Mit együnk idén nyáron a strandon? – avagy a magyar beach food helyzete

Akárhogy is nézzük, tagadhatatlanul beköszöntött a nyár, és ezzel együtt a fékevesztett strandolások időszaka is. Aki vízparton van, egy idő után tuti megéhezik, így ebben a cikkemben arra keresem a választ, mit lesz érdemes a strandokon falatozni.
Egy gyors történeti körültekintés, arra nézve, hogy mi is az a beach food, más néven a strandkaja: igen röviden szólva minden, amit a strandon kapsz – más kérdés, hogy itthon ennek a listája fájdalmasan rövid. Hekk és lángos, kirántott gyenge minőségű ételek garmadája, rossz minőségű hambi és hot dog, aztán ennyivel ki is fullad a dolog.

Szerencsére pár éve feltámadt a vágy (főleg az ország legnagyobb egybefüggő strandjának, a Balatonnak a partján), hogy ennek akár véget is lehetne vetni, és adni valami olyasmit, ami tényleg minőségi, nem áll távol a közízléstől, de ettől még mutat valami újat is.

Talán nem túlzás a balatoni beach food forradalom egyik mozgatórugújának nevezni Bezerics Danit, aki a Paletta branddel Balatonboglár, Keszthely és Budapest után idén Siófokot is bevette, az egyéb településeken tervezett kis pavilonokról már nem is beszélve. Dani az, aki minden évben agyal, keresi, hogyan lehetne a már megszokottat kicsit felfrissíteni: így keletkezett például a pulled ponty is, ami két klasszikusnak, a barbecue-nak és a vizeink egyik ősi halának kombója, ráadásul egy jó fajta bagelbe zárva.

A továbbgondolás része az is, hogy ugyan van például rántott sajt, de szigorúan környékbeli termelőtől, ezáltal szuper alapanyagokkal dolgozva. A panír, valamint az elkészítési mód is olyan, mely kenterbe veri a régi beidegződéseket. Nem maradhat ki a Vízikutya megemlítése sem – a név alatt egy hot dogot értünk halkolbászból, ami újfent egy zseniális ötlet -, vagy a Big Mekk, ami egy kecskesajtos szendót foglal magában.

Úgy tűnhet, hogy Daniék bandája dominálja a környéket, de azért rajtuk kívül is vannak bőven tuti kis strandos helyek.

Meg kell említeni még a fövenyesi Kalóz bisztrót is Harcsa és Krumpli nevű ételével, amit a helyi fish & chipsnek definiáltak, és a hekk ellen küldték harcba, oly sikerrel, hogy a Balatoni Kör tagjai meg is választották az év strandételének 2015-ben.

A Neked Főztem Zánkán és Alsóörsön található, és szintén egy olyan koncepcióval lettek híresek, mely azért eléggé adja magát: szuper minőségű grillhúsok garmadája, kolbászok, levesek – mindent, amit megkívánhat a strandolásban kifáradt ember.

Természetesen nem csak a Balatonon vannak strandok. Bár máshol még nem jutottak ennyire előre, de szerencsére itt a fővárosban is akadt egy hírvivő, mely a Laza Pala nevet kapta. A hely Bíró Lajos nevéhez fűződik, sült krumpliban, rántott húsban, és prémium minőségű párizsis szendóban utazik. Ez elsőre hangozhat hétköznapinak is, aki azonban ismeri a séfet, tudhatja, hogy sosem viccel, és még a legegyszerűbb dolgokat is képes úgy megcsavarni, hogy az őrülten izgalmas legyen.

Természetesen az idei év sem maradhat beach food nélkül, a Balaton melegszik, a standok kinyíltak – kiváló kérdés azonban, hogy ebben az évben mi lesz az a nagy durranás, amitől majd mindenkinek tátva marad a szája. Én most megpróbálok néhány tippet tenni, aztán meglátjuk, hogy ebből mi lesz – de akkor sem haragszom meg, ha valakinek megtetszenek ezek az ötletek, és megvalósítja őket.

Egészséges strandkaja

Nyilván mindenki képben van azzal, hogy lehetnek bármilyen jó minőségűek is, csak attól finomak ezek a cuccok, hogy olajban sülnek / zsírosak / édesek, vagy ezek tetszőleges kombója. Nem lenne baj, ha megjelenne a rizslisztbe forgatott sült hal, édesburgonyával, vagy éppen a fitt lángos kókuszzsírban sütve, netán a proteines palacsinta – de úgy tényleg finoman.

Vegán strandkaja

Az előző hónapban írtam a vegán trendekről – ezen a vonalon még nem jelentek meg, pedig a nyári fesztiválokon is nagyon adná a dolog. Van vegán tejföl és sajt a lángosra, készült már vegán rántott hal, valamint hambi és hot dog is. Nyilván a strandok közönsége nem biztos, hogy rögtön nyitott lenne erre, de valami prémium helyen kéne megpróbálni, aztán hajrá.

Kaja mashupok

Azaz oda nem illő kombinációk. Ezeknek az eddigi legjobb példája talán a lángosburger, amellyel már többször is találkozhattunk a vízparton, de azért én még el tudnék képzelni pár bolondságot, mint például a rákburger, a lángos hot dog (miért ne), vagy akkor már a palacsintaburger. 

Mexikói 

Valamiért a mexikói kajákat is el lehetne adni szerintem, elvégre kompaktak annyira, hogy megmaradjanak, és akkor mehetne ebbe marhahús helyett ponty, harcsa, vagy éppen lehetne a tortilla helyett lángos. Őrülten menő lenne, ha valaki ezt bevállalná.

Legvégül egy titkos favoritom, ami ugyan nem beach, de annál jobb food: Balatonfüredre költözött le Pista bá, és olyan pizzát ad, hogy a fal adja a másikat. Hozzá megéri a séta, főleg azért, mert ez az olasz kaja is megérdemelné, hogy a parton is bűvészkedjenek vele – viszont ahhoz meg kevés a bolti alap és a konzerv szósz.

Annyi bizonyos, hogy a beach food idén is virágozni fog, egyre több jó kis kajával – írjátok meg nekünk a kedvenceteket. 🙂 Találkozunk a következő hónapban is!

beach

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!