A tökéletes kerti parti szervezése

Nyáron egyre több kerti parti szervezésére szóló megkeresés érkezik a catering cégekhez. Az emberek kezdenek rájönni, hogy bár fizetniük kell érte, így egy kerek rendezvényt kapnak, mellyel nekik semmi tennivalójuk.

Összességében két kategóriát különíthetünk el. Gyakran keresnek meg minket cégek, ilyenkor egy csapatépítő jellegű rendezvényről van szó, mely nagyobb területen zajlik. A másik kategória, amikor családok szeretnének kerti partit, a rendezvényt pedig az ő kertjükben vagy telkükön kitelepülve szervezzük.

A céges kerti partinál szerencsés esetben egy nagyobb sátor is rendelkezésre áll, ahova a vendégek bevonulhatnak az erős napsütés vagy eső elől. A sátor alatt általában büfészerviz van elkészítve, és kívül vannak a frissen sült grill- vagy bogrács ételek, melyeket a sátron belül tálalunk. Buzgóbb cégek esetében fel szokott merülni az igény, hogy ők is szeretnének főzni – ilyenkor több bogrács van felállítva, hogy a kollégák egymással tudjanak versenyezni. Ezen rendezvényeknek a csapatépítés a célja, így könnyedebbek, lazábbak, nem annyira protokoll jellegűek.

A menü összeállítása viszonylag fix kereteken belül mozog: mindig van valamilyen hideg leves, illetve frissensültek és saláták.  Mivel nyár van, a desszert ritkább, inkább a fagylalt vagy gyümölcssaláta, ami működőképes.

Ugyanez van családoknál is, csak kicsiben. Ott a legfontosabb, hogy a helyi viszonyokat, adottságokat feltérképezzük. Ha van rá lehetőség, érdemes egy fedett teraszt vagy sátrat kijelölni, biztos, ami biztos. Ez esetben is a helyszínen, frissen készítjük az ételeket – a vendégek előtt grillezünk vagy főzünk bográcsban -, de a salátákat és desszerteket külső helyről visszük. Ilyenkor is büfészerviz-jellegű megoldást választunk, de a helytől nagyban függ, hogy hogyan lehet ezt kivitelezni. A szervezés jó, ha 2-3 héttel az esemény előtt elkezdődik – már csak azért is, hogy a vendégek is ráérjenek. 🙂 Általában 20-40 fős családi – vagy baráti – rendezvények ezek.

Fontos, hogy a megrendelőnek ismernie kell a vendégeket, hogy értesíthessen minket arról, ha valakinek valamilyen érzékenysége van, vagy ha felmerülnek külön preferenciák, mint például hogy valaki inkább a szárnyas húst kedveli.

 A menüt közösen állítjuk össze – de azért mi tapasztalat alapján elmondjuk, hogy milyen hússal érdemes készülni, illetve milyen ételek azok, melyek kifejezetten jól mutatnak egy kerti partin. Szívesen ajánlunk például egy könnyed fogásként fóliában sült burgonyát, mely megvágva, egy finom mártással és sajttal megszórva nagyon jól működik. A főételekhez szinte kivétel nélkül friss salátákat kérnek a megrendelők, a savanyúság ritka nyáron.

kerti

A húsokat előre pácoljuk – bár sokan tudják, de meg kell említeni, hogy a pácba nem szabad sót tenni, mert az kiszívja a nedvességet a húsból. Viszont, ha sótlanul pácoljuk és sütéskor sózzuk, tökéletes lesz. Legalább egy nappal előtte érdemes bepácolni az ételt, melyre számos lehetőség van: olajos, mustáros, BBQ-s, joghurtos pác, stb. Az esemény alatt a grillételek folyamatosan készülnek, nem egyszerre sütjük le az egészet – így frissebbek, üdébbek lesznek a tányéron.

Vannak ezen kívül kimondottan olyan partik, amikor füstön készülnek az ételek – bár nekünk, magyaroknak még viszonylag új dolog a BBQ, kezd elterjedni itthon is, már több helyen dolgoztunk ilyennel. A smokerben készített étel nagyon jó, de hosszú idővel, 6-8-12 órával kell számolni hozzá. Ez azt jelenti, hogy ha bárki ilyesmit szeretne, azt egy nappal előtte el kell kezdeni. Fontos az is, hogy nagyon jó minőségű hús – lehetőség szerint marha – kell hozzá, mert akkor adja vissza igazán az ízét. Ilyen igény esetén smokert mi is bérlünk, a technikát pedig tudjuk.

Olyan is előfordul, hogy egész ökröt szeretnének süttetni – ez már nagyobb feladat, többnapos előkészületek kellenek hozzá. Ilyenkor az ökröt be kell injekciózni sós és fűszeres ízesítővel, hogy az egész húst átjárja – ezt már előtte két nappal elkezdjük. Mostanában ez kevésbé jellemző.

A kerti partikon nem annyira hangsúlyos a dekoráció. Születésnap vagy hasonló ünnepek alkalmával lufi vagy girland előfordul, de egyébként nem jellemző. Egy átlagos terítés tökéletesen elég, bár az étkészlet terén azért jó, ha van steak kés a húsokhoz. Még a fehér abrosz sem kötelező, színes abrosszal és átvetővel szabadtéribb hatást kelthetünk – nem is kell ilyenkor éttermi hangulat. 🙂 Általában egyszerűbb, ha mi adjuk az étkészletet is, hiszen akkor nem kell takarítani, mosogatni, mi pedig komplett felszerelést viszünk és hozunk is vissza. Az ilyen rendezvények alkalmával mindig azon vagyunk, hogy lehetőség szerint ugyanolyan területet adjunk vissza, mint amilyet előtte elfoglaltunk.

kerti

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!