Az éttermi háttérzene szerepe

Az éttermi élmény, noha elsősorban az ízekről szól, minden érzékszervünket igénybe veszi, így a hallásunkat is. Ebbe beletartozik a merevebb textúrájú ételek ropogása, az étkészletek finom csilingelése, a borosdugó kihúzásakor hallható lágy és kellemes pukkanás, és természetesen a háttérzene is, mellyel az étterem aláfesteni kívánja az ott töltött időnket és élményeinket.

Profi helyeken a zeneválasztást nem bízzák a véletlenre, hiszen egy tudatosan megkomponált lejátszási listával hatékonyan befolyásolhatjuk vendégeink fogyasztását és költését, tehát bevételünk alakulását is. Aranytojást tojó tyúk azonban nem létezik, minden egyes étterem csak a maga sajátosságaira szabott zenei repertoárral tud érvényesülni, aminek az összeállításához figyelembe kell venni többek között a hely stílusát, vendégkörét, étlapját, nyitva tartási idejét és még sok más szempontot.

Korábban már számos tudományos kutatásban vizsgálták, hogy a vásárlás, illetve éttermi időtöltés milyen kapcsolatban áll az adott boltban vagy étteremben sugárzott zenével. Az eredmények szerint a háttérzene szignifikánsan befolyásolja a vásárlók hangulatát, attitűdjét, az étteremben eltöltött idejüket és az ott elköltött pénz mértékét is. (forrás) Mindezen felül a zene hatással van az éttermek által kínált márkaélményre is, amire nincs jobb szakszó, mint a vibe. A háttérzene tehát az étterem megítélésének szempontjából legalább olyan fontos, mint az enteriőr, az illatok és a személyzet megjelenése. Szerencse, hogy éttermünket „zeneileg berendezni” relatíve olcsó dolog – bár a jogdíjakról nem szabad elfeledkezni, erről bővebb információt itt olvashattok -, ellenben időigényes elfoglaltság – jól tesszük, ha még nyitás vagy szezon előtt véglegesítjük a koncepciót. Ehhez következik néhány tipp.

Az egyik legfontosabb dolog a tempó. A tudományos tényállás az, hogy a gyorsabb, pörgősebb háttérzene mellett a vendégeink is gyorsabban rendelnek, esznek és távoznak, egyszóval kevesebb időt töltenek az éttermünkben. Ez főleg gyorséttermek számára lehet nyerő húzás, akik ebédidőben pörgetni szeretnék az asztalaik forgási sebességét, minél nagyobb tömegeket kiszolgálva. Ezzel szemben este, főleg az elegánsabb éttermekben már inkább a megfontoltabb, lassabb zenék lehetnek a nyerők: ekkor ugyanis a vásárlók szívesebben maradnak tovább, és ennek megfelelően több fogást és kísérőitalt rendelnek maguknak. Az éttermi zene tempójával nemcsak a vásárlóinkat, de kiszolgáló személyzetünket is befolyásoljuk: ha azt szeretnénk, hogy a felszolgálók még tempósabban végezzék a munkájukat, ugyancsak a gyorsabb zene a jó választás.

A zenének nemcsak a gyorsaságát, de a hangerejét és stílusát is érdemes a napszakhoz igazítani. Ebédidőben és napközben az emberek főleg beszélgetni jönnek össze az éttermekben, találkozókat bonyolítanak le, szóval csöndes, de vidám számokat érdemes betenni. Próbáljunk olyasmit választani, ami jó, hogy van, de szinte nem is figyelnek rá oda – például popzenék lágyított instrumentális változatát. A hangerő, a tempó és a zene intenzitása is emelkedhet az irodai munkaidő végeztével, ilyenkor ugyanis sokan feldobott hangulatban mennek étterembe, ehhez pedig jól jönnek a vidám, pörgősebb számok, például néhány indie pop szerzemény. Vacsora alkalmával érdemes a vendégek számára kedves, de nem tolakodó zenéket játszani: olyat, ami otthonosabbá teszi a hangulatot – ilyesmire képes a jazz és a klasszikus rock is. Vacsora után picit fel lehet tekerni a hangerőt és a tempót is, ilyenkor a vendégek sem bánják, ha észrevehetően van körülöttük zene, esetleg szívesen is dobolnak rá a lábukkal. Visszafogott upbeat house számokkal ezt a hatást érhetjük el.

A napszak mellett az étterem stílusa is erősen befolyásolja, hogy milyen háttérzenét előnyös vagy éppen nem előnyös játszani. A családi éttermek esetén jó, ha odafigyelünk az általunk játszott zene nyelvezetére. Könnyű belefutni olyan hip-hop számokba, amik esetleg bántó káromkodással zavarhatják a nálunk étkező gyerekeket és szüleiket. Aki fine dining helyet visz, annak meg kell értenie, hogy a zene nem lehet előtérben, hiszen a főszerep az ételeké, az étkezésé. A zenének aláfestenie szabad csak az estét, nem elvonva a figyelmet a konyha és a sommelier-k gondos munkájáról. Más a helyzet a lounge, bar és grill típusú helyekkel – itt a hely stílusának megfelelően szólhatnak harsányabb, jobban hallható zenék. Figyeljünk oda a harmóniára: a párizsi éjszakát megidéző bárban nem szerencsés, ha texasi country szól, sokkal jobb egy francia előadót választani.

Ahogy az étteremmarketing, úgy az éttermi zeneválasztás is elkezdte szakmává kinőni magát. Ha az étteremvezető vagy tulajdonos úgy érzi, hogy nem kompetens kiválasztani az étterme stílusának és az adott napszaknak, illetve rendezvénynek megfelelő zenéket, jobb, ha a profikra bízza a munkát. Manapság rengeteg internetes cég biztosítja szolgáltatásait: befizethetünk lejátszási listákra is, amiket előre meghatározott hangulatoknak megfelelően állítottak össze, de lehetséges saját zenei repertoár összeállítását is igényelni – borsosabb áron, persze. Ezen az egyszeri kiadáson azonban nem érdemes spórolni – a nem odaillő zene taszíthatja vendégeinket és rombolhatja éttermünk imidzsét.

Háttérzene

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!