Így készüljünk a karácsonyi időszakra!

Kétségtelen, hogy a karácsonyi időszak az év egyik legszebbje – még a hideg idő ellenére is. Bár az ünnepet itthon hagyományosan családi körben töltik az emberek, az azt megelőző időszak kifejezetten kedvez a vendéglátóiparnak – a fagyközeli hőmérséklet, a korai sötétedés és az utcai fények szépsége együttesen varázsolják kívánatossá a meleg, meghitten dekorált éttermeket a járókelők számára. Könnyedén előnyünkre fordíthatjuk tehát az ünnepi készülődést és várakozást, csupán néhány egyszerű lépéssel. Nézzük, hogyan alakíthatunk ki tökéletes karácsonyi atmoszférát éttermünkben!

Ebben az időszakban minden városban feltűnnek a karácsonyi vásárok pavilonjai, és minden évben óriási közönséget csábítanak magukhoz. Bizonyosan jól járunk tehát, ha a vásárok hangulatát csempésszük be az étterembe – főként, mert azokkal ellentétben az étteremben a kellemes meleg is garantált. A dekoráció ehhez kulcsfontosságú, a tervezéskor pedig fontos, hogy az étterem stílusához tudjuk igazítani azt. Mindenképp állítsunk karácsonyfát – ez lehet műfenyő vagy igazi, választhatunk egy nagy fát az étterem központjába, vagy inkább több kicsit annak különböző pontjaira, díszíthetjük hagyományosan vagy egyedi, modern stílusban.

Lehetőleg használjunk karácsonyi színeket: az ezüst-fehér vagy arany-fehér variációk inkább az elegáns jelleget hangsúlyozzák, míg a piros-natúr színű vagy zöld – natúr színű kompozíciók a családias, meghitt jelleget erősítik. Az asztali dekorációkat is igazítsuk a fához, illetve, amennyiben lehetőségünk van rá, használjunk hangulatvilágítást – akár úgy, hogy a fő fényforrásként funkcionáló lámpát gyengébbre vesszük és az asztalokon gyertyákat gyújtunk, akár külön dekorációs lámpákkal. Ha teljes karácsonyi mesevilágot szeretnénk varázsolni, úgy feltehetjük az „i”-re a pontot, ha a személyzet is karácsonyi hangulatot közvetít – viselhetnek például egységesen piros kötényt, vagy apró karácsonyfa hímzéssel díszített inget.

A benti dekoráció mellett természetesen alapvető fontosságú, hogy kívülről is vonzó legyen az étterem, és a vendégek be akarjanak térni hozzánk. Ehhez kifelé kell egy képet összeraknunk – tehetünk az ablakba külön dekorációt, vagy épp állíthatjuk úgy a benti díszletet, hogy az ablakból pont látszódjanak. karácsonyi

Az étterem hangulatán kívül a kínálatot is „karácsonyiasítani” kell – nem feltétlenül a konkrét karácsonyi menüről van szó, inkább az adventi időszak finomságait építsük be a menüsorba: forró csokoládét, forralt bort, forró teát, édes süteményeket, gesztenyés finomságokat. Ezeknek adhatunk fantázianeveket, melyek még inkább megidézik az ünnep hangulatát. Ez az időszak az emberek számára gyakran különösen stresszes és rohanós – épp ezért biztosan értékelik, ha különböző akciókkal, ajánlatokkal kedveskedünk nekik.

Ezen felül az ünnep közeledtével természetesen nélkülözhetetlen, hogy komplett menüsort állítsunk össze. A karácsonyi menüsor megtervezése időigényes és komoly megfontolást igénylő feladat, hiszen a kapacitásokhoz, az étterem jellegéhez, a vendégkör igényeihez és az elvárt célhoz is igazítani kell. Épp ezért nem is létezik általános menüsor, ami minden étterem kínálatába passzolna, de a hónap folyamán megpróbálunk ötletekkel segíteni – ezekért kövessétek figyelemmel Facebook oldalunkat. 🙂

A karácsony marketing szempontból is értékes időszak – mindenképp érdemes kihasználni a benne rejlő lehetőségeket! Amennyiben rendelkezünk saját Facebook profillal és rendszeresen teszünk közzé tartalmat, úgy ideje elővenni a mesélősebb hangulatú, közvetlenebb oldalunkat és kedveskedni követőinknek. Mindenképp számoljunk be a dekorációról, az adventi különlegességekről és a karácsonyi menüsorról is. Szervezhetünk karácsonyi játékot is, melyben a szerencsés nyertesnek ajándék süteményt vagy akár teljes menüt sorsolunk ki. (az ilyen játékok menetéről itt olvashattok bővebben) Tehetünk fel általános karácsonyi kérdést, de ha közvetlenebb stílust szeretnénk közvetíteni rajongóink felé, úgy felkérhetjük például őket, hogy találjanak ki fantázianeveket az egyes adventi italokhoz.

Kínálhatunk ajándékkártyát vendégeinknek, akik így egy kellemes vacsorával lephetik meg szeretteiket, nekünk pedig új vendégeket biztosítanak vele. A kártyát egyaránt lehet összeghez és kínálathoz kötni, de mindenképp biztosítsunk választási lehetőségeket.

Ilyenkor érdemes erősíteni a CSR vonalat is, hiszen az emberek fogékonyabbak a jótékonykodásra az ünnepek táján. Az éttermi jótékonyságnak számos formája létezik, lényegében csak képzeletünk szabja meg a határokat (a témáról írtunk korábban, cikkünket itt olvashatjátok). Készülhetünk például olyan ajánlattal, melyben minden megvásárolt menü után felajánlunk egy főételt valamely ingyenkonyhának vagy gyermekotthonnak. Amennyiben pedig nagyobb szabású akciót szeretnénk, úgy megvendégelhetünk hátrányos helyzetű embereket vagy őket segítő szervezeteket is.

A karácsonyi készülődés mindig rohanással jár és rendkívül stresszes tud lenni, de fenti ötleteinkkel, az éttermet egyfajta “menedékké” változtathatjátok, ahova a vendégek szívesen térnek be, hogy az ünnep lényegét átérezhessék, és igazi oldalára hangolódhassanak.

karácsonyi

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!