Burgonyapüré – a fejleszthető, ezerarcú köretelem

A burgonyapüré tipikusan olyan köret, melyet nem lehet nem imádni – ez szinte tény. A lágy, krémes textúra rendkívüli módon harmonizál a burgonya földes ízével és édességével, valamint a vaj és a tej finoman zsíros ízvilágával. Jó burgonyapürét azonban egyáltalán nem könnyű készíteni, ugyanis a magas keményítőtartalom egy kifejezetten trükkös zöldséggé teszi a krumplit. Sok étteremben eleve nincs is lehetőség az elkészítésére, például a zöldség előkészítő hiánya miatt. Szerencsére az Aviko erre is megoldást nyújt: burgonyapürés specialitásai remek opciót kínálnak mindazoknak, akik egyenletesen magas minőségre törekszenek, esetleg kapacitás hiányában nem tudnak házilag burgonyaköreteket készíteni.

A jó burgonyapüré titka a megfelelő burgonya kiválasztása és pontos megfőzése. Érdemes C típusú burgonyát választani, mely lisztes és könnyen szétfő. Manapság egyre jellemzőbb, hogy feltüntetik a burgonyákon a típust – az A típusú salátának ideális, a B típus főzni való, a C pedig az, amelyik könnyen szétfő. A burgonya főzésének titka, hogy kellően intenzív, de nem lobogó vízben történjen, só hozzáadásával. A legjobb, ha a megfőtt burgonyát áttörjük burgonyatörővel, de a motoros habverő is jó szolgálatot tehet. Végül a vajat és a tejet melegen keverjük el a pürével.

Ezt a sok kockázati tényezőt rejtő folyamatot spórolhatjuk meg az Aviko házias és sima burgonyapüré készítményeivel. Ezek előnye, hogy mikrohullámú sütőben és kombi sütőben egyaránt elkészíthetők. Mikróban akár 4 perc alatt elkészül, így ideális választás akár feszesebb szerviz idejére is. Sütőben nagyobb rendezvények idején érdemes vele dolgozni, sütőtálcán 120 fokon 12 perc alatt készíthetjük el. Ilyenkor nagy előnye, hogy a termék jól adagolható gombócokba van gyúrva, így könnyen kezelhető és porciózható. A burgonyapüré alapvető körete sült húsoknak, steakeknek, rántott húsoknak és sajtoknak egyaránt, nem mellesleg pedig a gyermekek kedvence is – egy étlapról sem hiányozhat.

burgonyapüré

Ezen túl a burgonyapüré több népszerű köret alaptésztájaként is szolgál. Számos verzió létezik az elkészítésre, például krokett esetén a burgonyapürét kell elkeverni liszttel, tojássárgájával és szerecsendióval, majd ezt kell bundázni és frittírozni. Természetesen az Aviko kínálatában a krokett is megtalálható, több formában és elkészítési módhoz igazítva. A sima henger formájú krokett két formában kapható: az olajsütőben elkészíthető inkább a la carte kínálathoz ajánlott, míg a kombi sütőben süthető ideális rendezvényekre. Ez a köret az elmúlt két évtizedben óriási népszerűségnek örvendett Magyarországon – ragus ételekhez remek választás, hiszen levegős szerkezetéből adódóan kiválóan veszi fel a mártást. Ideális kísérő tejszínes, savanykás ízvilágú Stroganoff csirkéhez, de barnamártásos húsokhoz, vadragukhoz és vadpörköltekhez is kiváló választás.

Kissé formabontó, elegáns köntösben érkezik a tobozkrokett, a hercegnő burgonya és a játékos, gömbölyű burgonyakrokett. Utóbbit ajánljuk gyermekmenük kínálatába, klasszikusan rántott csirkemellfilével és sajtmártással, amiben élvezet mártogatni a golyókat. A tobozkrokett karácsonyi menük kínálatába is remekül beilleszthető – elegánsabb vörös húsok mellé kiváló választás, akár rozéra sült kacsamellhez, sült zellerrel és vajas kelbimbóval párosítva. Adjunk a kacsához pecsenyemártást, ami szintén jó barátságban van a krokettköretekkel. A hercegnőburgonya a kifinomult, főleg hölgyeknek tervezett fogások elegáns köreteleme. Jó választás lehet egy krémsajtos mártással és ribizlilekvárral kínált csirkemell supreme-hez.

Szintén burgonyapürés alapkeverékkel gyártja az Aviko a zöldségburger nevű termékét, ami a vegetáriánus vendégek számára kínál ideális alternatívát. A koncepció adott: használhatjuk hamburger alapanyagnak további zöldségek – paradicsom, uborka, saláta -, feta sajt, és szószok kíséretében. Mellé köretként adja magát a hasábburgonya, amelyből szintén széles választék található az Aviko kínálatában. A zöldségburgert azonban nevezhetjük zöldségfasírozottnak is, ebben az esetben kiváló feltét lehet főzelékekre például burgonyafőzelékre vagy spenótra.

Lám, mennyi mindent lehet varázsolni az egyébként egyszerűnek tűnő burgonyapüréből. Ezek a specialitások remekül kiegészítik, sőt, feldobják az étlapot, sokszínűségük és variálhatóságuk miatt pedig számtalan fogáshoz passzolnak.

burgonyapüré

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!