Street Food köretek zöldségekből

A grillszezon javában tart, és míg mindenki tudja, hogy milyen proteint, avagy húsfajtát akar a rácsokra vetni, sokan instant bajba keverednek akkor, ha köretekről van szó. Most bemutatjuk a kedvenceinket, és bízunk benne, lesz olyan közöttük, amely nektek is újdonság lesz.

Burgonya

Kezdjük talán a legkézenfekvőbbel, hiszen lehet belőle szalma-, hasáb- vagy steakvágás, meg lehet sütni olajban, sütőben, vagy épp grillen, de amit most javasolnék, az az előfőzött burgonya belsejének eltávolítása, majd ennek megtöltése – sajttal, tejföllel, snidlinggel például – és utána, ha ezt vetjük a tűzre, máris egy sokkal izgalmasabb köretopciót kapunk. B opciónak pedig a bajor, avagy klasszikus burgonyasalátát lehet még javasolni.

Kukorica

Le merném fogadni, hogy elsőre mindenkinek a kukoricasaláta jut eszébe, majonézzel, tejföllel – ezzel nincs is semmi gond, de látnunk kell, hogy ez a szerény zöldség bizony ennél jóval többet érdemel. Hello tes’, itt az elotes – mondhatnánk, ha az utca nevelt volna minket, de mivel nem így történt, ezért vegyük végig, mi is ez.  Főtt kukorica, grillen, majonézzel bekenve, különböző sajtokkal (feta, parmezán) és pikáns fűszerekeverékkel megszórva. Mexican street corn az angol becsületes neve, szóval az utcáktól mégsem jártunk távol, és a vendégek is imádni fogják

Uborka

Bár a magyaros ubisali minden hétvégi ebéd elmaradhatatlan kelléke, azért lehet ezen is kicsit csavarni, és távol-keleti irányba elvinni. Sima háztartási ecet helyett mehet bele rizsecet, gyömbér, koriander, lime leve, illetve elbírja akár az ötfűszer-keveréket is, és voilá – máris sikerült ezzel is szintet lépni.

Bab

A csili, bár főételnek is kiváló, BBQ tematikájú estéken szokott előkerülni. Az égett végek, azaz a burnt ends, például a barbecue típusú marhaszegyről tökéletesek bele, ebben a formában kevert köretként is tud funkcionálni minden hús mellé, bár azzal legyünk tisztában, hogy nem a könnyedebb fajtából való.

Szívsaláta

Magában is finom, könnyed, roppanós, de kevesen tudják, hogy ezzel is el lehet menni a falig: forgassuk össze olívaolajjal, grillezzük meg jó alaposan, majd pedig egy frankó, ízlés szerinti salátaöntettel finiseljük ezt az igazán egészséges zöldet.

Hagyma

Lehet vörös, lila vagy édes, meg szeretnénk karamellizálni, de nem a megszokott módon: vágjuk félbe, arccal lefelé helyezzük a rácsra vagy a sütőfelületre, és szép lassan grillezzük meg, amivel egyetemben a karamellizáció is megkezdődik – szép sötét színe és mély ízvilága lesz. Magában ez még talán kevés, de bármilyen egyéb salátához elképesztően gazdag ízélményt tud hozzáadni.

Répa

A sárgarépa (de akár a fehér is) szuper lehet grillezésre, viszont az édessége folytán, ha valamilyen savas, akár közel-keleti jellegű öntetet kínálunk hozzá, némi roppanós elemmel (mint például magok) megfűszerezve, akkor például szárnyasok vagy hal köreteként is nagyon jól elképzelhető.

Káposzta

Senkinek sem lesz meglepetés, ha a coleslaw-t, azaz a klasszikus, amerikai típusú káposztasalátát ajánljuk zárásként, de ami talán extra lehet, hogy feldobhatjuk például többféle káposztával is: fejes, kínai, kel – ha mindből teszünk bele, máris izgalmasabb alapot adtunk neki.

Ezek voltak az idei nyár köretajánlásai, ha vannak még kedvenceitek, írjátok meg kommentben, és találkozunk a következő hónapban!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to verify temporary file contents for atomic writing.' in /var/www/sites/konyhanyelven.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /var/www/sites/konyhanyelven.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/var/www/sites/...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /var/www/sites/konyhanyelven.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52