Sajtfalatkák az Aviko kínálatából

Nem kérdés, hogy a magyarok kedvenc ételei között előkelő helyet foglal el a rántott sajt. Nem is csoda, hiszen a lágy, meleg, sajtos, krémes íz nagyon tud tetszeni a nyelvnek, főleg, ha kontrasztban van egy Maillard reakcióktól megbarnult, ropogós, ízes bundával. Idehaza éttermi szinten főleg a rántott trappista és a camembert (áfonyalekvárral) van jelen. A sajtfalatkák műfaja rengeteg kísérletezésre ad lehetőséget – a változatok száma pedig szinte végtelen.

Segítségünkre lehet az Aviko, melynek kínálatában nemzetközi ízek jelennek meg, finger food falatkák formájában. Az apró kivitel azért tesz nagyon jót a rántott sajtnak, mert a bunda aránya megnövekszik, így jobb egyensúlyt alkotnak a roppanós és a lágy textúrák, illetve nem szakad, és nem ázik be a panír. Ráadásul ezek a kicsi falatok nemcsak főétel gyanánt tudnak működni, de előételként, köretelemként, salátába, illetve snack-ként is bátran kínálhatók. Lássuk, hogyan!

A Mozzarella falatkák remekül illenek bármely étterem „gyermek étlapjára”, hiszen kicsi, játékos sajtrudacskákról van szó, melyek íze kellően krémes-tejes, nem csíp és nincs megosztó, erőteljes íze. Az Aviko bármelyik hasábburgonyájával és egy csökkentett cukortartalmú ketchuppal nyugodt szívvel kínálhatjuk őket gyerekmenüként. Fehérjeforrásként szerepelhet akár salátákban is, többféle könnyű zöldséggel, és az olasz hagyományokra emlékeztető olívás-balzsamecetes vinaigrettel. Kiválóan illik hozzá a rukkola, a koktélparadicsom és a tölgylevelű saláta is. Sörfalatkának és snack-nek is kitűnő választás, bátran kombináljuk szintén olaszos ihletésű paradicsomos salsával vagy pesto-val, jól áll neki szóratnak a sós citrom héja, a bazsalikom és az oregánó.

Friss, tavaszias, lágy ízélményt képviselnek a Philadelphia panírozott krémsajtgolyók. Az éttermekben kínált hagyományos rántott sajtfélék mellett ezek a sajtfalatkák tökéletes alternatívát jelenthetnek az ínyencebb vendégek számára. Bátran kínálhatjuk egyszerű párolt rizzsel, de kombinálhatjuk mazsolával, magvakkal, esetleg áfonyával és zöldfűszerekkel is. Ezek a sajtfalatkák néhány levél salátával, kaliforniai paprikával, paradicsommal vagy más idényzöldségekkel könnyű, friss salátaételt alkothatnak. Köretelemként visszafogott íze miatt csirkeételekhez kínáljuk – például rozmaringos vasalt csirkecombhoz, Aviko burgonyapürével, lágy vajmártással.

Markánsabb, aromásabb ízvilágot képviselnek a Cheddar sajtfalatok chili paprikával. Ezek a falatkák köretelemként is kitűnően helyt állnak vörös húsok mellett, például egy marha rostélyos kíséreteként, ahol további ideális kiegészítő lehet az Aviko héjas burgonyagerezdje. Ebben az esetben kínálhatunk a kompozícióhoz egy mélyebb, húsos ízű BBQ-szószt. Snackként javasoljunk hozzá frissebb ízű zöldséges mártogatósokat – édesburgonya-pürét, lilahagyma-lekvárt vagy sültalmás-zelleres szószt. Sörkorcsolyaként kiváló kiegészítője lehet még a bacon vagy szalonna chips, esetleg más zöldségekből – például édeskés, de mégis mélyen földes ízű csicsókából vagy elegáns céklából – készült chips.

Aviko sajtfalatkák - Chilli Cheddar Cheese nuggets

Szintén pikáns ízvilággal szállnak versenybe a Jalapeno paprikás krémsajtgolyók.  Ezek a sajtfalatkák is ideálisak sörkorcsolyának – egyszerűen elkészíthető, gyors harapnivalók, melyek mellett a vendégek hosszas beszélgetésbe merülhetnek, ráadásul a pikáns ízvilág miatt biztosan megnő az italfogyasztás is. Mexikói ízviláguk miatt bátran lehet őket friss ízvilágú, korianderes salsa verdével kínálni, esetleg a szintén friss, zöld ízvilágot hozó chimichurrival. A csípős élmény fokozása érdekében tehetünk mellé egy kis chili-lekvárt is, hiszen a rántott sajtoknak tradicionálisan jól áll az édeskés kíséret. Köretként főleg mexikói fogások mellé ajánljuk, amiket azonban bármilyen általános étlappal működő étterem bátran a kínálatára tűzhet napi ajánlatként. Például egy quesadillát, ami eleve hálás műfaj abból a szempontból, hogy felhasználhatóak benne a steak-ek bontása és adagolása során keletkező leeső, de kiváló minőségű húsrészek. Az élmény könnyítése érdekében a sajtgolyók mellé néhány falat salátát érdemes kínálni.

Mindezen sajtfalatok előnye a praktikus porciózás, a költségek kalkulálhatósága, a hosszú eltarthatóság, illetve a szervizben való gyors elkészülési idő. Olajsütőben mind a négy termék elkészíthető 2-3 perc alatt, ráadásul a panírozással sem kell vesződni, ami hatalmas előny – más esetben a szakácsnak kénytelen-kelletlen bele kell másznia a lisztbe, a tojásba és a morzsába -, ezek a termékek ezt az időt és a kézmosást is megspórolják neki. Különféle ízviláguk és variálhatóságuk miatt vendégeink is biztosan értékelni fogják őket az étlapon.

Aviko sajtfalatkák

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!