A szezon aranyló gyöngyszeme, a kukorica

A kukorica azon sikertörténetek közé tartozik, amely csupán pár évszázada tarozik az európai gasztronómia égiszéhez, hiszen Amerika felfedezése után került át az öreg kontinensre. Azóta azonban töretlen népszerűségnek örvend, mind a takarmányozás, mind a köznépi konyha, mind pedig a magasabb gasztronómia körében. Igazi ezerarcú alapanyagról van szó, amelynek rengeteg féle technológiai csavar áll jól, és így bátran alkalmazhatjuk az étlap bármely pontján. Nyáron tehát, aki csak teheti, főzzön kukoricával, ezzel a közönségkedvenc, egyben gazdaságosan alkalmazható szuper alapanyaggal!

A legtöbb étteremben a sült csirke valamilyen formában szerepel az étlapon – igazi szezonális, egyben bravúros körettársítás, ha mindent megoldunk kukoricából. Az alap köret lehet puliszka (avagy polenta), vagyis főtt kukoricadara, amelyet készíthetünk egészen lágyan, mint egy pürét, de sűrűre főzve, majd kidermesztve nagyszerűen grillezhető akár rostlapon, akár pedig faszénen. Kiegészítő ropogós textúra lehet egy kukorica chips (hívjuk nyugodtan tortillának), amelyre egy kiváló alap recept, ha három rész kukoricadarát vegyítünk egy rész finomra őrölt kukoricaliszttel, majd liszt és víz segítségével sűrű masszát gyúrunk belőle. Ezt tésztagéppel vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formát vágunk belőle, és forró olajban sütjük ropogósra. Hosszan eltartható, izgalmas köretelem, amely további szárított fűszerekkel variálható.

A kukoricaszemeket kombisütőben begőzölve pillanatok alatt kapunk nagy mennyiségű, könnyen kezelhető mennyiséget. Ebből az alaptermékből különböző olajok, citrusok és fűszerek segítségével készíthetünk sokféle kukoricasalátát. A fenti csirkés ételhez egy pikáns verzió, ha finomra vágott lilahagymával, chilivel, zöldcitrom levével és héjával, korianderrel, sóval és cukorral ízesítjük a salátát. 

A kukorica héja szívós, nehezen egyneműsíthető anyag, de aki veszi a fáradtságot, az szenzációs termékeket tud belőle létrehozni. A kukoricát szintén gőzöljük, avagy főzzük, majd zöldség alaplével turmixoljuk a lehető legmagasabb fokozaton – ezt a masszát egy sűrű szűrőn passzírozzuk át, majd újra turmixoljuk xantán hozzáadásával, amely megköti a kukoricában lévő vizet, ezáltal gyönyörű csillogó krémet létrehozva. Ez a krém további folyadék, akár zöldség- akár húsleves hozzáadásával levessé hígítható. Autentikus betétje egy hideg halsaláta (avagy ceviche, amelyről szintén ebben a hónapban írunk), vagy csupán a fenti kukoricasaláta.

Vegetáriánus, sőt vegán hamburger megoldást jelent az Aviko Fűszeres Kukoricaburgere, amely egy gyorsan és univerzálisan elkészíthető, izgalmasan pikáns ízvilággal bíró termék. Szendvicsként, hamburger formában elkészítve ötletes kiegészítője a marinált paprika, a koriander, az avokádó, a chili és a lilahagyma lekvár. A gyerekek nagy kedvence is lehet, ha édes koktélparadicsommal, fűszeres kukoricafalatkákkal és ropogós hasábburgonyával kínáljuk. Kiegészíthető hússal is, például grillezett csirkemellel, ha a célunk egy tartalmasabb, mégis szezonális, friss ízvilággal rendelkező szendvics megalkotása. Jól passzol hozzá a grillezett hal, ebben az esetben a tányéron szerepelhet még egy friss, zöldfűszeres saláta és házi majonéz is.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!