Mi lesz 2018 street food robbanása? – Jancsa Jani írása

Az egyértelműen látszik, hogy az elmúlt évek street food forradalma bizony erősen rányomta a bélyegét a nagyobb városaink étkezési kultúrájára, ugyanis tagadhatatlan tény, hogy ez a fajta étkezés sok mindenkinek kedvező. Kedvező a fogyasztóknak, hiszen így kötöttségektől mentesen, lazán tudnak gyors, ámde minőségi ételeket fogyasztani. Legalább ennyire előnyös a koncepció az étteremtulajdonosoknak is, akik így kisebb indulási költséggel tudnak befutni, és profitábilis vendéglátóhelyeket nyitni, ezáltal minimalizálva saját kockázatukat is. 

Mit tegyen viszont az egyszeri evő és etetni akaró, ha beszállna ebbe a bizniszbe, de nem tudja mivel és hogyan? Nos, ehhez adunk most néhány ötletet, melyek túlmutatnak a virágos illatokon és a fair trade gazdálkodáson, és megpróbálunk egy kicsit gondolkodva, releváns tippeket adni, melyekre aztán vissza tudunk tekinteni egy év múlva, és mellünket döngetve hangoztatni, hogy igen, mi megmondtuk! A lista kétfelé bomlik: egyrészt vannak azok a kategóriák, melyek már most is mennek, másrészt vannak olyanok, melyek még nem annyira pörögnek, mégis reménykedünk benne, hogy egyszer nagyot fognak futni. Kezdjük hát az előbbivel!

Barbecue

Ezzel még nem mondtunk nagyon újat, ugyanis a tavalyi év a barbecue talán legfontosabbja volt Magyarországon, legfőképp az új helyek nyitása és a tállyai verseny miatt. Híres séfek nyitnak kifejezetten ilyen tematikájú helyet, a meglévők pedig egyre gyakrabban veszik ezt fel a kínálatukba. Szépen lassan az a tézis is megdőlni látszik, miszerint a műfajhoz itthon nem érhető el megfizethető áron minőségi hús, ezáltal a vendéglátásban is csak a legritkább esetben oldható meg az eladás rentábilisan.

Hamburger

Mondhatnánk, hogy már lerágott csont, mégsem gondolnám azt, hogy idén – vagy utána bármikor – ne lenne benne a top 3-as listában. Szemmel látható, hogy egyre kevesebb hely nyit, de a jó minőség még ezek között sem feltétlen nyilvánvaló – azaz de, ha összehasonlítjuk mondjuk az öt évvel ezelőtti állapottal, sokkal jobban állunk, mégis bőven van és lehet is még hová fejlődni. 

Vegán

Erről sem kell sokat mesélnem, tavaly a tematika elég rendesen bővült minőségi helyekkel és fesztiválokkal, bár itt is leginkább a burger és a street food jelleg dominált. Az idei évtől még inkább várhatjuk azt, hogy bővül a kínálat, akár klasszikus éttermekkel vagy éttermekben is, ugyanis ezekből tuti elférne még bőven a fővárosban.

Craft sör

Ha valamiben még tudunk nagyot alkotni, akkor azok a burgerek mellett a sörök – ebben szerintem világszinten simán mocorgunk, legyen szó minőségről, vagy éppen a technológiákról és a variációkról, melyeket létre lehet hozni. Ezért talán nem nagy túlzás azt mondani, hogy ez idén is ezerrel fog folytatódni – a street food világa pedig örül neki! 🙂

Pizza

Fura módon amennyire megszaladt a burger, annyira még a pizza nem futott fel – oké, rendelős oldalakon rengeteg van, de ezek 95%-a közepes minőségű, vagy rosszabb, és ha nem akarunk egy drágább helyre bemenni, azért egy, de maximum két kezünkön simán meg tudjuk azt számolni, hogy hány tényleg jó pizzaszeletező vagy pizzéria található. Külön érdekesség, hogy a nápolyi pizzát mennyire felkapták manapság, ami ugye jó is, viszont nyilvánvaló, hogy azért van még bőven szufla a témában ezen, valamint a songokun kívül is. 

Street Food udvarok / hangárok / telepek

Lassan kezdünk átmenni a vágyott kategóriába, ugyanis bár 2017-ben nyílt pár ilyen hely, nem tettek szert túlságosan nagy népszerűségre – pont a hektikusság és a gyenge kommunikáció miatt. Az USA-ban iszonyat mennek ezek az úgynevezett food hall-ok, ahol egy nagy, egyszintes épület aljában rengeteg kajás hely van, a mexikóitól kezdve a ramenesig. Ha valaki ezt fel merné vállalni, összefogni, vagy csak a helyeket kiadni szépen, az baromi menő lenne, bár nyilván ez nem ilyen egyszerű, ahogy az egyszeri író papírra veti.

Food Truck-ok

A téma magában megér egy későbbi kivesézős cikket is, de szomorú tény, hogy a fesztiválszezonon kívül a food truck-ok bizony még mindig nem tudnak mit kezdeni magukkal. Nyilván ki lehet találni, hogy csináljunk nekik egy külvárosi plázát, de ez kábé olyan, mint a híres Csubakka-védelem – sok értelme nincs, és magát a food truck lényegét veszi el. Itt is van 5-10 olyan versenyző, aki időben indult, és mindenhol ott van, ezen felül azonban, ha nem lesz valami alapvető változás (és egyelőre nem úgy tűnik), akkor a saját magukat megfojtó gasztrofesztiválokon kívül sok jót én nem látok, de ne legyen igazam…

Nemzetiségek konyhája

Ebbe aztán beletartozik minden, a belorusztól a mexikói street food kínálatáig – sajnos ugyanis ezekben sem bővelkedik a város. Időről-időre vannak kivételek, és vannak kedveltebb konyhák, amelyeket talán annyira nem kell tanítani az embereknek (tipikusan a távol-keleti avagy a már említett mexikói ilyen), de azért még mindig férne hová – sőt, személy szerint nagy szívügyem az USA konyhája, ami szintén bőven több annál, mint amire mindenki gondol.

Kolbász

Ez évről-évre felbukkan, mint nagy magyar klasszikus, mindig megörülnek a megmondó gasztrobloggerek, hogy ez majd, hogy lenyomja a burgert… aztán nem lesz semmi belőle. Nagyon jó kérdés, hogy miért, hiszen a henteses kolbászkultúra köszöni szépen, remekül érzi magát, de a gourmet vonalra valahogyan nagyon keveseknek sikerült úgy rátapintaniuk, hogy 1-2 év múlva is legyen még miről beszélgetni. Lehet, hogy hagyni kéne a dolgokat úgy, ahogy vannak?

Reggelizők

A nagy reggeliző-robbanáson már túlvagyunk, azon viszont nem, hogy a helyek 90%-a ugyanazt adja. Lehet, hogy csak én gondolom túl, de a bécsi virsli-(töltött, de az már nagyon over-the-top) bundás kenyér-tojás variációkon túl azért el tudnék képzelni valami mást is… és nem, nem az angol reggelire gondolok – ami amúgy szintén messze túlértékelt. Azért lenne több ebben a tematikában, mint ami jelenleg elérhető, így viszont meg hiába menne az ember bárhova, ha lényegében mindenhol ugyanazt kapja egy kis balzsamecetes salátával.

Ennyi lett volna a lista, bár nyilván lehetne még folytatni – ha nektek is van gondolatotok, vagy ötletetek, mi az, amit még elbírna a város, azokat dobjátok be kommentben!

street food

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!