A fagylaltos desszertek világa

Ha nyár, akkor fagylalt. A kánikula időszakában szinte kötelezően fel van adva a lecke minden étteremnek, hogy kreatív és szezonális fagylaltos fogásokkal lepje meg vendégeit. A desszertek könyörögnek, hogy ezzel a fantasztikusan sokoldalú, lágy textúrájú, hűs ízhordozóval egészüljenek ki. Egy szabadon újragondolt somlói galuskához például kifejezetten jó ötlet pekándiós fagyit adni, míg egy modernizált vargabélest olcsó szörp helyett nagyon elegánsan kínálhatunk egy hűsítő málna szorbéval. Ráadásul a fagyinak nemcsak azért kedvez a nyár, mert ilyenkor kiváltképp jól esik a hűs a nyelvnek, hanem az elérhető friss alapanyagok skálája is igen széles.

Fagyit árulni az éttermünkben sokféle lehetőségünk van. Kapacitás és infrastruktúra hiányában kézenfekvő beszállítókon keresztül beszerezni – ha így döntünk, érdemes a nagy forgalmazók helyett helyi cukrászdákkal vagy fagyizókkal megállapodnunk, így árban is jobban járhatunk. Kerüljük a növényi tejszínekkel dúsított egyenízű termékeket!

Dönthetünk úgy is, hogy saját fagylaltot készítünk! Ha „igazi” fagyit szeretnénk, ez egy nagyobb beruházást jelent. A fagylaltot ugyanis egy fagyasztva keverő szerkezet készíti el a számunkra, vagy a svájci PacoJet, ami technológiai nagyágyú ezen a terepen – cserébe sajnos igen drága. Igaz, mennyeien habos banánfagyit varázsol másodpercek alatt. Vagy legyen akármilyen fagylalt, manapság ugyanis egyre divatosabbak a zöldségekből is készülő jeges édességek: céklafagyi, kukoricafagyi, sőt, sültkrumplis fagyit is készíthetünk könnyedén, állítólag az idei nyár egyik nagy íze lesz. (Sült krumplihéjjal összefőzött, majd pürésített burgonyát keverünk a tejszínes fagylalt alapba.)

Desszertjeinket házi készítésű szorbékkal és parfékkal is kiegészíthetjük. A szorbé lényege, hogy a zúzott jéggel összedolgozott gyümölcspürét keverjük több szakaszban levegősre, míg a parfé úgy „működik”, hogy a felvert tejszínhabba keverjük bele az ízhordozókat, és ezt a levegős krémet fagyasztjuk le. A parfé amúgy franciául annyit tesz, hogy tökéletes.

Szóval tökéletes ízkombinációkat tudunk például parfék segítségével a tányérra vinni. Férfiak számára lehet izgalmas desszert egy barnasörös parfé lúgos pereccel és akácméz zselével. A hölgyeket pedig megcélozhatjuk egy levendulás parfé kiegészített mandulás morzsával, néhány szem friss gyümölccsel és tokaji borhabbal. Néhány alapvető dologra kell csupán figyelni, ha „szabadon garázdálkodunk” a desszertjeinkkel: a tányérokon legyenek lágy és ropogós textúrák, savas és édes, de akár sós és kesernyés ízek egyaránt. Uralkodjon a tányérokon jóleső sokszínűség.

Divatosak manapság a fagylalt hozzáadásával feldobott torták, piték is. Ebben az esetben előre készítjük el, sütjük meg a sütemények tésztáját, amit fagylalttal töltünk meg, és a szervizig fagyasztva tárolunk. Lehetünk egyszerre innovatívak, mégis hagyománytisztelők egy nyáriasított Tatin tortával. A sós-omlós tésztát töltsük meg citrusos zöldalma fagylalttal, majd tálaláskor kínáljunk mellé forrón gőzölgő, vajon karamellizált almát (pl. goldent). Sós, édes és savanyú, ropogós és lágy, hideg és meleg. Tökéletes harmónia. De mindez eperrel, cseresznyével, áfonyával és másféle tésztával, például piskótával is remekül működik.

Adhatjuk fagyival a klasszikusabb édességeket is. Például tölthetünk vanília fagyit palacsintába, amit kínálhatunk egy forró erdei gyümölcsös mártással. De nyáron ugyanúgy fagylaltért kiált az olvadós lávacsoki vagy a brownie is. Kínáljuk őket eltérő karakterű forró mártással és fagyival. Például vaníliamártással és meggyfagyival vagy málnamártással és joghurtfagyival. Ha fagylaltkelyhet adunk, abba is csempésszünk érdekes ízeket, textúrákat: ropogós morzsát, tuille-t, karakteres ízű szezonális gyümölcsöket, ízesített tejszínhabot, aromatizált ostyát (pl. rummal) – legyen minden falat sokoldalú!

fagylalt

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!