Street food a világ körül – Ínyencségek az indiai konyhából

Az ázsiai országok utolsó állomásához érkeztünk street food sorozatunkban – lássuk hát az indiai konyhát!

Ha az indiai street foodra gondolunk, elsőre mindenki az utcai árusokra és a fűszerekre asszociál. Nem is hiába, hiszen az ország rendkívül sokszínű street food kínálattal rendelkezik és – a mi szemünkben legalábbis – a helyiek különösen sok és sokféle fűszert használnak. Blogbejegyzésünkben ezt a kínálatot vizsgáljuk meg, és bemutatunk olyan fogásokat, melyeket itthon is hasznosítani tudunk.

Ahogy említettük, az indiai gasztronómia jellegzetessége a fűszerek széles skálájának alkalmazása. Amennyiben tehát szeretnénk étlapunkat indiai fogásokkal feldobni, az első teendőnk egy átfogó beszerző körút kell, hogy legyen. A listánkon a következőknek kell mindenképp szerepelniük: gyömbér, ánizs, chili, curry levél, kardamom, koriander, kurkuma, mustármag, római kömény, illetve masala keverékek.

 Az indiai konyha kevéssé használ húst, éppen ezért ételeik ideális alternatívát nyújthatnak húsos fogásaink mellé. A következőkben bemutatott ételek javarészt főtt, tört burgonyával dolgoznak, így elkészítésükben nagy segítségünkre lehet az Aviko hámozott apró burgonya, mely megspórolja nekünk az előkészületeket, valamint előfőzött volta miatt meggyorsítja az elkészítési folyamatot.

Remek opció lehet a hamburgerek mellé a Vada Pav, melyet akár vegetáriánus indiai hamburgernek is nevezhetünk. Hús helyett lisztes szószban megforgatott, fűszeres tört krumpli gombócokat készítünk, majd a fokhagymás chutney-val megkent bucik közé tesszük. Ezzel a fogással két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen egyrészt kedveskedhetünk vegetáriánus vendégeinknek a húsmentes hamburger verzióval, másrészt könnyedén becsempészhetjük az indiai gasztronómiát éttermünkbe.

A következő fogásnál a pav – vagyis a hamburgerbuciként funkcionáló, leginkább buktára hasonlító kenyérféle -, illetve a tört burgonya megmarad, azonban a Dabeli egy, az előzőnél sokkal komplexebb ízvilággal rendelkező és látványra is mutatósabb fogás. Ebben az esetben a fűszeres tört burgonyát nem sütjük meg, hanem összefőzzük a chutney-val és a fűszerekkel, majd a kiterített masszát megszórjuk szárított kókusszal, indiai mogyoróval, apróra vágott hagymával, koriander levelekkel, és gránátalma magokkal. Az így készült masszával töltjük meg a tamarind chutney-val megkent bucikat, majd kevés vajon mindkét oldalán megpirítjuk. Mivel ez a fogás ízeiben is jelentősen eltér a nálunk megszokottaktól, nagyobb rizikót is jelent – érdemes lehet előzetesen felmérni vendégeink igényeit.

Az indiai konyhának a sörkorcsolyára is megvan a maga tökéletes megoldása, ráadásul a masala kukorica vagy kukorica chaat elkészítése is egyszerű: a kukoricát megfőzzük, majd vajon megpirítjuk, végül fűszerekkel megszórjuk. A már említett fűszereken kívül tehát semmi különleges alapanyag nem szükséges hozzá, ropogós és pikáns íze miatt pedig remekül passzol egy sör mellé – főként egy erősebb aromájú, például szűretlen búzasör mellé. Lehetünk innovatívak, és készíthetjük az eredetitől – mely chili, kömény, chaat masala, kevés citromlé és só keverékéből áll – eltérő fűszerezéssel, akár több változatban is, így vendégeink kedvük szerint választhatnak közülük.

Ennél laktatóbb, de még mindig inkább csak sörkorcsolyának mondható fogás a Pani Puri. Különlegessége, hogy a késhegynyi vékonyra nyújtott tészta sütés közben felpuffad és üreges lesz. Így tálalás előtt középen megtörik, mint a tojást, és megtöltik fűszeres tört burgonyából és csicseriborsóból készült masala-val, kevés hagymával és tamarind chutney-val, valamint meglocsolják egy korianderből, mentából, gyömbérből, chiliből és tamarindból összeturmixolt fűszeres lével. Az ízvilág – illetve inkább annak erősségének – szabályozását vendégeinkre bízhatjuk, ha a „puffancsokat” egyszerűen csak elhelyezzük a tányéron, a többi hozzávalót pedig kis tálkákban kínáljuk mellé.

Ne gondoljuk azonban, hogy az indiai gasztronómia csak pikáns, sós ízvilágot képviselő street food fogásaival tud minket inspirálni. Amennyiben a desszertlapot szeretnénk feldobni valami különlegességgel, úgy mindenképp érdemes kipróbálni a Gulab Jamun nevű finomságot. Az olajban sült tejporos fánkocskákat cukorszirupban megforgatva kell pihentetni, amíg az egész fánk szirupos textúrát ölt. Már a leírásból is láthatjuk, hogy nem egy könnyű desszertről van szó, azonban egy kevésbé laktató étkezés után tökéletes arra, hogy csökkentse vendégeink desszert iránti vágyát.

Az indiai konyha szinte minden elemében – alapanyag felhasználásában, fűszereiben, ízvilágában – gyökeresen eltér a magyartól. Éppen ezért azonban érdemes lehet egy-egy fogást kiválasztani a kontinens gasztronómiai jellegzetességei közül, mellyel meglephetjük vendégeinket – és ha már a street food irányzat a fénykorát éli, miért ne választanánk az ilyen jellegű harapnivalók közül? 🙂

indiai

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!