Nem csak a húsevőké a világ – vegán variációk

Sok húsimádó gondolja, hogy az általa fogyasztott ételeket nem lehet vegetáriánus – s főként vegán – módon újraalkotni. Pedig nagyobbat aligha tévedhetnének! Egy kis kreativitással, no meg persze a megfelelő hozzávalókkal a határ a csillagos ég!

04_25

Egyre több étterem ismeri fel a húsmentes (vagy állati eredetű alapanyagokat nélkülöző) ételek iránt növekvő keresletet, így szerencsére a kínálat is napról-napra sokszínűbbé válik. De milyen hagyományos ételek vegán verziói kerülhetnek az étlapokra? Íme két tipp, ha valami különlegeset szeretnél kínálni vendégeidnek!

Vegán zöldborsófőzelék fűszeres kukoricaburger feltéttel

A nagymamák borsófőzelékével kapcsolatban mindenkit elöntenek a nosztalgikus érzések, ám a vegánok gyakran kénytelen lemondani róla az éttermekben, hiszen szinte mindenütt a tejjel vagy tejszínnel készített verzió kapható, ráadásul a fasírozotton kívül aligha kérhető rá más feltét. Ezzel a villámgyors és egyszerű recepttel viszont a vegánok is megkapják a nosztalgikus élményt, miközben azok sem maradnak csalódottak, akik egyébként a hagyományos verziót keresik.

Hozzávalók:

10 ml extra szűz olívaolaj

1 kisebb fej vöröshagyma

1 kg zöldborsó

200 gramm natúr szója joghurt

80 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

Kb. 1 liter víz

ízlés szerinti fűszerezés

Aviko Fűszeres kukoricaburger

Elkészítés:

Az olajon üvegesre párolt vöröshagymára ráöntötjük a zöldborsót, valamint annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket és puhára főzzük. A szójajoghurtból és a búzalisztből habarást készítünk, amivel besűrítjük.

Közben olajsütőben vagy sütőben elkészítjük az Aviko Fűszeres kukoricaburgert, és azt a forró főzelék tetejére helyezve már szervírozhatjuk is.

 

Avokádós vegán burger

Bár a vegetáriánusok már szinte minden burgerezőben megtalálják a nekik való finomságokat, a vegánoknak már nehezített a pálya, hiszen még ha a pogácsa mentes is az állati eredetű anyagoktól, a szószokról ez már sok esetben nem mondható el.

Hozzávalók:

Hamburgerzsemle

Aviko Fűszeres kukoricaburger

ízlés szerinti zöldségek

1 avokádó

2 evőkanál koriander

1/4 teáskanál darált fokhagyma

1/4 teáskanál chili por

1/4 teáskanál tengeri só

1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors

1/2 csésze cukrozatlan szójatej

1 lime szelet leve

Hozzávalók:

A zöldségeket, az avokádó felét felszeletelve és a sütőben elkészített kukoricaburgert tegyük a zsemlébe, a maradék hozzávalót pedig turmixoljuk össze addig, míg egyenletes, krémes állaga lesz, és ezzel öntsük le a burgerünk tartalmát, s már kész is az avokádós vegán burger. Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, köretként kínáljuk mellé az Aviko Édesburgonya falatkáit!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!