Halat, magyarosan: Variációk a pisztráng elkészítésére

Itt a Kárpát-medencében az a jó, hogy tele vagyunk olyan alapanyagokkal és élelmiszerekkel, melyek az abszolút világszínvonalat képviselik. Így van ez számos zöldséggel és gyümölccsel, a gabonáinkkal, a mangalicával, a vadainkkal és bizony a halainkkal is. Szerencsés dolog, hogy tenger nélkül is kifogástalan minőségű, jó ízű, fenntarthatóan tenyészthető és halászható halfajok élnek idehaza. Többek között ilyen a pisztráng is, mely egyaránt megél folyó- és állóvizeinkben. Sportos életvitele miatt élvezetes horgászni rá, elfogyasztani pedig pláne. Húsa zsírmentes, hófehér, gyönyörű tiszta halízzel bír. A magyar hagyományokba szervesen beépülve számos elkészítési módja ismert: süthető, főzhető és füstölhető is. Igazán sokoldalú játékos, amely bár az ünnepi asztalokon is elegáns, jó ízlésű választás, relatíve olcsó ára miatt hétköznapi étkezéseink része is lehet.

A legtöbb étteremben a pisztráng, mint grillfogás tűnik fel az étlapokon. Nemhiába, ez az egyszerű hőkezelési mód kiválóan domborítja ki a hal előnyös tulajdonságait, gyors szervizt eredményez, a vendég pedig mindig friss ízélményben részesül. A lehető legszerencsésebb, ha faszenes grillen készítjük el a halat, ugyanis egy nem tolakodó aroma – például bükk – nagyon elegánsan áll a pisztrángnak. Ha erre nincs lehetőségünk, ugyanolyan jól megteszi a gáz vagy lávaköves grill is. A kérdés már csak az, hogy egészben vagy filében készítsük-e el. Egészben nagyon elegánsan mutat a hal, a vendég számára ráadásul élmény, ha a felszolgáló az asztalánál filézi ki és találja fel a halat. Azonban ehhez a szervizhez szükség van ovális haltálakra is – érthető módon ezekre sok helyen nincs kapacitás. Számukra marad a filé, ami szintúgy nagyon mutatósan és színvonalasan tálalható megoldás.

A grillezés, bár gyors és egyszerűnek tűnő technológia, néhány ponton mégis el lehet rontani. Éppen ezért érdemes odafigyeléssel végezni. A legfontosabb, hogy miután a halat elhelyeztük a grillen, ne mozgassuk, ne piszkáljuk! A bőr első dolga, hogy letapad a sütési felületre, így ha idejekorán mozgatjuk, elszakad. Meg kell várni, amíg megkeményedik, utána lehet fordítani a halon vagy a filén. Az egész hal elkészültségét a háta jelzi – ha ez a része már nem nyersesen puha, hanem keményebb tapintású, akkor a hal elkészült. Filé esetén az egész sütést a bőrös oldalon végezzük – a hal akkor készült el, ha a húsa denaturálódott, kifehéredett.

A grillezett pisztráng kézenfekvő körete a petrezselymes burgonya vagy a burgonyapüré – előbbinek való hámozott egész burgonyát, utóbbit pedig készen megtaláljuk az Aviko kínálatában.

Szintén kínálhatunk hozzá különféle mártásokat, elsősorban barnított vajat vagy citrommártást. Autentikus hazai kiegészítő lehet a tárkonyos vajmártás is. Ha egészben grillezzük a halat, bátran tömködjünk a hasüregébe petrezselymet, egy gerezd citromot, akár rozmaringot vagy kakukkfüvet is.

Szintén nagyon nemes és hagyományos elkészítési módja a pisztrángnak az egészben sütés – ezt végezhetjük fóliába csavarva, de egyszerű tepsiben is. A fólia előnye, hogy hatékonyabban tudjuk fűszerekkel aromatizálni a halat, illetve csökken a kiszáradás esélye. Ehhez a módszerhez dörzsöljük be az előkészített hal bőrét olajjal, valamint, ha szeretnénk, akkor fűszerekkel is – de egyébként tengeri sóval való ízesítés is bőven elegendő lehet a számára. Olajból nemesebb fajta olívát, esetleg szőlőmagolajat válasszunk. Szintén tömjünk a hal hasába citromot, és sózzuk meg enyhén ott is. Előmelegített sütőben a hal így 15-20 perc alatt készül el, méretétől függően. A körete lehet csicsóka, de illenek hozzá az Aviko lágy és krémes burgonyagratinjei is.

A pisztráng számos más módon elkészítve is fenséges lehet – például füstölve, ami nem is meglepő, ha tudjuk, hogy egyébként a lazacnak nagyon közeli rokona. A füstölt pisztráng remekül illhet krémlevesek kiegészítőjéül, például kápia paprikához vagy sütőtökhöz. Szintén nagy hagyományokra tekint vissza a kékre főzött pisztráng, amely egy ecetes-citromos-zöldséges lében készül el, és a hal bőre színezi kékre az ételt. Az így készített pisztráng nagyon különleges fogás, melyhez szintén jól illenek a burgonyaköretek, például a Házias burgonyakockák az Aviko kínálatából.

pisztráng

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!