Új generációk szokásai a gasztronómia terén

Az új évezred az élet számos területén hozott újdonságot – még a csapból is a technológiai újítások és a közösségi média térhódítása folyik. Mi most nem annyira ezekre koncentrálunk, sokkal inkább a táplálkozásban és az étkezési trendekben bekövetkezett változásokat vizsgáljuk meg. Dédmamáink – de talán még nagymamáink is – csak pislognának, ha most végignéznének egy éttermi kínálatot, melyen a glutén- és laktózmentes ételektől, a vega-és vegán életmódnak megfelelő fogásokon át szerepel minden, mellettük feltüntetve az ételek makró értékeit és az allergéneket, melyeket tartalmaznak.

A mai generációk esetében az ételekkel szembeni elvárások, az étkezések milyensége, mennyisége, valamint ideje és helye is megváltozott – lényegében tehát teljes egészében átalakultak a szokások. Nézzük, hogyan!

Az elmúlt évtizedekben komoly forradalma alakult ki a tudatos és egészséges étkezés különböző formáinak. Ez nem pusztán az emberek viselkedésében és a vásárlási szokásokon látszik meg, hanem abban is, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen nőtt a témában végzett kutatások és vizsgálatok száma – így a fogyasztók is sokkal többet olvashatnak róla. Általánosságban elmondható, hogy egyre nagyobb a hangsúly az alapanyagok minőségén és származásán, még annak ellenére is, hogy ez szükségszerűen az ételek árának növekedésével jár. A háttérben azonban nem csak érzékenység vagy betegségek állhatnak. Sokan meggyőződésből, óvatosságból követnek diétákat.

Ezekkel a trendekkel természetesen az Aviko is tartja a lépést – épp ezért kínálatában már megtalálhatóak vegán étvágyfalatkák, illetve gyakran hangsúlyozzák a hasábburgonyák gluténmentes voltát és az olaj nélküli sütés lehetőségét is.

Az is megfigyelhető, hogy az étkezés élvezetté és egyben kommunikációs eszközzé, trenddé is vált. Tíz percet sem tudunk eltölteni a közösségi média platformokon úgy, hogy ne jönne szembe egy #foodporn, #mutimiteszel, #foodphotography címkét viselő fénykép. Mivel egyre inkább fontos az étel látványa is, külön művészetté nőtte ki magát a fogások tálalása és díszítése. A tálalást illetően is folyamatosan képben kell lenni, hiszen itt is állandóan változó trendekkel kell tartani az iramot.
generációk

Nem csak az ételek milyenségét illetően köszöntöttek be új szokások. Az állandó rohanó életstílus megteremtette az igényt a gyorsan, útközben fogyasztható ételekre. Ennek köszönhetően virágkorukat élik a különböző apró falatok, péksütemények és az egyéb útközben bekapható ételek – mindennapos kifejezéssé vált például a street food, a finger food, a kényelmi termék és társaik. Ezek persze gyakran épp szembe mennek az egészséges életmód hangoztatásával, így ezt a piaci rést is egyre inkább próbálják betölteni – sorra nyílnak a egészséges alapanyagokból készült péksüteményt és szendvicseket kínáló helyek, a gluténmentes hamburgert ajánló éttermek, vagy éppen a street food-ot vegán módra megreformáló éttermek. Ugyanennek az éremnek a másik oldala az éttermi házhozszállítás általánossá válása – mely főként az idő és a tudás hiányának köszönhető. A korábbi generációk esetében természetes volt, hogy a gyerekek – főként a lányok – megtanuljanak főzni, így mire „kirepültek a fészekből”, maguk is ismerték a konyhai praktikákat és számos ételt el tudtak készíteni. Ma már egyre kevésbé van ez így, a fiatal felnőttek inkább rendelnek – hiszen a lehetőség adott. Arról nem is beszélve, hogy idejük is szűkösebb lett, kevésbé tudnak naponta főzni maguknak.

Tisztán látszik, hogy néhány emberöltő alatt mekkorát fordult velünk a világ – életünknek szinte nincs is olyan területe, melyet 100 évvel ezelőtt ugyanúgy éltek volna meg. Az új generációk által keltett gasztronómiai változások egyértelműen egy egészségesebb, tudatosabb világ felé tartanak, mi pedig érdeklődve követjük, hogy merre és hogyan tovább. 🙂

generációk

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!