Vega és vegán termékek az Aviko kínálatában

Az Aviko célja, hogy a fogyasztók minél szélesebb körének igényeit ki tudja elégíteni, ezért a piac monitorozásával és kutatással folyamatosan fejleszti termékeit. Ennek megfelelően idén is új termékekkel rukkolt elő, köztük vegán termékekkel is – ezeket mutatjuk most be.

Természetesen a hasábburgonyák mindegyike illeszkedik a vega és vegán életmódba, de az étvágyfalatkák közt is találhatóak olyanok, melyek nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat – ilyen például a sörtésztás hagymakarika vagy a churros. Idén azonban az Aviko kínálatában megjelent két új kifejezetten vegán termék: a fűszeres kukoricaburger, valamint a fűszeres kukoricafalatkák. Ezek a vegán termékek remek lehetőséget kínálnak azon éttermeknek, ahol általános probléma, hogy vegán vendégeik részére milyen ételeket tudnának kínálni.

Alapanyagait tekintve a két termék közt nincs különbség, eltérő formájuk és méretük miatt azonban lényegében minden igénynek megfelelnek: egyaránt lehet használni őket büfékben, street food étkezdékben, vagy akár éttermekben is. Mindkét termék kukorica, ivóvíz, búzaliszt, növényi étolaj és növényi rostok felhasználásával készült, fűszerezésük pedig tökéletesen megfelel a magyar konyhára jellemző ízvilágnak: paprika, paradicsom, fokhagyma, petrezselyem, só és bors adja az ízek alapját.

Ahogy azt az Aviko étvágyfalatkáinál már megszokhattuk, ezen termékeknél is egalizált méretű falatkákat, illetve burgereket találunk a csomagban – előbbi 15 grammos, utóbbi pedig 100 grammos. Ennek nagy előnye, hogy rendkívüli módon megkönnyíti a vele való tervezést és árazást – nem utolsó sorban pedig fogyasztóvédelmi szempontból is kedvező, hiszen pontosan tudható, hogy hány darab esetén mennyi van a tányéron.

Elkészítésére egyaránt van lehetőség fritőz segítségével és légkeveréses sütőben. Az első esetben a falatkákat 175°C-on 3-,35 percig, a kukoricaburgert ugyanilyen hőmérsékleten, de méretéből adódóan kicsit tovább, 4-5 percig süssük. Amennyiben sütőben szeretnénk elkészíteni, úgy a falatkákat 200°C-on 10-15 perc alatt, a burgereket pedig 15-20 perc alatt süssük készre, lehetőség szerint légkeveréses funkcióval.

Fontos kiemelni, hogy az elkészült étel csak akkor marad vegán, ha növényi olajban készítjük, és nem érintkezik állati eredetű összetevőkkel – például ne hús sütéséből visszamaradt olajban készítsük. 🙂 Bundája rendkívül ropogós, egészében pedig egy finom, sokszínű és könnyedén variálható ételt kapunk belőlük.

vegán

A felhasználást és tálalást megkönnyíti, hogy mindkét termék jó minőségű és fogyasztható marad azután is, hogy kihűlt. Így például ötletes kompozíciót alkothatunk, ha kihűlt kukoricafalatkákat nyers zöldségekkel és mártogatóssal kínáljuk. Ugyanígy remek fogást készíthetünk, ha az elkészült falatkákat grillezett zöldségek társaságában nyársra húzva tálaljuk – így egy kellemes, színes, és akár menet közben is fogyasztható, újragondolt saslikot kínálhatunk. A kukoricaburger esetében a legkézenfekvőbb megoldást a vegán burger, de ennél tovább is mehetünk: tálalhatunk főételként, mellette hasábburgonyával és salátával, vagy helyezhetjük többszemélyes vega/vegán tálra is.

vegán

Gondolunk természetesen vegetáriánus vendégeinkre is! 🙂 Kifejezetten nekik ajánlható a Veggie Burger – melyben azonban a zöldségek burgonyapürével vannak összekeverve, így vegánok nem tudják fogyasztani. A vegán termékekhez viszonyítva a zöldséges burger kevésbé fűszeres, ez azonban csak még inkább elősegíti, hogy húspótlóként használhassuk a menüsorban. A fentiekhez hasonlóan a Veggie Burger is elkészíthető fritőzben 175°C-on 5-6 perc alatt, sütőben 200°C-on 15-18 perc alatt, vagy akár Merrychef-ben is. A kínálatba illesztését illetően ideális vega burger hozzávalójaként, de akár főzelékekhez is kínálhatjuk rántott párizsi vagy hús helyett.

Mi lehetne tökéletesebb köret a vega, vagy vegán ételekhez, mint az édesburgonya? 🙂 A batátából készült hasábok egyébként is virágkorukat élik, sőt, még mindig felfelé ívelő ágban vannak a gasztro trendeket illetően. Az Aviko édesburgonyája – a Super Crunch családhoz hasonlóan – speciális rizslisztes bevonattal készül, melynek köszönhetően sokáig ropogós marad. Azonban éppen a bevonat miatt ügyelni kell rá, hogy sütés előtt ne olvadjon ki a termék, hiszen ettől roncsolódhat. A kínálatban hasábok mellett édesburgonya kocka is megtalálható, ezzel is még inkább színesítve a menüsort.

Az étlap vega és vegán fogásokkal való gazdagítása mindenképp remek lehetőségeket rejt magában az éttermek számára. Egyrészt bevonzhatunk vele vega és vegán vendégeket, akik biztosan nagy örömmel fogadják, hogy egy újabb étteremben lesz lehetőségük ebédelni vagy vacsorázni. Másrészt meglevő vendégeink is kiélhetik kíváncsiságukat, és megkóstolhatnak egy-egy vega vagy vegán fogást abban az esetben is, ha egyébként vegyes táplálkozásúak. Ezen túl pedig sokan próbálnak időnként húsmentes napot tartani az egészséges életmód jegyében, melyre szintén jó megoldás ezen termékek ajánlása.

További információkért, ötletekért vagy termékmintáért forduljatok blogunk szakértőjéhez, Szabó Károlyhoz! 🙂

Elérhetősége:
Szabó Károly
Senior KA területi képviselő, Food Service, Magyarország
+36 20 497 25 04
k.szabo@aviko.hu

vegán

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!