A gyümölcssaláta frissítő világa

A tikkasztó kánikulában is muszáj desszertet kínálni, hiszen az ember eredendően édesszájú, minden évszakban. Mégis, a nagy fahéjas kalácsok és rumos-diós sütik nyáron mégsem úgy csúsznak, így ez az évszak a friss nyalánkságok ideje – ilyen például a gyümölcssaláta. Amennyire kézenfekvő és könnyen elkészíthető desszertnek tűnik, annyira nehéz jó minőségűt találni az éttermek kínálatában. A kulcs ugyanis a szezonalitás és a frissesség, illetve egy kis ötlet a jó párosításokhoz. Néhány alapszabályt betartva könnyen felülemelkedhetünk az átlagos kínálat mirelit, konzerv kompótos megoldásain. Még egy kis fantáziával pedig a gyümölcsöket a desszertkínálaton túl is bevethetjük előételek mellett és köretként. Lássuk, miben áll egy jó nyári gyümölcssaláta titka!

Alapvető szabály, hogy amennyire csak lehetséges, friss és szezonális gyümölcsből dolgozzunk. Így nyár közepén a magyar piacok kínálata éppen csúcsra van járatva, több tucatnyi féle hazai gyümölcsből tudunk gazdálkodni. Még éppen van egy kis cseresznye és meggy, de már dübörögnek a barackok, beérett az egres, tele vannak ringlóval a fák, jönnek a körték. Nem beszélve a dinnyékről. Ahhoz tehát, hogy jó gyümölcssalátát kínálhassunk, két-háromnapi szinten el kell zarándokolni egy nagyobb kínálatú piacra, ebben sajnos nincsen apelláta, és onnan kiválasztani azt a kombinációt, amit a következő pár napban kínálni fogunk.

Ennek megfelelően nem is érdemes az étlapon különösebben részletezni, hogy milyen gyümölcsökből van éppen a mix (szép francia szóval a miskulancia), elég csak valami olyasmit írni, hogy „válogatás a nyár szezonális gyümölcseiből”, és kész. A felszolgáló majd úgyis tájékoztatja a kedves vendégeket.

Érdemes néhány további alaptézist fejben tartani, amiket egyébként egy más jellegű étel megalkotásakor is figyelembe veszünk. Az összetevők legyenek színesek, adjanak egy szép, kielégítő vizuális összhangot. Szintén fontos, hogy megjelenjen egy ízbéli struktúra, variáljuk bátran a savanykás, a fanyar és az édes ízeket. Az sem jó, ha egy gyümölcssaláta nagyon savanyú-domináns, és bizony az sem, ha összízhatásra olyan, mintha megettünk volna egy zacskó szőlőcukrot. Tényleg csak a példa kedvéért egy kiindulási alap, ami nagyon működik a magyar nyár közepén: görögdinnye, áfonya, meggy és sárga mirabella szilva. Július elején már kapható mind, az eredmény pedig egy szép színes kollekció, vegyes ízhatással.

Sok esetben zöldfűszerekkel is fel tudjuk dobni a gyümölcssaláta összhatását, és most nem feltétlenül a magától értetődő mentára kell gondolni – bár elvitatni is kár, hogy a menta kiválóan illik a legtöbb gyümölcs mellé. Szintén finom ízeket tud hozni a tárkony is, melynek aromáiban megjelenik az ánizs, főleg ha zsenge. Éppen ezért nagyon passzol a fanyar meggyhez, akár egy kis ouzo kíséretében – természetesen csak a felnőtt fogyasztók részére. Szintén nagyon jól megy a bazsalikom egyes gyümölcsökhöz, például a görögdinnyéhez.

Ez pedig már olyan irányba mutat, amit szépen beilleszthetünk a szortimentbe hideg nyári előétel gyanánt is. Jól kombinálható ugyanis a görögdinnye az uborkával, friss chilivel, bazsalikommal (vagy korianderrel) és mangóval, amit egyébként nyugodtan cserélhetünk kemény húsú nektarinra. Ne felejtsünk el citrusos ízt vinni az ételbe, ebben az esetben lime frissen facsart levével és reszelt héjával. Egyébként minden kicsit érdesre sikerült mix feldobható egy kis vibrálással, ha mérsékelten chilit és citrusokat  adunk hozzájuk. A savas levek egyébként nem csak ízben, de csillogásban is korrigálják a saláta színét. Mi több, őrzik a gyümölcsök vágott felületének friss hatását, ugyanis megvédik azt az oxidációtól (például almát, körtét és a banánt, de azt majd csak télen).

gyümölcssaláta

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!