Street food a világ körül – A közép-amerikai térség kihagyhatatlan fogásai

Ígéretünkhöz híven ebben a hónapban még maradunk a közép-amerikai régióban, és Mexikó után bemutatjuk a környező országok jellegzetes street food fogásait is.

Itthon kevésbé népszerű úti cél ez a kontinens, pedig az élmények mellett az ételekért is érdemes ellátogatni ide – és ha már ott vagytok, kóstoljatok is végig mindent! 🙂 Lássuk hát, melyek azok a különlegességek, melyeket Hondurasban, El Salvador-ban, Guetamalában, vagy éppen Kubában nem szabad kihagyni!

Mexikó után már megszokhattuk a tortillás fogásokat, nincs ez másképp a közép-amerikai régió többi részén sem – következzen a hondurasi megfelelője! A Baleada esetében fontos különbség, hogy a tortilla nem kukoricalisztből készül, hanem búzalisztből – ez számunkra is jelentős könnyebbség lehet az elkészítés során. A tortillát vékonyan megkenik babpürével, majd reszelt sajtot szórnak rá és félbehajtják. A rendkívül egyszerű ételt könnyedén feldobhatjuk hondurasi szokásoknak megfelelően – reggelire kiegészíthetjük a tölteléket például tojással vagy tejföllel, ebédre pedig tehetünk bele húsféléket vagy zöldségeket. A lehetőségek száma szinte végtelen, és mivel ezt a hondurasiak is felismerték, nem kell azon aggódnunk, hogy ha kicsit megreformáljuk a fogást, elveszti autentikus jellegét.
Ha El Salvadorban járunk, szinte minden sarkon találkozhatunk Platános Fritos-szal. Ez lényegében sült banánszeleteket takar, mely az amerikai kontinens délebbre eső részein mindenhol megtalálható – azonban El Salvadorban új szintre emelték ezt a finomságot. Az alaprecept nagyon egyszerű: a felkarikázott vagy hosszában felvágott banánszeleteket (hivatalosan ehhez plantaint, azaz főzőbanánt használnak, ez azonban itthon kevésbé fellelhető) kevés növényi olajon megsütik, majd mikor kissé megbarnult, megfordítják és a másik oldalát is megpirítják. A megsült banánszeleteket papírtörlővel érdemes átitatni, hogy a felesleges zsiradék lekerüljön róla, majd tálalható is. Első hangzásra egy könnyed reggelinek vagy desszertnek tudnánk elképzelni – nézzük meg azonban a salvadori receptet és mindjárt megváltozik a véleményünk! 🙂

közép-amerikai

El Salvadorban hagyományosan frijoles fritos, valamint mantequilla kíséretében kóstolhatjuk ezt a fogást – vagyis sült babpürével és tejföllel, bár a tejfölt egyes forrásokban vajjal vagy lágyabb sajttal helyettesítik. Az elsőre talán furcsának hangzó fogás így már egyértelműen önálló étkezést követel magának. A babpüré készítésekor fontos, hogy az alaposan megmosott babszemeket először megfőzzük, majd pürésítjük, és végül megpirítjuk – így lesz megfelelő az állaga és íze.

Következő fogásunk a buñuelos, mely szintén számos országban felbukkan, mint tradicionális étel. A recept természetesen országonként – sőt akár tájegységenként is – eltér, azonban az alapja minden esetben egy olajban sült tészta.  Ízvilága általában édes, formája különböző lehet. Erre mutatunk néhány példát:

  • Mexikóban jellemzően lepény formájú, és fahéjas cukorba forgatják tálalás előtt
  • Guetamalában gombóc alakú és leginkább az itthoni egérkéhez lehet hasonlítani
  • Kubában nyolcasokat formáznak belőle és úgy sütik ki, majd ánizsos karamellel öntik le.

Több közép-amerikai országban a jellegzetes karácsonyi menü része a buñuelos, itthon azonban bármely időszakban bátran kínálhatjuk. Sőt, különböző ízesítései lehetővé teszik, hogy a szezonális étlaphoz igazítsuk: télen kínálhatjuk például a kubai verziót, mely laktatóbb és melengetőbb, melegebb évszakokban pedig a könnyedebb mexikói vagy guatemalai változatot ajánljuk.

közép-amerikai

Ha már Kubánál járunk, nem mehetünk el szó nélkül a Batidos nevet viselő finomság mellett sem, mely lényegében egy gyümölcsös tejturmix. Általában guava, passion fruit és kókusz keverékéből készítik, de használhatunk hozzá mangót, epret és banánt is. A gyümölcsök sokszínűségének köszönhetően könnyedén játszhatunk az ízvilággal: krémesebb, édesebb változatot készíthetünk banán és kókusz felhasználásával, igazán gyümölcsössé tehetjük eper és mangó összekeverésével, vagy tökéletes nyári frissítőt alkothatunk, ha guavát és lime-ot választunk hozzá.

Ahogy azt a fentiekben is bemutattuk, az étlapnak lényegében nincs olyan része, melybe ne tudnánk közép-amerikai ízeket csempészni. Legyen szó akár egy könnyed reggeliről, egy kiadós street food fogásról, vagy épp egy friss nyári csemegéről, mindenre megtaláljuk a megoldást a tengeren túl. 🙂

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!