokat használunk. Az Aviko kínálatában található mozzarella falatkák tökéletes megoldást nyújtanak erre, de a kicsit ínyencebb gyerkőcöknek ajánlhatjuk a fűszeres kukoricafalatkákat is. Szintén a zöldségek iránti szeretet elősegítése végett tehetünk a kínálatba zöldségburgert, illetve ennek pikánsabb verzióját, a fűszeres kukoricaburgert. A kukoricaburger segítségével készíthetünk különleges hamburgert: tegyünk puha buci közé salátát, paradicsomot, uborkát, ízlés szerint választott szószt, valamint a kukoricaburgert, és kínálhatjuk is.

A burgonyalepények segítségével kínálhatunk apró pizzácskákat különböző ízesítésekben, választható feltéttel. 

Külön előnyös ezeknél a termékeknél, hogy nem feltétlen kell hozzájuk evőeszköz, a gyerekek akár kézzel is elcsipegethetik őket. Kedves gesztus, ha tálaláskor a felszolgáló személyzet rögtön törlőkendőt is visz az asztalhoz a gyerkőcök számára.

Desszertnek kínálhatunk churrost, mely biztosan nem csak a gyerekek kedvence lesz. A puha tésztácskákat többféle ízesítéssel tálalhatjuk: hagyományos módon csokoládé öntettel, de akár karamell öntettel, gyümölcsökkel, lekvárral vagy fagylalt kíséretében is. Az apróságoknak külön kedvezhetünk, ha a megszokott fahéjas cukor helyett színes cukorkákba forgatjuk a rudakat tálalás előtt.

Nem csak az fontos, hogy mit kínálunk, hanem az is, hogy mennyit. A gyerekek nem fognak tudni megbirkózni egy 20 dkg-os hússal, így az adagokat érdemes csökkenteni – fél adagnyira, vagy annál kicsivel többre.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!