Eszközök egy felkészült szakács keze ügyében

A konyhai munka a legkülönfélébb hőmérsékletű, nagyságú, halmazállapotú és keménységű anyagok kezelésével jár. Ahhoz, hogy a rohanó szerviz közepette egy szakács a leghatékonyabban tudja ellátni a munkáját, a késén túl is szüksége van bizonyos eszközök jelenlétére. Ezek mind arra jók, hogy a munkafolyamatokat megkönnyítsék, időben lerövidítsék, segítsenek tisztán és rendezetten tartani a pályát. Sokszor ezeken a filléres eszközökön múlik egy-egy nap végkimenetele. Egy közös ezekben a tárgyakban: a szakácsok foggal-körömmel ragaszkodnak a megszokotthoz. Ezek az eszközök szentek, kötélhágcsók egy viharos konyha fedélzetén.

Banálisnak tűnhet, de az ilyen eszközök közt is a legalapvetőbb felszerelés bármelyik pályára a fogó- és törlőkendők jól kiválasztott kombinációja. Törlőkendő nélkül nem indulhat el a nap, különben a pálya egész nap összecsöpögtetett, mocskos lesz, nem lehet rá letenni semmit, kész is van a káosz. Rend a lelke mindennek! Ezen túl biztosan kell a szakácsnak minimum két száraz, anyagból készült konyharuha is – ezekkel is lehet nedvességet törölni, illetve megfogni az edények forró füleit, tepsik szélét. Egy konyhán sosincs elég konyharuha, a legrutinosabb rókák rejtekhelyeiken dugják el őket a nap végén, hogy másnap biztosan jusson nekik.

Fontos, hogy egy szakács keze ügyében mindig legyen egy habkártya. Ajánlott, de nem kötelező tárolási hely a farzseb. Habkártyával majdnem minden megoldható, de elsősorban nagyon egyszerű és praktikus vele ételt kóstolni – darab hústól a mártásokig bezárólag mindent, levest nyilvánvalóan kisebb hatásfokkal. Ezen túl alkalmas arra is, hogy bármilyen morzsát lehúzzunk vele a pályánkról. A habkártyát javasoljuk az aprított fűszerek, húsok, zöldségek deszkáról lábosba pakolásához is. Tegyük fel, hogy petrezselymet vágtunk – szórakozhatunk a kezünkkel, hogy összeszedjük, szerencsétlenkedhetünk a kés görbe, rugalmatlan élével is, vagy negyedannyi idő alatt összehúzhatjuk és átrámolhatjuk habkártyával. Hagymára, aprított zöldségekre, snidlingre, stb. ugyanígy vonatkozik.

Szintén megkerülhetetlen kellék a toll. Bár tűnhet ez is triviálisnak, mégis, annyi szakács bajlódik azzal, hogy tollért kajtat egy zsúfolt és pörgős konyhán, mert sürgős írnivalója akadt! Toll témában van több módszer. Lehet, hogy mi leszünk azok, akiknek sosincs tolluk, állandóan keresnek és kölcsön kérnek. Ez idegtépő taktika, nem javasolt. Kellő fegyelem esetén tarthatunk egy-két tollat a személyes fiókunkban, fakkunkban, amit minden nap a szakácskabát megfelelő zsebébe dugunk, de legalábbis a kezünk ügyében tartjuk. Az ilyen tollak átlagosan egy-két hónapig vannak meg, utána köddé válnak. Illetve számolhatunk a tollak izgága természetével, és tarthatunk 10-20 darab olcsó műanyag tollat, hátha kitart egy évig.

Egy pálya nem pálya csipesz, csipeszek nélkül. Húspályán ez pláne nem kérdés, a forró húsok mozgatása, rostlapon és olajsütőben forgatása ugyanis elképzelhetetlen egy kiváló fém csipesz nélkül. Jó, ha a csipesz se nem túl rövid, se nem túl hosszú, mindkettővel csak ügyetlenkedni lehet. Az optimális méret körülbelül 30 centiméter, műanyag berakásra vagy végre nincs szükség. Tálaláshoz finomabb csipeszekre van szükség, amit gyakran műszaki boltokban, orvosi műszerek között lehet beszerezni. Ezekkel lehet egy negyed grammos finom turbolyalevelet elhelyezni az ételen, de alkalmas arra is, hogy szép göngyöleget hajtsunk vele tésztából vagy akár finomra metélt káposztából.

Az eszközök terén szintén elkerülhetetlen, hogy néhány csomag ipari erősségű ragtapasz és legalább egy tekercs szigszalag legyen minden fiókban elrejtve. A konyhán a vágott seb sajnos elég gyakori dolog, ha minden aprósággal az ügyeletre rohannánk, akkor pár napon belül elfogyna a személyzet. A fájdalom csupán zavaró tényező. Tehát nem katasztrofális seb esetén fertőtlenítőszer (betadine, esetleg konyhasó), rá erős ragtapasz, majd az egészet rögzítsük plusz szigetelőszalaggal. Holnapra jobb lesz.

eszkozok

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!