Élelmiszermentés a vendéglátásban – miért és hogyan csináljuk?

Napjainkban egyre inkább foglalkoztatja a szakértőket a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés ideája, hiszen erőforrásaink szűkösek, az elmúlt évtizedekben pedig világossá vált, hogy az ember lassan, de biztosan pusztítja környezetét.
Környezetünk megóvásáért mind magánemberként, mint vállalkozásként sokat tehetünk. Ennek számos módja is van, a vendéglátószektor számára például magától értetődő cél az élelmiszerpazarlás csökkentése – cikkünkben mi is erre térünk ki, és bemutatjuk az élelmiszermentés lehetséges megoldásait.

Az élelmiszerpazarlás fő problémája egyszerűen átlátható, az egyensúly hiányaként értelmezhető. Miközben bizonyos háztartásokban és vállalatok tevékenysége során több tonna élelmiszer megy a kukába, más háztartásokban az elegendő élelmiszer hiánya miatt éheznek az emberek.

Kicsit részletezve ezt az egyensúlytalanságot, két oldalról közelíthetjük meg: egyrészt mindazon elpazarolt étel értékét nézve, melyet nélkülöző családok örömmel fogadtak volna, másrészt mindazon erőforrások értékét nézve, melyeket így feleslegesen használtak fel az előállítás során. Az Élelmiszerbank oldalán (itt) található statisztika jól illusztrálja a problémát:

élelmiszermentés

Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében vendéglátásban dolgozóként?

Nem is hinnénk, de néhány jól átgondolt lépéssel jelentős eredményeket érhetünk el magunk is. Vendégeink étkezési szokásait alaposan megfigyelve pontosabb kalkulációt készíthetünk az áru megrendelése előtt, illetve az így kapott információkat felhasználhatjuk a kínálat tervezésekor is. Kevéssé direkt módon is szorgalmazhatjuk az ügyet, például ha külön kínálunk kis adagos ételt. Azon éttermekben, ahol már most figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és az élelmiszerpazarlás csökkentésére, számos ilyen és ehhez hasonló praktika született a gyakorlatban. Jövő hónapban hotel szakértőnk, Pap Márk segítségével mi is bemutatunk néhányat.

Természetesen a felesleget teljes mértékben megszüntetni lehetetlen küldetés, így most nézzük, hogyan használhatjuk fel a megmaradt élelmiszert! 🙂

Kézenfekvő megoldás a megmaradt élelmiszer szétosztása a rászorulók közt. A CSR akciók szervezésére számos megoldás közül választhatunk, ahogy arról már írtunk korábbi blogcikkünkben. Legegyszerűbb módja, ha elvisszük a megmaradt ételeket egy általunk preferált karitatív szervezethez – valószínűleg nincs olyan szervezet, amely ne örülne a segítségnek. 🙂

Sok helyen a megmaradt péksüteményeket – főként pékségekben persze – egyszerűen kiteszik egy fedett kosárba zárás után. A környéken élő hajléktalanok számára már ez is óriási segítség, hiszen így számukra biztosított a vacsora. Az adott környék sajátosságai más módon is ötletet adhatnak: például, ha az étterem közelében található egy iskola, az igazgatóval egyeztetve egyszerűen szétoszthatjuk a nap végén a rászoruló gyerekek közt az ételt.

Ha szeretnénk beleásni magunkat a szervezésbe, rendezhetünk eseményeket, melyek során nélkülöző családokat látunk vendégül. Így nem pusztán az étellel segítjük őket, de egy éttermi vacsora élményével és emlékével is, melyben egyébként lehet, hogy évekig nem lenne részük. Amennyiben kapacitás hiányában nem tudunk efféle szervezéssel foglalkozni, de szeretnénk, ha jó helyre kerülne az amúgy kidobásra ítélt étel, érdemes felvenni a kapcsolatot az Élelmiszerbankkal.

Az Élelmiszerbank Egyesület az elmúlt 13 évben 50 ezer tonna élelmiszer szétosztását koordinálta és tette lehetővé az országban, ezzel több százezer embert támogatva. Beszámolóik alapján a szállítmányok értéke összességében több, mint 25 milliárd forintot tett ki – mindezt úgy, hogy pusztán az élelmiszerfelesleg felhasználását tették lehetővé. Az élelmiszermentés célja épp ez: csökkenti a pazarlást azáltal, hogy az élelmiszer megsemmisítése helyett inkább a rászorulók élelmezésére fordítják az ételt. Az Élelmiszerbank számos karitatív szervezettel karöltve végzi tevékenységét, így például a Down Alapítvány munkatársai is rendszeresen szállítanak el élelmiszermaradékot rászoruló értelmi fogyatékos emberek számára. Ez az étterem számára azt jelenti, hogy nem szükséges semmilyen külön előkészületet vagy erőfeszítést tenniük a jó ügy érdekében, hiszen az Élelmiszerbank – vagy partnerszervezetei – munkatársai elmennek a felajánlott élelmiszerekért, elszállítják azt és gondoskodnak a megfelelő elosztásáról.

További információkat az Élelmiszerbank hivatalos honlapján találhattok: https://www.elelmiszerbank.hu

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!