Így áll a vegán helyzet 2018 elején – Jancsa Jani írása

A növényi alapú, azaz vegán étkezési kultúra egyre csak terjed mind a világon, mind pedig itthon is.
Most tősgyökeres húsevőként magamhoz ragadom újra a billentyűzetet, és bár sokak számára visszásnak tűnhet, hogy én írok a témáról (elvégre mégiscsak a szaftos marhahúspogácsák hozták meg számomra a sikert), nincs mit tenni – szóval vigyázat, húsmentes tartalom következik!

A Forbes még tavaly év végén hozott ki egy cikket arról, hogy Amerikában miért éri meg az egyszeri üzletembernek vegánná konvertálniuk a bizniszt. Nyilván itt is a matek a lényeg, de az tuti, hogy a tengerentúlon elképesztően hasít a dolog. Szaporodnak Nőnek a növényi alapú tejtermék alternatívák és a vegán sajtok, a borsófehérje pedig gyakorlatilag forradalmasítja a szektort. Más cikkek arról írnak, hogy mik lehetnek a további trendek – ezekből szemezgettünk néhányat.

Érdekesség, hogy a nagy fagyigyártók, mint például a Ben & Jerrys, vagy a Haagen-Dazs megindultak vegán verziókkal, pedig talán pont a fagyi az, ahol ezt nem feltétlen várnánk. Itthoni egyik talán legismertebb képviselője a Naspolya Nassolda, ami még ráadásul nyers is.

Instán nagyon futnak az úgynevezett poke bowlok, amiket nem nehéz veganizálni, hiszen csak ki kell hagyni a húsalapú dolgokat, és máris jöhet bele az edamame bab, a tofu, a különféle gombák, és az algalapok is.

A legtöbb ember még érdekesen néz, ha vegán hentesekről van szó, de ez a műfaj is bevette magát – az USA-ban legalábbis tuti. Ezek különféle módszereket és technikákat használnak fel, hogy a megszólalásig le tudják másolni a különféle vágásokat – csak éppen növényi alapon. Lehet kolbász, oldalas, steak, felvágott, ők nem jönnek zavarba, de akkor sem, ha épp húsnyárs, vagy pulled pork kerül a listára.

Természetesen a street food inspirálta ételek sem maradhatnak le a listáról, ezeknek pedig ugyanúgy megvannak az itthoni képviselői. Lehet gyorséttermi stílus (Istvánffy burger), food truck (Las Vegans) vagy épp a legizgalmasabban kutató-fejlesztő (Vegan Love), mindenki megtalálhatja a számítását. Utóbbiakról már csak azért is érdemes egy kicsivel többet írni, mivel ők gyakorlatilag minden hónapra kitalálnak valamit a havi Vegan Marketre. Láttam már vegán fish & chipset, rántott csirkét, vagy éppen a legkülönfélébb burgereket, hot dogokat, netán gyros tálat. Náluk kóstoltam a vegán pulled porkot is, ami talán eddig a leginkább megközelítette a húsos életérzést – és ez bizony nem kis teljesítmény, főleg nálam.

Természetesen ennyinél nem áll meg a street food kategória, van már nálunk is vegán pizza (Vegazzi), illetve simán lehet például a növényi sajtokat is grillezgetni, melynek itthoni nagymestere – mármint a nem megszokott dolgokból való sajtelőállításnak a Say Cheez Raw műhely.

Ha éttermünket szeretnék kicsit vegán módra feldobni, jó megoldás lehet egy-két vegán ételt az étlapra tenni. Ehhez mutatunk ötleteket a következőkben:

Kínálhatunk különféle chipseket, és ne álljunk meg a krumplinál: lehet édesburgonya, csicsóka, zeller, cékla, vagy bármi, aminek szezonja van – ráadásul ezeknek elkészítése sem ördöngösség.

Nice cream a neve annak a hideg desszertnek, ami olyan, mint a fentebb említett fagyi/jégkrém – azt leszámítva, hogy növényi tejből és fagyasztott gyümölcsökből készül. Ennek is nekimehetünk bárhol, csak egy késes aprító fog kelleni. Növényi tejek terén használhatunk natúr, valamint az ízesített zab, rizs, kókusz és egyéb tejeket, tejszíneket.

Rengeteg házias kaja is elkészíthető hús, vagy még inkább állati eredetű alapanyag nélkül. Nemrég kóstoltam például egy vegán sajtos makarónit, melyben a sajt, a tészta és még a „bacon” sem látott állatot, de ilyen alapon az összes olasz tésztaétel is végigvehető.

Talán nem sokan tudják, de a jó öreg karfiollal is rengeteg mindent lehet helyettesíteni – rizs, pizza, és akár steak is lehet, amennyiben úgy akarjuk.

A gyümölcsöket se hagyjuk ki a sorból, főleg mivel vannak azok a felkapott darabok, melyek simán beletartozhatnak a trendbe. Ilyen például a gránátalma, az áfonya, az acai bogyok, de ne feledkezzünk meg a baobabról vagy épp a sárkánygyümölcsről sem.

Az italok ízesítéséhez az édesítők mellett jöhet a kókuszcukor, juharszirup, különféle gyümölcskoncentrátumok, melaszok, datolyacukor.

A végére pedig maradtak a klasszikus ételek veganizált verziói – ilyen a töltött káposzta, a bolognai spagetti, babgulyás, kijevi, brassói – és a sort a végtelenségig lehetne folytatni (képviselői például a Napfényes Étterem, vagy a Great Bistro).

Rengeteg szakácskönyv is létezik most már a témában, akár Steiner Kristóf, akár Stőhr Gréta tollából, szóval, ha nem tudjuk, hogy kezdjünk bele, ezekből a könyvekből megkaphatjuk azt az inspiráció-löketet, ami szükséges lehet ahhoz, hogy egy kicsit kreatívabban és egy kicsit kevesebb hússal főzzünk.

Kifogás tehát nincs, itt vannak a trendek, az ötletek, csak arra várnak, hogy megkóstoljuk, lefőzzük, kipróbáljuk őket – ne is habozzunk tovább!

vegán

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!