Családi ünnepek lebonyolítása catering szolgáltatással

“Meghívni valakit annyit jelent, mint gondoskodni boldogságáról mindaddig, amíg fedelünk alatt van.”
Brillant-Savarin

Mindenki életében vannak olyan különleges családi események, melyeket közös ebéddel vagy vacsorával szokás megünnepelni. Lehet ez egy keresztelő, első áldozás, bérmálás, konfirmálás, vagy akár születésnap, évforduló, stb. Az ilyen jeles alkalmak megkívánják a protokollnak megfelelő díszítést, pohárköszöntőt, különtermet, különleges menüsort.

A helyszín lehet étterem, kitelepülés vagy akár a család otthona – akárhogy is, a különféle igényeknek mindenképpen meg kell felelni.

A menü összeállításakor mindig figyelembe kell venni a vendégek létszámát, életkorát, esetleg vallását, speciális diétáját vagy ételérzékenységét. Az ételek és italok összeválogatása elsődleges feladat, hiszen ehhez kell majd igazítani az ültetést, a terítést, a dekorációt, sőt, az étkezés módja is ennek megfelelően kerül meghatározásra. Én mindig abból indulok ki, amit az ünnepelt szeret, az így készített koncepciót pedig a szükséges módosításokkal el is szokták fogadni. Ha az ünnepelt kedvence az egyszerű rántott hús – amiről tudjuk, hogy nem ünnepi -, akkor próbálom feldobni: például lehet belőle egy panko morzsában bundázott, medvehagymás, füstölt sonkás töltelékkel göngyölt húsétel, mely már sokkal inkább odaillő. Nem ritka, hogy ilyenkor 4-5 fogást is készítünk, ezzel is hangsúlyozva a jeles nap fontosságát.

Példaként a következőkben bemutatok egy egyszerű menüsort:
Előétel: Waldorf saláta, feketeerdei füstölt sonka, szárnyasgalantin
Leves: Erőleves marhahússal, zöldségekkel és tojáskocsonyával
Főétel: Sertésszűz rose vargánya raguval, burgonyagratinnel, grillezett kakukkfüves cukkinivel (a köretet illetően nagy segítséget nyújthat az Aviko burgonyagratin választéka)
Desszert: Csokoládé mousse cseresznyés piskótával és málnakrémmel
Sajt: Sajtízelítő gyümölcsökkel

Az italok tekintetében többféle üdítő, valamint különlegesebb borok, sörök és röviditalok színesítik a kínálatot.

Az ünnepelt általában ajándékokat, illetve virágot is kap – erre fel kell készülni külön asztallal, vázákkal.

Az ünnepi terítésnél az ünnepelt kora, neme és az esemény témája a meghatározó. A terítésnél minden vendég egy teljes díszterítést kap, mely a vendégek ültetése után természetesen még módosítható: például a kisgyermekek terítékeit csökkentjük, szükség szerint gyerekszéket biztosítunk.

Az asztalterítő kiválasztása éppúgy működik, mint számunkra a ruha: elegáns, az alkalomnak megfelelő, a kiegészítőkkel színben és stílusban harmonizáló kell, hogy legyen.

Vannak olyan alapszabályok, melyeket a családi ünnepek során is fontos betartani:

  • igazán igényes terítéken csakis textilszalvétát használunk
  • az asztalközépnek stílusban és formában illenie kell magához az asztalhoz
  • a virágdíszítésnek összhangban kell lennie az étkészlettel, a terítő színével és anyagával, a környezet stílusával, valamint az alkalommal
  • a rendezvény menetét közösen megírt forgatókönyvben rögzítjük (emellett gyakran improvizálni is szükséges)

családi

*Felhasznált irodalom: A stílusos Vendéglátás (Gulyás Judit, Szeleczky Ildikó)

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!