Turbo Plus – hasábburgonya egy szempillantás alatt

Termékbemutató rovatunkban továbbra is a beach food témakörére fókuszálunk, és ebben a hónapban a Turbo Plus hasábburgonyákat vesszük górcső alá. Természetesen ezt a terméket nem csak strandok kínálatába ajánljuk, azonban rövid elkészítési ideje miatt számukra ez a legalkalmasabb Aviko hasábburgonya – és tapasztalataink szerint is leginkább ezen vendéglátóegységek választják.

Ahogy a neve is mutatja, a Turbo Plus termékcsalád hasábburgonyái rendkívül gyorsan készülnek el. Ez a gyorsaság természetesen az átlagos hasábburgonyához viszonyított, számokban pedig 90 másodperces elkészülési időt jelent – ehhez azonban teljesülnie kell a csomagoláson megtalálható ajánlásoknak. Fontos például az 1/10-es szabály, vagyis hogy egy 10 literes fritőzbe egyszerre maximum 1 kg hasábburgonyát tegyünk 175°C-os olajba. Ügyelni kell arra is, hogy az olaj hőmérséklete legyen 175°C, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy a hőfokszabályozó és az olaj hőmérséklete nem feltétlen azonos. A fritőz tekintetében lehetőség szerint minél nagyobb teljesítményűt válasszunk, akár abban az esetben is, ha annak kisebb a kapacitása.

Hogy miért készül el ilyen gyorsan a Turbo Plus hasábburgonya? A válasz egyszerű: a gyártás folyamán jobban elősütik, mint az átlagos burgonyákat. A gyorsaságon kívül más előnyös tulajdonsága is következik ebből: mindösszesen 10%-os a sütési vesztesége, ráadásul ropogósabb végterméket is kapunk.

Turbo

A Turbo Plus hasábburgonyák kétféle vágási méretben kaphatóak: a 9,5 mm-es egyenes vágású, széles körben használják a vásárlók, a hullámos vágásút pedig különösen előnyben részesítik az olyan vendéglátóegységek, ahol jellemzően megfordulnak gyerekek is. Az egyenes hasábburgonya 6×2,5 kg-os csomagolásban kapható, míg a hullámos verzió kisebb kiszerelésben, 5×2,5 kg-os adagokban.

Érdekesség, hogy ez volt az első olyan Aviko burgonya, melyet kétféleképpen lehet tárolni: fagyasztóban, vagy onnan kivéve 8 napig hűtőszekrényben. További praktikus tulajdonsága, hogy nem csak fritőzben, de légkeveréses sütőben is elkészíthető – ebben az esetben azonban fontos, hogy krumplisütő kosárban vagy perforált sütőlemezen süssük. Ennek az oka, hogy sima tepsiben a sütés közben felszabaduló gőz nem tud megfelelően eltávozni a burgonyaszemek közül, ezért az elkészült burgonyának egy része finom ropogós lesz, de egy másik része nem sül át rendesen. Sütőkosárban vagy perforált sütőlemezen való készítéssel ezt a problémát megkerülhetjük, és az eredmény a jól megszokott Aviko minőséget tükrözi majd. 🙂

A Turbo Plus termékek tökéletesen megállják a helyüket különböző főételek köreteiként, de a nyári időszakban kínálhatjuk őket önálló fogásként, szószok, mártogatósok kíséretében is. A következőkben be is mutatunk két olyan mártogatós ötletet, melyekkel biztosan nem marad el a várt hatás. 🙂

Készíthetünk fokhagymás-joghurtos mártogatóst. Ehhez 4 evőkanál görög joghurtra, 2 evőkanál majonézre, 1 evőkanál őrölt pirospaprikára, 1 gerezd fokhagymára, 1 fej finomra vágott lilahagymára, 1 kockára vágott uborkára, valamint sóra és borsra lesz szükségünk – természetesen nagyobb adag esetén a hozzávalók mennyisége is arányosan változtatható. A mártogatós percek alatt elkészül, ehhez csak össze kell keverni a hozzávalókat, ízlés szerint ízesíteni sóval és borssal, majd tálalás előtt megszórni a paprikával. Végeredményül egy igazán frissítő, nyárias fogást kapunk, mely könnyed, mégis laktató.

Az előzőnél kicsivel „nehezebb” mártogatós lehet egy finom sajtszósz – de ki ne rajongana a sajtokért? 😉 Keverjünk össze 200 gramm kéksajtot, 125 ml tejszínt, 75 gramm majonézt és 3 evőkanál pirított tökmagot, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Kész is a mennyei sajtszósz, mely tökéletes kihozza a sült burgonya ízét, és ízletes harapnivalót nyújt a nyáresti borozgatás mellé!

Turbo

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!