Superfood és bowl food – így építsd be őket a menüdbe!

Superfood, bowl food – egyre több szó esik mostanában erről a két trendről mind a vendéglátásban, mind az újdonságokra éhes fogyasztók körében. Cikkünkben összefoglaljuk, mit kell tudni róluk, illetve hogyan építheted be őket a kínálatodba!

A superfood fogalma már a 20. század elején megszületett, de igazán a 90-es években terjedt el. Különlegesen egészséges és tápláló ételeket értenek alatta, ami kissé homályos definíció, ugyanakkor kellően tág és marketingszempontból is vonzó. Ami biztos, hogy ha nem csodaszernek, hanem jótékony ajándéknak tekintjük őket, nem foghatunk mellé velük. A superfoodok közös jellemzője a magas antioxidánstartalom, emellett minőségi fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, jó zsírokat, esszenciális zsírsavakat, aminosavakat, fitokemikáliákat tartalmaznak az átlagosnál magasabb arányban. A kutatások alapján megvédik a sejteket, erősítik az immunrendszert, csökkentik a rák kockázatát.

Superfoodnak számít a gabonafélék közül többek közt a barnarizs, a quinoa, a köles, a bulgur, a zöldségek közül a cékla, az édesburgonya, a sütőtök, a brokkoli, a kelbimbó, a spárga, a zöldbab és a csicseriborsó. A bogyók közül például a kékáfonya, a szeder, a ribizli, a magvak közül a chiamag, a lenmag, a mák, a mandula, a pisztácia, a gyümölcsök közül pedig a grépfrút, a gránátalma és az avokádó tartozik a superfoodok közé. Superfood a vadlazac, sok különböző csíra és alga, valamint a fahéj, a kurkuma, a fokhagyma, a gyömbér, a zöld tea és a nyers méz is. Azaz a közhiedelemmel ellentétben nem csak egzotikus, méregdrága „slágerételek” lehetnek superfoodok, hanem számos itthon is őshonos, könnyen hozzáférhető természeti kincs is annak számít. A goji-bogyó helyett például a csipkebogyó, a wasabi helyett a torma, a fenyőmag helyett pedig az egyszerű napraforgómag is megállja a helyét.

Superfoodot tehát érdemes fogyasztani, ezt pedig a vendégek is egyre inkább felismerik. Az étkek egyik legkézenfekvőbb felhasználási módja pedig az, ha bowl foodként tálaljuk fel őket. A bowl food az elmúlt évek egészségtudatos és superfoodos hullámából nőtt ki – eredetileg tápanyagdús ételeket jelentett, amit akár edzés után is könnyen elfogyaszthatunk. Az egészséges és könnyű, sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat és gabonát tartalmazó tálak tartalma később bővült. Mára gyakorlatilag bármelyik étkezés idején találhatunk magunknak hozzá illő bowl foodot. Az ételtípus mára olyan fogások gyűjtőneve lett, amelyeket a folyton mozgásban lévő, elfoglalt, mégis igényes és egészségtudatos emberek fogyasztanak szívesen – tehát tápláló, változatos, gyorsan elkészíthető és könnyen elfogyasztható ételek.

A tál mindeközben azért praktikus tálalási mód, mert félig-meddig folyékony, sok összetevős bowl foodokat könnyű egy mélyebb edényből elfogyasztani, ráadásul az elviteles dobozokhoz hasonlóan jól körbeöleli, összetartja az ételeket. Nem véletlen, hogy a bowl foodok elviteles megoldásként is népszerűek! De az sem mellékes szempont, hogy a színes, mintás tálak a szintén színpompás zöldségekkel és gyümölcsökkel megpakolva nagyon látványosak.

A legkedveltebb bowl foodok az alábbi négy típus variációi. Az acai bowl a dél-amerikai acai gyümölcsöt használja fel, a poké bowl egy hawaii specialitás, amelyben a nyers hal dominál, a kissé hippi, kaliforniai Buddha bowl pedig sok zöldséget, gyümölcsöt és magvakat tartalmaz. Végül a smoothie bowl a smoothie-t veszi alapul, ezt dúsítja fel úgy, hogy már nem ital, hanem étel lesz belőle – a reggelire népszerű fogás feltétjét gabonapelyhek, gyümölcsök és magvak adják. A lehetőségek száma azonban valójában végtelen, magyaros vagy olaszos bowl foodokat is könnyedén alkothatsz – a lényeg csupán annyi, hogy a végeredmény szép legyen, és elférjen egy tálban. Hamarosan pedig itt, a Konyhanyelven blogon is részletesen bemutatjuk az Aviko új mash bowl koncepcióját, ami a burgonyapürét teszi meg a tápláló és hihetetlenül változatos bowl fogások alapjaként. Egy pohárnyi Aviko burgonyapüré, egy jól megválasztott feltét, és máris kész a kiszállításra is tökéletesen alkalmas bowl food – a mexikóitól az olasz ízvilágig bármit belekomponálhatsz!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!