Reflektorfényben az Aviko gratin változatai

Az Aviko egyre bűvülő kínálatában a gratin változatai előkelő helyet foglalnak el, immáron több mint 10 féle változatban kaphatóak. Nem is hiába, hiszen elegáns és változatos köretről van szó, mely bármely éttermi környezetben megállja a helyét. Jelen blogcikkünkben az új gratin-ek sokszínű világát mutatjuk be, valamint szakértőnk segítségével ötleteket is adunk felhasználásukra!

Az Aviko gratin termékei egyaránt kaphatóak fagyasztott és hűtött változatban. A fagyasztott termékek között van adagolt és „ömlesztett” is. Az „ömlesztett” termékek gasztronorm rendszerhez igazodnak. A hűtött gratin sous vide eljárással készül, jelenleg egyféle ízben kapható itthon – ez a sajtos ízesítésű. A mártás aránya a csomagban 40 százalék, így rendkívül krémes premium termékkel dolgozhatunk. Szavatossági ideje 90 nap, ami kifejezetten kedvező, főként, mivel hűtött termékről beszélünk. Nagy előnye továbbá, hogy a csomagolásban alapvetően folyékony a termék, így igény-és fantázia szerint variálható: tehetünk hozzá idényzöldségeket, csípős fűszereket – például piros és zöld chilit, így színekben is gazdag köret lesz. Bár a zacskóban ömlesztett formában van a gratin, egyszerűen porciózható, hiszen muffin sütőformában készre süthető – ezáltal az adagok is „maguktól” elkülönülnek. Amennyiben azonban hagyományos módon szeretnénk elkészíteni, keverhetünk hozzá tojást, így feszesebb, könnyebben szeletelhető állagúvá válik. A hűtött gratin GN kompatibilis, mely lényegesen megkönnyíti a vele való munkát a sűrű éttermi napokban is – ehhez a hüvelykujjszabály a következő: egy csomag termék egy feles GN-re elég.

Egyszerű adagolhatóság

Emellett azonban választhatunk fagyasztott GN gratint is. A fenti szabály erre is igaz, egy csomag termék egy feles GN edényhez optimális. Kialakításának köszönhetően roppant könnyű vele dolgozni, nincs más dolgunk, mint kinyitni a csomagot, beleönteni a GN edénybe és készre sütni. Sütés közben a tallérok összeolvadnak és egységet alkotnak, így a végeredmény egy könnyű, egyenletes textúrájú köret lesz. Ízét tekintve választható sajtos és édesburgonyás változat. A sajtos gratin esetében előny, hogy fűszerekkel és zöldségekkel ízesíthető, így lényegében bármely ízvilágú ételhez kínálhatjuk. Az édesburgonyás pedig önmagában is főnyeremény, hiszen egyesíti az édesburgonya egyedi és különleges ízét, a gratin könnyed, krémes állagával – nem lehet nem rajongani érte.

gratin

A hűtött és a GN gratin is nagyon praktikus megoldás, ha az elkészítési idejét nézzük, hiszen 15-20 perc alatt akár 200 adag köretet is feltálalhatunk – természetesen ez a sütő kapacitásától is függ. Ezt kihasználva tökéletesen alkalmas catering szolgáltatáshoz, ráadásul GN edényben tárolva és thermo boxban szállítva hosszú ideig biztosít megoldást a köret kérdésre. Mivel minőségét tekintve premium termékről van szó, ajánlott olyan húsokkal párosítani, melyek szintén magasabb árszintet képviselnek. Ne gondoljuk azonban, hogy pusztán egy köretről van szó! A gratin-ek önmagukban is laktató, ízletes fogást biztosítanak, zöldséggel összekeverve pedig ideális lehet vegetáriánusok számára is.

gratin

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!