Beszámoló az Étrend január 11-ei sajtótájékoztatójáról

Január 11-én került megrendezésre az Aviko Food Service által is szponzorált Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének sajtótájékoztatója, illetve azt követően sor került a tavaly nyáron indult pályázat díjkiosztójára is. Az eseményen mi is részt vettünk, így első kézből számolhatunk be Nektek róla. 🙂

Asztalos István az egyesület elnöke beszédében számot vetett az elmúlt egy évvel – melyre egyben saját elnökségének értékeléseként is tekinthetünk. Beszámolt róla, hogy a tavalyi év folyamán az egyesület taglétszáma rendkívüli módon bővült, mára 100 főt számol. Főbb eredményeik közt említette, hogy 2017 tavaszán elindították a Séf Segély elnevezést viselő jogsegély szolgálatot, valamint nyáron jótékonysági főzést szerveztek, melynek keretében az egyesület tagjai hátrányos helyzetű gyermekekkel főztek együtt. Beszámolt továbbá az idei év tervezett programjairól és projektjeiről, ezek közül is kiemelve a februárban megrendezésre kerülő Séfbált, valamint a „Magyarország étele 2018” és OKÉS szakácsversenyeket.

Étrend

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete idén először szervezi meg a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt azzal a céllal, hogy olyan nagy presztízsű programot hívjanak életre, melyben a magyar vidék visszaköszön, és melynek elemei később az éttermek menüjébe is beépíthetőek lesznek. Ezt tükrözi a verseny mottója is: „Hazai ízek, reális jövő!”. A verseny során a hazai ízeket a kötelezően használandó alapanyagok – a bio hajdina, valamint a makói vöröshagyma – képviselik, a reális jövőt pedig előre megszabott és szintén kötelezően betartandó árszinttel kívánják elérni. Mindemellett a verseny nem titkolt célja, hogy a résztvevő szakácsokat kizökkentse a megszokott mindennapi rutinból, és plusz motivációs adjon számukra.  A verseny két fordulóban zajlik, a zsűri a második fordulóba bekerült 12 csapat ételei közül választja ki „Magyarország ételét”. Az ételek közt allergénmentes verzió is megtalálható majd, melyről egy kifejezetten allergénmentes alapanyagokkal dolgozó csapat gondoskodik a fordulók során. További információk valamint a versenykiírás és nevezési lap az esemény hivatalos oldalán olvasható.

A fentiekből is látszik, hogy az egyesület nagy hangsúlyt fektet a fenntartható vendéglátás megteremtésére, ám ez még inkább érződik az OKÉS Országos Közétkeztetési verseny esetében, melyet 7. alkalommal rendez meg az Étrend egyesület, és melynek idei témája: „Innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében”. A megmérettetés során a szakácsoknak egy-egy 3 fogásos menüt kell tervezniük úgy, hogy az alapanyagok összértéke nem haladhatja meg a nettó 350 forintot adagonként, valamint kötelező jelleggel tartalmaznak kölest és csirkecombot. Az első fordulóban különböző szempontok szerint értékel a zsűri, így például figyelembe veszik az újszerűséget és kreativitást, az összetételt, valamint a tudatosságot. A 12 legjobb csapat továbbjut a második fordulóba, melyre idén júniusban kerül sor. Itt a fókusz már sokkal inkább a szakmai szempontokon lesz, így a zsűri tekintetbe veszi a higiéniai szempontokat, az ízek harmóniáját, továbbá a tálalást. Érdekesség, hogy a zsűri két részből tevődik össze: szakmai és gyerekzsűriből áll. A verseny fővédnöke Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Parlamenti államtitkára, aki a sajtótájékoztatón tartott beszédében is megemlékezett a fenntartható vendéglátás jelentőségéről.
A teljes versenykiírás az Étrend egyesület honlapján érhető el.

A délután folyamán került sor az Aviko Food Service által is szponzorált Pályázz és nyerj! pályázat díjkiosztójára. Az eseményt Szabó Károly az Étrend az Aviko képviselője, az Étrend egyesület tagja – és egyben blogunk szakértője 🙂 – nyitotta meg, aki pár szóban megemlékezett a pályázat céljairól. A díjak átadását három rövid előadás előzte meg. Dr. Roszík Péter, A Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a bioételek vendéglátásban betöltött szerepéről beszélt. Ezt Dr. Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar dékánjának előadása követte, melynek címe „Fenntartható vendéglátás, mint valódi cél” volt. Az előadás során rámutatott arra, hogy a vendéglátószektor milyen mértékű ökológiai lábnyomot hagy, majd megfogalmazta azokat a célokat, és az azok eléréséhez szükséges eszközöket, melyekkel ezt csökkenteni lehet. Végül Dr. Váradi Éva, coach beszélt a kiégésről, mint a vendéglátószektort nagyban érintő jelenségről és annak kezelési lehetőségeiről.  Az eseményt a díjak átadása, valamint a díjazottakról és díjátadókról készült csoportkép zárta.

 

Étrend

Köszönjük a meghívást az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének! 🙂

A sajtótájékoztatóról készült kép forrása itt.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!