Street food a világ körül – Brazília és Argentína

Folytatjuk utazásunkat az amerikai kontinensen, ebben a hónapban a brazil és argentin street food konyhát térképezzük fel.

Brazíliában járva az első, amit mindenképp ki kell próbálni, a Coxinjas nevet viselő street food fogás, melyet magyarul csirkekrokettnek szokás nevezni – nem hiába, hiszen lényegében egy húsos krémmel töltött krokettről van szó, melyet olajban sütnek ki. Már ebből is kiderül, hogy ez nem egy diétás fogás, ám annál finomabb és laktatóbb. A tölteléket vöröshagyma, fokhagyma, csirkehús, zöldfűszerek és krémsajt adja – előbbieket először összesütjük, majd krémsajttal lágyítjuk és zöldfűszerekkel ízesítjük. A tésztához alaplevet és tejet forralunk, majd liszttel keverjük és gyúrjuk össze. Az elkészült kúp alakú töltött tésztácskákat panko morzsába és tojásba forgatjuk, majd bő olajban kisütjük. A Coxinjas street food fogás a javából, hiszen menet közben is bátran fogyasztható, és hosszú időre jól lakatja az embert.

argentin

Ugyanígy biztosan találkozni fogunk Mandioca Frita-val. Az erősen hasábburgonyára emlékeztető étel maniókából – más néven kasszávából vagy tápiókából – készül. A meghámozott és felvágott manióka darabokat először meg kell főzni, utána süthetjük olajban aranybarnára. Az elkészült Mandioca Frita kívül ropogós, belül krémes, kevés sóval meghintve önmagában is laktató fogást biztosít. Itthon talán elsőre furcsának tűnhet – bár a sült zeller és batáta is egyre inkább terjed hazánkban is -, könnyedén megszerettethetjük vendégeinkkel, ha sült hasábburgonya mellé, illetve azzal összekeverve kínáljuk.

A manióka igen gyakori alapanyag a brazil konyhában, számos fogásukban visszaköszön – ilyen például a Tapioca is. A Tapioca kinézetre pont olyan, mint nálunk a palacsinta, azonban tápiókalisztből és vízből készül. Elkészítése kicsit olyan, mintha varázsolnánk, hiszen a tápiókaliszt kevés vízzel és sóval összekeverve, por állagúként kerül a serpenyőbe, mégis „palacsintaként” vesszük ki onnan. Leggyakoribb tölteléke az apróra vágott sonka és sajt keveréke, de tehetünk bele húsokat, tenger gyümölcseit, vagy akár kínálhatjuk édesen is: kókuszreszelékkel és sűrített tejjel.

argentin

És ha már rátértünk az édességekre, nem mehetünk el szó nélkül a brazil trüffel golyó, azaz a Brigadiero mellett sem. Elkészítése rendkívül egyszerű: sűrített tejet tűz felett összekeverünk kakaóporral, majd miután kihűlt, golyókat formázunk belőle és csokoládédarába forgatjuk.

De keverhetjük a sűrített tejet kevés vajjal, fahéjjal, szegfűszeggel és kókuszreszelékkel is, így egy másik népszerű brazil édességet kapunk, a Beijinho de Coco-t. Ebben az esetben az elkészült golyókat kristálycukorban forgassuk meg, és kínálhatjuk is.

Mint láthatjuk, egészen kevés alapanyag is elég ahhoz, hogy étlapunkat mennyei brazil édességekkel dobhassuk fel. 🙂 De nem állunk meg itt, jöjjön most Argentína!

Mindenhol szeretik a hot dog-ot – így van ez Argentínában is, ahol minden utca sarkán kaphatunk Pancho-t. Az argentin hot dog lényegében olyan, mint bármelyik másik, pirított hagyma helyett azonban lluvia de papa – apróra vágott sült burgonya – van a tetején. Többféle szószt kínálhatunk hozzá: a hazai ízek kedvelőinek tehetünk bele mustárt és majonézt, a bátrabbaknak viszont ajánljuk salsa szósszal.

A hazai pogácsa argentin megfelelőjét is megtalálhatjuk, ahol ezt Chipa-nak hívják. A chipa – vagy „becézve” chipacito – pogácsa alakúra szaggatott, sajttal és chorizóval összekevert tészta. A chorizót természetesen helyettesíthetjük itthon könnyebben fellelhető kolbásszal, vagy akár sonkával is, végeredményben pedig egy finom snack-et kapunk, melyet nyugodtan kínálhatunk vendégeinknek akár sörkorcsolyaként, akár sós desszertként.

argentin

A nyár közeledtével egyre nagyobb hasznát vehetjük, ha a kínálatban szerepelnek különleges szendvicsek, melyeket pár perc alatt el lehet készíteni, a vendég pedig kényelmesen tudja fogyasztani egy sör vagy fröccs mellett. Erre tökéletes megoldás az argentin konyha Chorizan szendvicse, mely – ahogy már nevéből is következtethetünk rá – szintén chorizóval készül. A kolbászon kívül a szendvicsbe chimichurri kerül – ehhez mixer segítségével keverjünk össze kevés borecetet fokhagymával, mogyoróhagymával, sóval, borssal, korianderrel, petrezselyemmel, oregánóval és olivaolajjal. Ízlés szerint felturbózhatjuk paradicsommal, csípős paprikával, vagy éppen egy fél citrom levével. Az így elkészült chimichurrit, valamint a grillezett chorizót tegyük baguettbe, és tálalhatjuk is az autentikus chorizant.

A brazil és argentin street food konyha tökéletesen alkalmas arra, hogy némi egyediséget csempésszünk a nyári étlapra vagy a nyári ajánlatok közé. Apró falatkáik, mennyei édességeik és különleges szendvicseik biztosan a kellemes nyári esték nélkülözhetetlen velejárói lesznek vendégeink számára! 🙂

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!