Street food a világ körül – Az orosz térség sajátosságai

Az orosz gasztronómia talán nem mond sokat elsőre – vagy talán csak sztereotípiák villannak be -, hiszen messze nem annyira elterjedtek helyi fogásaik, mint például az olasz pizza vagy a görög gyros. Kicsit belemélyedve a témába azonban hamar rájövünk, hogy Oroszország is bővelkedik az egyedi street food fogásokban, melyek a térségben méltán elismertek. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományosan Oroszországhoz kötődő környező országokban is fellelhetőek ezek a fogások. Cikkünkben így az orosz street food konyhát járjuk körül és bemutatjuk a legnépszerűbb ételeket. Előre vetítjük – bár talán várható is -, hogy a következő fogások nem kedveznek a diétázóknak, hiszen mind tészta alapú, nehezebb ételek. 

Minden országnak megvan a maga töltött sült tésztája – így van ezzel Oroszország is, ahol az első helyen szerepel a cseburek. Nem mondhatjuk, hogy kifejezetten orosz ételről lenne szó – több ország is magáénak tartja -, de olyannyira népszerű, hogy külön vendéglátóegységek (cseburecsnaja) specializálódtak a készítésére. A hazai ízvilágnak is megfelelő étel lényegében egy félkör alakú töltött tészta. A kívül ropogós tésztát főként liszt és víz, illetve kevés fűszer adja, a töltelék pedig egy hagymából, fűszerekből, madársalátából és darált húsból álló massza, melyet olajon sütnek össze.

Szintén minden sarkon megtalálható a savarma, mely tökéletesen beillik a gyros, kebab, döner sorba, hiszen készítési módjuk és külsejük is rendkívül hasonló. A tölteléket tekintve egyaránt választhatunk csirkét, pulykát, borjút vagy bárányt, de mindenképpen forgó nyárson kell készülniük. A nyárs folyamatos forgásának köszönhetően a hús külső rétege egyenletesen sül át, így az arról lenyesett részek egyformán ropogósak és ízletesek lesznek. A húson kívül ízlés szerinti zöldségek, valamint szószok kerülnek a tésztába, melyet összecsavarnak és már fogyasztható is.

Következő fogásunk a sorban a varenyiki, melyet leginkább egy krumplis derelyéhez tudnánk hasonlítani – annyi különbséggel, hogy a prézli bevonat hiányzik róla. A tésztához tradicionálisan a burgonya főzéséhez használt vizet keverik be liszttel, de Ukrajnában gyakran készítik tejjel is. Az elkészült tésztát vékonyra nyújtják, köröket formáznak belőle, melyeket vajjal lágyított tört burgonyával töltenek meg. Tálaláskor olajjal vagy tejföllel ízesítik, zöld fűszerrel díszítik. A varenyiki önmagában egy teljes fogást is kitesz – legalábbis kisebb étvágyú vendégeink esetében -, de étvágyfalatkaként is kínálhatjuk őket.

A varenyikihez – és így a derelyéhez is – külsőre nagyon hasonlít a pelmenyi, ám ebben az esetben egy hússal töltött derelyét képzeljünk el. A töltelék hagyományosan marha-birka-és sertéshús keverékéből áll, melyet hagymával és fűszerekkel dolgoznak össze. További különbség még, hogy víz helyett húslében szokás megfőzni – így még inkább átjárja a húsos aroma. A húslé elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen elegendő a forró vízbe húsleveskockát rakni és úgy forralni tovább. Az elkészült pelmenyit sokféleképpen lehet fogyasztni: a vendégek igénye szerint kínálhatunk hozzá tejfölt, majonézt, fűszereket vagy zöldhagymát is.

A sort a piroggal és pirozsokkal zárjuk – hiszen a menüsor zárásaként is tökéletes fogás a lekvárral vagy gyümölcsökkel töltött pirog. Valószínűleg nem is nagyon kell bemutatnunk, hiszen a pirog itthon is ismert fogás, de röviden megfogalmazva egy töltött buktáról van szó. Természetesen nem csak desszertként lehet kínálni, hiszen a fenti fogásokhoz hasonlóan húsos töltelékkel is megállja a helyét a kínálatban. Rengeteg különböző receptet lehet találni hozzá, hiszen országonként, sőt régiónként is kicsit mindig máshogy készítik. Általánosságban azonban elmondható, hogy a tésztához lisztből, élesztőből, vízből, fűszerekből álló masszát kell készíteni, melyet aztán rövid ideig pihentetni szükséges. Az így készült tésztát aztán kedvünk – és a vendégek igénye – szerint tölthetjük zöldségekkel, hússal, lekvárral, vagy gyümölcsökkel, de lényegében szinte bármivel.

A fenti ételekben három dolog közös: Oroszországon túl számos környező országban is megtalálhatóak, mint helyi ételek; rendkívül laktatóak és lényegében azonos sémára épülnek. Épp ezért ajánlott nem teletűzdelni étlapunkat velük, hanem inkább kiválasztani a számunkra legideálisabbat – esetleg vetésforgóban kínálni őket, mint alkalmi ajánlat. Egy biztos: bármelyiket is választjuk, vendégeink örömmel fogják fogyasztani.

orosz

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!