Éttermi honlap tervezése – Miért és hogyan?

Egyre több étterem rendelkezik saját honlappal felismerve annak előnyeit, bár még mindig vannak, akik úgy gondolják, hogy szükségtelen plusz, és inkább kapacitáshoz kötik. A marketingesek természetesen üdvözlik ezt a változást, és igyekeznek többeket is ráébreszteni a külső kommunikáció fontosságára. Jelen blogcikkünkben mi is ezzel foglalkozunk, és felvázoljuk, hogy mely elemekre kell figyelmet fordítani a saját honlap tervezésekor, és milyen eredményekre számíthatunk majd általa.

Miért hasznos, ha az étterem saját honlappal rendelkezik?

A válasz kézenfekvő: jövendőbeli vendégeink sok esetben az interneten tájékozódnak, ott keresnek helyszínt a randevúhoz vagy baráti találkozáshoz – így amennyiben nincs honlapunk, sokkal kisebb eséllyel találnak ránk. Másrészt, ha más forrásból szereznek is tudomást éttermünkről, feltehetően szeretnék előre „csekkolni” az éttermet és megnézni, hogy milyen fogások szerepelnek az étlapon, van-e elég férőhely számukra, honnan a legegyszerűbb megközelíteni az éttermet, stb.

A honlap egyben első benyomásként is működik, ezért mindenképp szükséges aprólékos kidolgozással megtervezni, valamint rendszeresen karbantartani és a tartalmát frissíteni.

Az igényes és up-to-date honlap megléte bizony a hitelességre is nagy hatással van: egy láthatóan elhanyagolt, évek óta nem frissített weboldal azt az érzést kelti a látogatóban, hogy az étterem is hasonló színvonalú. Ezzel szemben egy naprakész, színes és könnyen kezelhető, valamint átlátható honlap kifejezetten csalogató lehet a látogatók számára, akik esetleg még akkor is megjegyzik későbbre az éttermet, ha egyébként éppen csak „odatévedtek”.

Mikre ügyeljünk a honlap tervezésekor?

A legfontosabb, hogy vendégcsalogató honlapot tudjunk létrehozni, melyen a látogatók könnyedén eligazodnak. Inspirálódás gyanánt érdemes lehet végignézni más éttermek online jelenlétét – ez a kategorizálásban is segíthet, hiszen mi is láthatjuk a különbséget egy Michelin csillagos étterem weboldala és egy vidéki csárda honlapja közt, ami pedig nekünk is segíthet kialakítani a designt.

Az oldal designjának mindenképp tükröznie kell az étterem stílusát, így például használhatjuk háttérszínnek a falak színét, vagy betűtípusnak az étlapon is olvasható betűk típusát. Természetesen képeket is kell használnunkaz étteremről és az ételekről egyaránt, de különösen igaz itt a mondás, miszerint „a kevesebb néha több”. Túl sok képpel elterelhetjük olvasóink figyelmét. Lehetőség szerint válogassunk össze különböző időszakokból, akár különböző évszakok során készített képeket. Jó megoldás, ha külön Galériát hozunk létre, így a vendégeink eldönthetik, hogy szeretnének-e képeket nézegetni, vagy inkább csak gyorsan átfutnák a bemutatkozást és az étlapot. A galéria állhat egyszerű képekből téma szerint kategorizálva, de feldobhatjuk diavetítéssel vagy akár virtuális sétával is. Mindenképp ügyeljünk azonban arra, hogy a galéria – és igazából a teljes honlap -mobilbarát legyen, hiszen látogatóink jelentős része mobiltelefonján fog rákeresni éttermünkre. Ez két dolgot jelenthet: vagy készítsünk külön mobil verziót a honlaphoz, vagy készítsük el úgy honlapunkat, hogy az reszponzív legyen – például reagáljon a képernyőméret változására.

Mindenképpen szerepeljen a weboldalon az étlapunk. Használhatjuk akár az étteremben megtalálható étlapot képekként feltöltve, vagy feltölthetjük szöveges formátumban is. Amennyiben vannak időszakos ajánlataink – heti ajánlat vagy aktualitások – tüntessük fel azokat is, és tartsuk naprakészen.

Mondanunk sem kell, hogy szükséges egy Kapcsolat menüpont is, ahol látogatóink megtalálják az étterem megközelítését, nyitvatartási idejét, valamint telefonszámát – információkérés és/vagy asztalfoglalás esetére. Ezt a menüpontot lehetőleg úgy helyezzük el, hogy a látogatók rögtön észrevegyék, de ne legyen tolakodó sem. Egy étterem esetében például nem szerencsés pirosan villogó, óriási betűs telefonszámot kitenni a honlapra – hiszen úgysem az a cél, hogy minél többen hívjanak. Tehetünk ki direkt kommunikációhoz való felületet (például „Írj nekünk”), azonban ilyenkor különösen szem előtt kell tartani az adatvédelmi szabályokat és ennek megfelelően ki kell alakítanunk egy adatvédelmi nyilatkozatot is a látogatók részére.

Láthatjuk, hogy ahhoz képest, hogy egy viszonylag egyszerű honlapról van szó, mennyi mindenre kell figyelni – pedig még nem is beszéltünk a SEO-ról vagy a hirdetésekről -, épp ezért a hatékony weboldal elkészítéséhez érdemes szakemberhez fordulni. Bár egyszerre talán költségesnek és macerásnak tűnhet, biztosak lehetünk benne, hogy hosszú távon bőven megtérülnek a belefektetett erőforrásaink! 🙂

honlap

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!