Street food a világ körül: az örökzöld mexikói konyha

Sorozatunkban elérkeztünk az amerikai kontinenshez. Ám mivel itt mindenki elsőre az Egyesült Államokra gondolna, ami pedig street food szempontból egy valóságos olvasztótégely, mi inkább délebbre vándorlunk, és Közép-Amerika jellegzetességeit mutatjuk be. A térség gasztronómiája igen szerteágazó és sokszínű, így teljes bemutatása egy cikkben lehetetlen vállalkozás – meg sem kíséreljük. 🙂 Ha a közép-amerikai térséget és a street food kifejezést egy mondaton belül említjük, feltehetően legtöbbeknek rögtön a mexikói konyha és a taco jut eszébe, ezért ebben a hónapban ide látogatunk, jövő hónapban pedig a többi ország legjellemzőbb stret food fogásait hozzuk el.

A taco-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, azonban a rengeteg recept között nem is olyan könnyű megtalálni az eredeti mexikói taco-t. Ehhez ugyanis kukoricalisztből készült tortilla szükséges, továbbá marhahús, bab, hagyma, korianderlevél, lime és némi fűszer – minden más összetevő a különböző szokások következtében került bele. Óriási különbségek fedezhetőek fel a mexikói, a tex-mex és az Egyesült Államokban itt-ott kapható utcai taco-k közt is, így valószínűleg mi is bármelyiket étlapunkra tűzhetjük.

Amit mi pulled porkként ismerünk, az Mexikóban a carnitas. Ehhez az omlós húshoz sertéslapockát használnak, melyet korianderlevéllel, kevés köménnyel, vöröshagymával, valamint fokhagymával fűszereznek, majd friss lime-mal és narancslével locsolnak meg és lassú tűzön főzik egészen omlósra, hogy szinte magától szétessen. Az így elkészült és szétdarabolt húst húsleves alaplében sütik és pirítják át, majd tortillában, friss lime-mal ízesítve tálalják. A sült húsra való friss lime locsolás talán furcsa lehet a magyar gyomornak, de azt elhagyva biztosak lehetünk benne, hogy vendégeink méltán értékelni fogják, ha igazi mexikói carnitas-t kóstolhatnak nálunk.

A chalupa az eddigiekhez hasonló, húsos töltelékkel ellátott, kukoricalisztből készült tortilla, ám ezt gyakran „hajó-szerűen” hajtogatják – egyébként maga a szó is ezt jelenti -, és össze is sütik, majd megtöltik minden földi jóval: fokhagymával, chillivel és fűszerekkel ízesített, pirított darált hússal, salsa szósszal, chilli paprikával. Egyes helyeken tesznek bele fejes salátát, babot, apróra vágott paradicsomot és sajtot is.

Ennél a pontnál talán azt gondolhatnánk, hogy a mexikói street food egy sémára épül: tortillába göngyölt húsos töltelék. Pedig mennyire nem így van! 🙂

Nézzük meg például az elotes-t, mely az etalon street food: olcsó, laktató és menet közben is bátran elfogyasztható. Elkészítése rendkívül gyors és egyszerű: a csöves kukoricát megfőzzük vagy grillen megpirítjuk – mindkét verzió fellelhető különböző helyeken -, majd megkenjük olvasztott vajjal, majonézzel, reszelt sajttal (eredetileg cojita sajtot használnak, ennek hiányából keressünk hasonló aromájú sajtot), valamint megszórják tajín-nal (chili paprikából, dehidratált lime-ból és sóból készült fűszerkeverék). Tökéletes sörkorcsolya lehet a nyári időszakra, melyet vendégeink biztosan szívesen ropogtatnának akár egy friss limonádé mellé.

mexikói

És ha már a kukoricánál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül az esquites nevet viselő kukoricasaláta mellett sem. Ehhez a kukoricát olajon aranybarnára sütjük kb 15 perc alatt miközben fokhagymával ízesítjük, majd a tűzről levéve adunk hozzá jalapeno paprikát, cojita sajtot, majonézt, valamint chili porral és korianderrel fűszerezzük, és összekeverjük. Ideális választás magában egy könnyed ebéd gyanánt, főként nyáron, mikor vendégeink amúgy se vágynak túl laktató ételekre. De a mexikói konyhát alapul véve kicsit „felturbózhatjuk”, ha étvágyfalatkákkal tálaljuk – válasszuk például az Aviko Chili Cheddar Cheese Nuggets falatkáit, melyek ízvilágban is tökéletesen passzolnak. Mintha csak a mexikói konyha ihlette volna az Aviko új termékeit is – érdemes lehet élni a lehetőséggel, hiszen a Crispy Chili Cheese Bites  és a Spicy Sweet Corn Bites abszolút beleillik a kínálatba a mexikói fogások mellé. 

Mivel Mexikóban szinte egész évben nyár van – bár az északi területen azért hűvösebb a téli időszak -, ne csodálkozzunk, hogy számtalan frissítő, könnyed ételük van, melyekhez előszeretettel használnak gyümölcsöket is. Ilyen például a Mangonada, ami lényegében egy mangós jégkása, ám a pohárban chamoy öntettel, valamint tajín-nal rétegezik, és fagyi pálcikával tálalják. Kész fagyiként is kínálhatjuk, ha a végén fagyasztóba tesszük annyi időre, amíg szilárd állagú lesz és a pálcika is stabilan megmarad benne. Turistaként sok helyen találkozhatunk olyan street food árusokkal is, akik szeletekre vágott friss gyümölcsöt kínálnak pohárban, természetesen ezeket is tajín-nal megszórva.

mexikói

Lényegében a mexikói street food konyha jellegzetes fogásaival bármely étlapot könnyedén feldobhatjuk, hiszen a hideg évszak étlapjához ideálisak a tortillás, pikáns fogások, melyek laktatóak, és ízviláguk miatt kellemesen átmelegítik a vendégeket. A melegebb évszakok kínálatába pedig tökéletesen passzolnak a könnyed kukoricás finomságok, illetve a frissítő gyümölcsös fogások. Az eltérő ízvilág ne bátortalanítson el senkit, a mexikói konyha ízei itthon is kedveltek – egy-egy fogást az étlapra tűzve pedig kifejezetten üde színfoltot nyújthatnak vendégeinknek. 🙂

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!