Az afrikai kontinens street food jellegzetességei II.

A Nyugat-afrikai térség bemutatása után a kontinens déli részére vándorlunk: ebben a hónapban a Dél-Afrikai Köztársaság, Namíbia és Mozambik street food rejtelmeibe avatunk be titeket. Ahogy azt már korábbi blogcikkünkben is említettük, az afrikai gasztronómia teljes feltérképezéséhez külön rovatot kellene kezdenünk, így úgy szemezgettünk a fogások között, hogy apró snack-et és laktató fogást egyaránt bemutathassunk.

A kontinens legdélebbi országában kezdjük utunkat. Nincs is nehéz dolgunk, mivel a Dél-Afrikai Köztársaság bővelkedik a street food fogásokban. Az első ilyen, amit mindenképp be kell mutatnunk, a Gatsby szendvics. Nem véletlen a szendvics neve, azt valóban az 1925-ös könyv címéről kapta – ám még jóval a film sikere előtt, hiszen a fogás a ’70-es évek óta hódít az országban. Lényegében egy gigantikus – szó szerint, hiszen alkar-hosszúságú – szendvicsről van szó, megtöltve minden földi jóval. Hogy pontosan mivel? Ez nagyrészt a fogyasztók kívánságától függ, azonban mindenképp tartalmaz egy hosszú baguettet, salátát, csípős szószt, ketchup-ot vagy mustárt és egy nagy adag hasábburgonyát. Utóbbihoz kitűnő választás lehet az Aviko Super Crunch hasábburgonyája, mely hosszú időn keresztül ropogós és friss marad, így tökéletessé teszi az ízhatást.  Jellemzően masala steak, grillezett hús, tintahal, illetve különböző kolbászok (például Bologna kolbász, más néven polony) alkotják a szendvics „gerincét”. Már első pillantásra észrevehető, hogy nem pusztán mérete, de hozzávalói révén is egy rendkívül laktató ételről van szó – ennek megfelelően több 2-3-4 részre vágva szokták tálalni. Ezzel a különlegességgel tehát jól lakathatunk egy egész asztaltársaságot, és abban is biztosak lehetünk, hogy elfogyasztanak mellé egy-két korsó sört vagy limonádét is. 🙂

A lakomának is beillő street food fogás után nézzük a másik végleget: ez a Biltong. A népszerű dél-afrikai snack valójában erősen fűszerezett, szárított hús – jellemzően marhahús, de készülhet akár csirkéből, vadhúsból vagy halból is. Az autentikus verzióban kifejezetten erre összeállított biltong fűszerkeverék szerepel, de ezt kiválthatjuk szárított koriandermag, só, bors, borecet, kevés worchestershire szósz és szódabikarbóna keverékével. A kiszárítás folyamata természetes körülmények közt napokat vesz igénye, azonban sütővel rásegíthetünk. A jó hír pedig, hogy bár elkészítése macerásnak tűnik, az idő nagy részében semmi dolgunk nincs, hiszen a hús bepácolása és a szárításhoz való elhelyezés után már magától történik a csoda – arról nem is beszélve, hogy a végeredmény hosszú időn át fogyasztható lesz. A kiszárított húsokat már csak apró darabokra kell vágnunk, és kínálhatjuk is, mint különleges sörkorcsolya.

street food

Namíbia első számú street food fogása a Kapana, vagyis a grillezett marhahús. Ezt a finomságot eredetileg szabad tűzön készítik, így amennyiben van lehetőségünk látványkonyhán dolgozni, igazi élményt nyújthatunk vendégeinknek. Erre természetesen nem mindenhol van mód, ekkor sem kell azonban aggódni, hiszen tűzhelyen is teljes mértékben kivitelezhető. Sütés közben készíthetjük is a hozzávaló szószt: vágjunk apróra paradicsomot, vöröshagymát és chili paprikát, majd keverjük össze sóval, borssal, kevés olajjal és ecettel, a keveréket pedig tálaljuk a hús mellé. Az elkészült fogás egyaránt fogyasztható mártogatósként, vagy körettel – hagyományosan rizzsel vagy sült burgonyával.

street food
Forrás: internationalcuisine.com

Mozambik gasztronómiájára több más kultúra is hatással volt, így például az indiai és a portugál konyha is. Jól látszik ez például a Chamussas nevet viselő street food fogásban is, melyet Indiában is megtalálunk Samosas néven. A fogás ideális választás könnyed harapnivalónak vagy sörkorcsolyának. Elkészítése sem bonyolult: elsőként apróra vágott hagymát dinsztelünk olajon, majd hozzáadunk egy kevés köménymagot és csirkéből vagy pulykából készült darált húst. Sózzuk, borsozzuk, illetve garam masala-val, köménnyel és chilivel fűszerezzük. Keverés közben fokhagymát, kevés gyömbért és citromlevet adagolunk hozzá, majd a tűzről levéve friss korianderrel szórjuk meg. Hosszúkás téglalapokra vágott réteslapra fektetjük, és háromszög formában felhajtogatjuk. Az elkészült csomagocskákat sütőben negyed óra alatt készre sütjük.

A térség több országában, főként az általunk vizsgált országokban kedvelt fogás a Piri-Piri csirke. A piri-piri magában egy paprika fajta, melyet a portugál gyarmatosítók terjesztettek el Afrika déli részén, az idők során pedig teljesen egybeforrt a helyi gasztronómiával. A paprikát nevezik az ördög paprikájának is rendkívüli csípőssége miatt, így érdemes óvatosan használni. A Piri-Piri csirke elkészítéséhez tehát csípős paprikára van szükségünk, valamint fokhagymára, sóra, citromlére és babérlevélre – más verzió szerint oregánóra. Az összetevőket alaposan összekeverve elkészítjük a szószt, melyben a csirkét marináljuk. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni a szószból, hiszen szobahőmérsékleten akár egy hónapig is tárolható jól záródó üvegben – annyira kell csupán ügyelni, hogy használat előtt mindig rázzuk fel. Az egész csirkét pillangó alakban terítik ki, sütés előtt és után pedig bekenik a szósszal. (Egyszerűbb megoldásként süthetjük darabokra vágva is.) Az átsült csirkét tálalhatjuk mártogatósként vagy salátával, illetve hasábburgonyával is. Ha teljes fogást szeretnénk kínálni, válogathatunk az Aviko hasábburgonyái, illetve burgonyagerezdjei közül – mellélőni egyikkel sem fogunk. 🙂

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!