Street food a világ körül – Különleges fogások az arab országokból

Az arab konyha itthon is elterjedt, és az ínyencebb vendégek körében igen népszerű is – elég csak a hummusz bárokra vagy a falafelre gondolni. Nem is csoda, hiszen az itthoni tradícióktól jelentősen eltérő gasztronómiai szokások egy teljesen más világba kalauzolnak el minket. Az arab fogások jellegzetes alapanyaga a bárányhús – bár gyakori a baromfi is -, valamint a fűszerek rendkívüli sokasága. Az arab ételek igen kedvezőek a diétázók, valamint a vegetáriánusok számára, mivel rengeteg zöldséget tartalmaznak, a húst gyakran kiváltják csicseriborsóval, illetve gyakorta szerepel köretként a kuszkusz vagy a bulgur, melyeket itthon kifejezetten diétás ételként tartunk számon.

A street food esetében természetesen – annak jellegéből adódóan – nem mondhatjuk, hogy a diétázók álma lenne… de kipróbálni mindenképp megéri! 🙂 Sorra vesszük Szaúd-Arábia, Egyiptom és Marokkó népszerű street food fogásait, melyeket itthon is könnyedén beépíthetünk a kínálatba.

Szaúd-Arábiában az emberek joggal büszkék street food kínálatukra, hiszen rendkívül változatos ételeket kóstolhatunk az utcákon, ráadásul ezek egy része a magyar gyomornak sem idegen – mintha csak „újragondolnánk” saját ételeinket. A magyar éttermek étlapjain univerzális kedvenc a palacsinta, melynek alaptésztáját minimálisan átalakítva könnyedén varázsolhatunk tipikus arab fogásokat: ezek a Malabari Paratha, illetve a Lahoh. Utóbbi eredetileg jemeni étel, de Szaúd-Arábia is magáénak tartja. Az elkészült, vastagabb palacsintára hajazó ételt főként mézzel, joghurttal, illetve curry-vel – bár ez itthon már furcsának hathat – tálalják.
Szintén népszerű desszert itthon az egérke, vagyis az egyszerű égetett fánk, mely lényegében sűrű palacsintatésztából készül és olajban kell kisütni. Ehhez nagyban hasonlít a szaúd-arábiai különlegesség, a Luqaimat, melyet szintén mézzel vagy édes sziruppal leöntve tálalnak.
Másik oldalról nézve, ha éppen az arab konyha egyediségét szeretnénk hangsúlyozni, úgy választhatunk itthon nem megszokott ételt – például a Samboosa-t. A párnácskákat egyaránt tölthetjük darált hússal, sajttal vagy zöldségekkel. Tökéletes választás lehet sörkorcsolyaként, ráadásul így két legyet ütünk egy csapásra: lecserélhetjük a megszokott, már-már unalmas ropi és mogyoró kínálatot, illetve becsempészhetünk egy másik kultúrát az étterembe, ezzel különlegesebbé téve azt.

Inspirálódhatunk az egyiptomi konyhából is: ha pedig így teszünk, semmiképp sem mehetünk el a Kushari mellett. A Kushari egy rizses, tésztás egytálétel – tökéletes street food fogás, hiszen könnyedén porciózható, menet közben is fogyasztható és biztosak lehetünk benne, hogy vendégeink sem maradnak éhesek utána. Ráadásul elkészítéséhez sincs szükségünk semmilyen különlegességre, hiszen lencse, rizs, tészta, sült hagyma, valamint paradicsomos szósz alkotják a teljes fogást. Nem feledkezhetünk el a Mahshi mellett sem, amit leginkább a hazai töltött paprikához hasonlíthatunk. Ehhez az egyiptomiak cukkinit, padlizsánt, esetleg káposztát használnak és egy fűszeres, zöldséges, darált hússal és rizzsel összekevert masszával töltik. Az így elkészült zöldségek elég laktatóak ahhoz, hogy önmagukban is kitegyenek egy könnyebb fogást, azonban ha főételként szeretnénk felszolgálni, úgy érdemes lehet köretet is kínálni mellé. Mivel ez egy viszonylag házias fogásnak tűnik, tökéletes kiegészítője az Aviko Háziasan szelt héjas burgonyahasábja
Természetesen az egyiptomiaknál is megtalálható a darált húsos, fűszeres töltött párna – ez a Hawawshi. Jellegéből adódóan ezt a fogást leginkább önmagában tudjuk elképzelni, sörkorcsolyának vagy harapnivalónak tökéletes választás.

Földrajzilag ugyan kitérőt kell tennünk, de nem hagyhatjuk ki a marokkói street food világát sem. A bemutatott fogások közül talán az egyetlen, ami itthon is viszonylag ismert, az a marokkói pite, vagy eredeti nevén B’stilla. A fűszeres csirkehússal töltött pite ötlete a magyar gyomornak is csábítóan hangzik, azonban Marokkóban a pitét porcukorral megszórva, manduladarabokkal díszítve tálalják, ami tőlünk már távolabb áll. Szintén neves marokkói fogás a Maakouda, mely lényegében fűszeres burgonyapüréből formázott és olajban kisütött gombócokat jelent. A pürés falatkák fűszeres ízük és apró formájuk miatt tökéletes sörkorcsolyaként szolgálhatnak. De ha magyarosítani szeretnénk az ízvilágát, használhatjuk alapként az Aviko kínálatában megtalálható burgonyapürét, majd fűszerezhetjük kedvünk szerint. A kész fogás igen kiadós, hagyományosan is magában szokás fogyasztani, díszítésként citromot és némi salátát kínálva mellé. A marokkói street food konyha akkor is segítségünkre lehet, ha a desszertlapot szeretnénk frissíteni: kínáljunk Chebakia-t. Ez a különleges ízvilágú sütemény ötvözi az édeset a sóssal, hiszen a kész süteményeket mézes szirupba mártják, majd szezámmaggal szórják meg.

A fenti ételek mindegyikének nagy előnye, hogy semmilyen különleges alapanyag nem szükséges az elkészítésükhöz, így a magyar éttermek is könnyedén átvehetik őket saját étlapjukra. Ízviláguk kellemesen különbözik az itthon megszokottól, így könnyedén felfrissíthetjük velük kínálatunkat, ugyanakkor nem áll annyira távol a magyar ízléstől, hogy azon kéne aggódnunk, vajon fogják-e szeretni vendégeink.

arab

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!