Csipkebogyó, az erdők szélének gyöngyszeme

Magyarország varázslatos flórája nemcsak a termőföldeken és a gyümölcsösökben, de a vad erdőkön és mezőkön is bámulatos alapanyagokat terem. Egyike az erős mezőnynek a csipkebogyó, népies nevén a hecsedli, ami a vadrózsa termése. Erről az élénkpiros bogyóról nagyjából mindenki tudja, hogy kiváló lekvár készül belőle, rengeteg benne a C-vitamin, és hogy akkor szabad csak leszedni, ha már megcsípte a dér. Mindezen túl a csipkebogyó sok titkot és lehetőséget rejt magában, amelyeket mind háztartási, mind pedig éttermi szinten érdemes kiaknázni – különleges ízei ugyanis élvonalbeli ételkreációkat tudnak építeni a leveseken és főfogásokon át egészen a desszertekig. Ha lenne magyar superfood-katalógus, a hecsedli biztosan az élvonalban szerepelne.

Arról, hogy a legjobb dolgok nem adják könnyen magukat, a szarvasgomba és az osztriga mellett a csipkebogyó is jelesen tanúskodik. Hecsedlit találni nem nehéz, begyűjteni azonban nem leányálom. Erdők szélén, réteken, cserjés domboldalakon Magyarország-szerte megtalálható. Szedni november közepétől érdemes, ha már megcsípte a dér. A közhiedelemmel ellentétben a gyümölcs ettől édesebb ugyan nem lesz, de fanyar ízjegyei tompulnak. A szépen beérett bogyó mély tűzpiros, feszes tartású, de nem kőkemény. A narancssárgás és kemény még éretlen, a bordós plöttyedt pedig túlérett – egyik sem jó. Szedni kesztyű nélkül lehet ügyesen, borítékolható tehát, hogy kezeink átfagynak és tele lesznek apró viszketeg karmolássokkal.

A begyűjtés után szintén fontos része a munkafolyamatnak a gyümölcsvelő kinyerése – a bogyók ugyanis tele vannak kemény, szúrós szőrös magvakkal. Több módszer létezik, de a leghatékonyabb, ha a félbevágott és lecsumázott bogyókból szép alaposan kikaparásszuk a magokat. Így jutunk hozzá a tiszta gyümölcshúshoz, amely az egész termés körülbelül 20%-át adja. Ha valaki ezt az áldozatos, de önbizalomnövelő munkát szeretné megspórolni, esetleg egyszerűen nincs rá humánerőforrás, akkor a piacokon is hozzájuthat tisztított csipkevelőhöz. Ehhez azonban ismerni kell a megfelelő forrásokat, az áru ugyanis kelendő, és egyre kevesebben foglalkoznak ezzel a hagyománnyal.

Maga a csipkebogyó nemcsak bámulatos íze, hanem gyógyhatása miatt is igen népszerű a tradicionális magyar konyhán – grammja tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, de gazdag A, B és K vitaminban is. Jó irányba egyengeti a vérnyomást, vese- és epekő ellen kiváló, immunerősítő, megzabolázza a vércukorszintet, a magjából nyert olaj pedig bőrápolási termékek alapanyaga.

A népi konyha alapvetően szörpnek, teának és lekvárnak készíti el a csipkebogyót – előbbi kettő azért szerencsés, mert nem kell vesződni a magozós procedúrával. A lekvár azonban sok más készítmény alapja is lehet, amely már éttermi szinten is jól felhasználható. Kezdetnek ott van például a chutney, amely egy nemes ecetekkel és néhány aromás fűszerrel főzött szósz. A csipkéhez jól illik a salottahagyma, a gyömbér, a boróka, esetleg keverve más erdei bogyóval, például a sommal. Ez a készítmény a csipkebogyó édeskés, mégis mély, kicsit füstös és fanyar, tagadhatatlanul erdei íze miatt elsősorban vadételek kiváló kiegészítője lehet, például roston sütött szarvasgerincé vagy angolosra sütött vadkacsamellé. Ha az étteremben készítünk jus-t azt lehet ízesíteni és dúsítani a hecsedli pürített velőjével, így is kiváló mártáshoz jutunk.

Hecsedlilekvárból készíthetünk levest is, a téli étlap szeme fénye lesz – ehhez finom vajon pirítunk zsemlemorzsát, majd amikor aranyszínű, felöntjük 1:1 arányban vörösborral és vízzel. Ezt a levet kicsit forraljuk, hagyjuk, hogy a zsemlemorzsa sűrítse, illetve, hogy az alkohol némileg elpárologjon belőle. Később belekeverjük a lekvárt, csipet sóval és citrommal ízesítjük. Kiváló kiegészítő hozzá a pirított zsemlekocka, a fenyőmag, néhány csepp bor vagy almaecet. Egyszerű desszertjellegű felhasználása a lekvárnak, ha kis cukorral felvert tejszínhabhoz keverjük, ami nem más, mint a fool, vagyis egy angol desszert. Ezt fokozhatjuk úgy, hogy egy fánk tányérdesszert mellé kínáljuk könnyű, habos elem gyanánt.

csipkebogyó

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!