Cékla, a téli zöldségek nagykövete

Nem is igazán tudni, hogy a céklát őseink élelmiszernek vagy gyógynövénynek tekintették-e elsősorban. Kulináris értékei kéz a kézben járnak megannyi jótékony hatással: fokozza a sejtek oxigénellátását, méregtelenít, jól hat vérszegénység és melankólia ellen, összességében tehát valóban erősít, gyógyít, fiatalít és boldogít. Tél közepén, végén pedig pont egy ilyen jól eltartható és sokszínűen felhasználható zöldség jön kapóra a szakácsoknak és háziasszonyoknak, hogy a hideg előételektől elkezdve a leveseken át köretekben, vega és vegán fogásokban, de akár desszertekben is felhasználják azt. Bár idehaza a céklát sokáig csak megfőzve, jó sok köménymaggal fogyasztottuk hideg savanyúság gyanánt, a benne rejlő lehetőségek tárháza ennél jóval szélesebb.

monika-grabkowska-vCyWfv3YjM0-unsplash

Kezdjük rögtön a cékla egyik univerzális, praktikus és nagyon egyszerű elkészítési módjával. A főzésnél gyorsabb, és lényegesen koncentráltabb ízek nyerhetők ki a céklából, ha megsütjük. Ehhez a megmosott, de nem megpucolt gumókat egyesével alufóliába tekerjük némi só, olívaolaj, citromhéj, szegfű- és szemes fekete bors társaságában, majd 170 fokos hőfokon sütjük készre. A zöldségek méretétől függően 20-40 percig tart a hőkezelés, és hurkapálcával ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e a cékla – ha minden bökkenő nélkül belefut a pálca, készen van, ha megakad, picit még süssük! Ha elkészült, jeges vizes kádba dobjuk a céklákat, így megakadályozzuk a túlkészülést, de még langyosan pucoljuk meg őket. Szerkezetében egy omlós, de mégis friss, jó szájérzetű, édes-földes ízű, zseniális céklát készítettünk. Alapos kihűtés után vákuumtasakban akár két hétig is eláll.

Ebből a nagyszerű alaptermékből később elkészíthetjük a jól ismert céklasalátát is, amihez egy 3:2:1 (víz, ecet, cukor) arányú, forró savanyító levet készítünk, ebbe tehetünk köménymagot, borókabogyót. A kész, forró lébe a tetsző formában beledaraboljuk a sült céklát és készen is vagyunk. A sült céklát köretként is hasznosíthatjuk, ehhez mindössze arra lesz szükségünk, hogy kockára vagy szép korongokra darabolva serpenyőben, olajon grillezzük meg. Ha a végén egy csepp zöldségalaplevet, balzsamecetet és pici tejszínt is adunk a serpenyőbe, akkor egy gyönyörű rózsaszínű mártást is kapunk, ami szarvashoz, kacsához, harcsához is kiválóan illik.

Szintén a sült cékla felhasználásával tudunk gyönyörű téli előétel gyanánt cékla-tatárt készíteni. Ehhez kellően apróra vágjuk a céklát, illetve szintén a sült céklából, thermomixer segítségével készítünk hozzá fűszeres céklakrémet, ami majd összetartja a kompozíciót. Remekül illik hozzá a zöldalma, a savanyított lilahagyma, húsok közül a marha vagy a szarvas, akár a füstölt pisztráng vagy angolna is. Szintén jól illik hozzá a wasabi és a torma, amelyeket majonéz vagy krém formájában vihetünk a tányérra, illetve dukál hozzá a gránátalma magja is. Hasonlóan a krémhez, zöldségalaplé felhasználásával a sült céklából kiváló krémleves készíthető, melyhez remekül illenek olyan téli betétek, mint a füstölt marhanyelv vagy a sült véres hurka.

A céklalé is egy változatosan felhasználható alaptermék, amelyet a boltból is beszerezhetünk, de „juicer” készülékkel mi magunk is előállíthatunk. Ha a cékladzsúszt körülbelül a felére, kissé sziruposra beforraljuk, majd pici csilit, étcsokoládét és sót adunk hozzá, fantasztikus ízű mártást kapunk, amit vadakhoz, steakekhez is adhatunk. Szintén céklaléből készíthetünk nagyszerű vinegrettet hideg kacsa- vagy libamáj, kecskesajt mellé, saláták dresszingjeként. Ehhez a szintén felére beforralt dzsúszt némi vörösbor- vagy balzsamecettel ízesítjük, további aromatizálásként csillagánizst, citromhéjat, szegfűborsot, reszelt gyömbért adhatunk hozzá.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!