Mindenki kedvenc spanyol különlegessége, az Aviko churros

Ki ne ismerné a churrost? Street food a világ körül rovatunkban szót ejtettünk már a spanyol édességről, most azonban kifejezetten arra fókuszálunk, hogy bemutathassuk felhasználási módjait, és megismerhessétek az Aviko churros előnyeit!

A spanyol édesség az egész világot meghódította, az interneten pedig több különböző receptet lehet találni hozzá, mint ahányat egy élet alatt el tudnánk készíteni. Arról már nem is beszélve, hogy az eredetit a legnehezebb felkutatni, hiszen ahány hely, annyi szokás – igaz ez a churros receptjeire is. Sokan tesznek bele például tojássárgáját, vanília aromát, vaníliás cukrot és hasonló „extrákat”, pedig az autentikus tészta kizárólag vízből, lisztből, sóból és kevés olívaolajból áll. Ebből a keverékből gyúrható tésztát készítünk, majd legegyszerűbb esetben hagyományos churros készítő eszközzel formázunk belőle rudacskákat. Ha ilyennel nem rendelkezünk, bátran improvizálhatunk: vágjuk le egy zacskó csücskét és nyomjuk át azon a tésztát, vagy vegyük elő a tortákhoz is használt hab formázót.

churros

Ez a recept néhány darab esetében nem hangzik nagy feladatnak, de éttermi konyhán rendkívül időigényes és macerás az elkészítése. Jó hír azonban, hogy nem kell bajlódni vele, hiszen a churros az Aviko kínálatában is megtalálható! A mélyhűtött Aviko churros elkészítése ennél jóval kevesebb kapacitást igényel: 175°C-os olajban 2,5-3 perc alatt készre sül és tálalható is. Ebből azt is láthatjuk, hogy elkészítéséhez nincs szükség kiépített konyhára – akár egy kávézóban is kivitelezhető, csak egy olajsütő és egy mélyhűtő szükséges hozzá. Nagy előnye továbbá, hogy a zacskóban egalizált, 18 grammos tésztarudacskákat találunk. Ennek köszönhetően az adagolásra nem kell külön gondot fordítani, ráadásul a kínálatba való bevezetéskor is nagyban megkönnyíti a beárazást is.

Érdekesség az Aviko churros-ban, hogy valóban spanyol, hiszen spanyolországi élelmiszergyárban készül, és onnan szállítják Magyarországra.

A csepp alakú tésztarudacskákat 1 kg-os zacskóban szerezhetjük be, kartononként négy zacskóval. Eltarthatósági ideje rendkívül kedvező – 18 hónap -, ezáltal kisebb forgalmú éttermek esetében sem kell azon aggódni, hogy ne fogyna el a vásárolt mennyiség.

Bár alapvetően a churrost fahéjas cukorba forgatva, és forró csokoládéöntetbe mártogatva szokás kínálni, ennél sokkal többre is képes! Már a csokiöntet terén is lehetünk kreatívak, ha például ízesített csokoládéból, belga – vagy fehér csokoládéból készítjük el. De még itt sem kell megállnunk: kínálhatjuk például különböző ízű fagylaltok mellé, de készíthetünk hozzá ragut is bogyós gyümölcsökből. Tálalástól függően tökéletesen igazíthatjuk az aktuális szezonhoz: télen kínáljuk meleg, krémes csokiöntettel vagy karamellel, nyáron kombináljuk frissítő fagylalttal vagy gyümölcsökkel.

Mivel tésztája önmagában semleges ízű – csak a fahéjas cukros borításnak köszönhetően lesz édes -, egyszerűen kreálhatunk belőle köretet főételekhez is: igazán különleges fogást kapunk például, ha vadragu mellé tálaljuk. De ugyanígy remekül kombinálható sült húsokkal, főként, ha mártással tálaljuk.

Cikkünket Aviko szakértőnk, Szabó Károly segítségével készítettük. További információkért, ajánlatkérésért forduljatok hozzá bizalommal! 🙂

Szabó Károly
Senior Key Account területi képviselő, Food Service, Magyarország
+36 20 497 25 04
k.szabo@aviko.hu

Churros

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!