Sztárséfek a fókuszban – Bemutatjuk a szakma legfontosabb szereplőit!

Írtunk már a legjobb éttermeket számba vevő Michelin Guide-ról, de mi a helyzet a séfekkel? Ehhez kapcsolódóan számos rangsor létezik, melyek nem teljesen azonosak, de átfedések vannak közöttük. Blogposztunk főszereplői a sztárséfek, akik napjainkra a gasztro világ legfontosabb szereplőivé nőtték ki magukat.

A magyar nagyközönség számára a világ legjobb séfjeit valószínűleg Jamie Oliver és Gordon Ramsay jelentik – természetesen tudásukat nem is vonjuk kétségbe, de számos hasonlóan széleskörű tudással és fantasztikus tehetséggel rendelkező séf dolgozik szerte a világon, akik nem élnek „celeb-életet”, így munkásságuk a gasztronómia iránt kevésbé érdeklődők számára rejtve marad.

Ugyanígy sokan asszociálhatnak a Bocuse d’Or szakácsversenyre is, főként hogy a tavalyi döntő helyszínét Budapest biztosította. A versenyen résztvevő séfek szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen, számunkra pedig külön elismerés, hogy Széll Tamás is nagyszerű helyezést ért el a versenyen. Ez a verseny azonban inkább egy sporteseményre hasonlít, országok közti megmérkőzésre.

Mindezek mellett a szakma abszolút csúcsát a sztárséfek egy szűk rétege uralja, közülük mutatunk most be Nektek néhány nagy nevet!

Ha már Bocuse d’Or, akkor meg kell említenünk annak névadóját, Paul Bocuse-t is, akit Franciaországban a kulináris művészetek atyjaként tartanak számon. Munkásságával nagyban hozzájárult az úgynevezett „nouvelle cuisine” – vagyis a manapság is uralkodó gasztronómiai irányzat terjesztéséhez. Bár Bocuse már 91 éves, éttermei révén – melyek a világ több pontján is megtalálhatóak – továbbra is aktívan formálja a gasztro világot.

A francia gasztronómia területén mindenképp meg kell említeni Alain Ducasse-t is, aki a munkássága során a nevéhez fűződő éttermek által összesen 21 Michelin csillagra tett szert. Ő az első, akinek három étterme is 3 Michelin-csillaggal kitüntetett. Éttermei mellett iskolát is működtet Párizsban, ahol a különböző főzőtanfolyamokon a kezdőktől a profi szakácsokig bárki részt vehet, valamint választható cukrász- vagy sommelier tanfolyam is.

Gordon Ramsay az Egyesült Királyságban él, ott is sajátította el a gasztronómia tudományát. Mestere, Marco Pierre White volt, aki szintén számos televíziós műsorban szerepelt, itthon azonban kevésbé ismert a neve. A Michelin csillagok történetében White volt a legfiatalabb séf, akinek a keze alatt étterem csillagot kapott. White híres nyers stílusáról – mentorálása alatt még Gordon Ramsay-t is megríkatta.

A britek közt Heston Blumenthallal folytatjuk a sort, aki rövid ideig dolgozott is együtt Gordon Ramsay-vel és Marco Pierre White-tal. Étterme – a The Fat Duck – 3 Michellin-csillaggal büszkélkedhet, valamint a világ 50 legjobb étterme közt is szerepel. Blumenthal híresen „különc” séf, hiszen teljes mértékben autodidakta módon tanulta a mesterséget, amit a kémia iránti rajongásával fűszerezett meg. Így alakította ki egyedi stílusát, amihez hozzátartozik, hogy bizonyos fogásoknál egymásnak abszolút ellenkező alapanyagokat használ fel, melyek a végén mégis tökéletesen kerekké teszik a fogást.

Sztárséfek a tengerentúlról

A tengeren túlra hajózva is számos kiemelkedő séffel találkozhatunk, közülük Wolfgang Puck-ot, Emeril Lagasse-t, valamint Antony Bourdain-t mindenképpen ki kell emelnünk.

Wolfgang Puck Ausztriában született, Monacóban és Párizsban tanult, majd 24 éves korában az Egyesült Államokba költözött, ahol azóta is él és dolgozik. A nevével fémjelzett Wolfgang Puck Companies több éttermet, valamint catering szolgáltatást, receptkönyveket, kávé termékeket foglal magában.

Emeril Lagasse egy amerikai kisvárosban született, édesanyjától tanult főzni, majd gimnáziumi évei alatt egy pékségben dolgozva mélyült el még inkább a gasztronómia világában. Tanulmányait a Johnson and Wales University-n végezte, ahol később díszpolgárrá is avatták. Több éttermet is üzemeltet New Orleans-ban, melyekben létrehozta egyéni gasztronómiai stílusát, a „New New Orleans style”-t.

Különösen érdekes Antony Bourdain története: ahhoz képest, hogy gasztronómiai karrierjét úgy kezdte, hogy másodévben kirúgták az egyetemről, így éttermi mosogatóként kereste kenyerét, mára az egyik legnagyobb tisztelettel kezelt és legismertebb séf a világon. Éttermei üzemeltetése mellett szakácskönyvek kiadásával, televíziós szereplésekkel, sőt, könyvek írásával is foglalkozik.

A fantasztikus tehetséggel és gasztronómia iránti lelkesedéssel megáldott sztárséfek listája persze itt nem ér véget, ha kíváncsiak vagytok a további szereplőkre, itt, itt, illetve itt még többjüket megismerhetitek.

sztárséfek világa

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!